«Είμαστε φερέγγυοι και δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε όλες τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις του τρίτου προγράμματος. Εμείς δεν πάμε ως επαίτες στην Ευρώπη. Οπότε πιστεύω ότι μπορούμε να διαπραγματευτούμε τη μείωση των στόχων του πρωτογενούς πλεονάσματος» τόνισε ο πρόεδρος της Ν.Δ. «Ο “κόφτης” έχει ήδη υπό έναν τρόπο ενεργοποιηθεί. Δημιουργείται νέα γενιά ληξιπρόθεσμων οφειλών και τη… νύφη την πληρώνει ο επιχειρηματικός κόσμος», δήλωσε σε σχετική ερώτηση.
Σημείωσε ότι πλέον το επιχειρείν δεν είναι βιώσιμο στην Ελλάδα με την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης. Χρειάζεται, είπε, μείωση της φορολογίας, με ισόποση μείωση των δαπανών. Χαρακτήρισε άδικη και αναποτελεσματική την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών. «Δεν μπορούν να ανταποκριθούν. Θα επαναξιολογήσουμε την απευθείας σύνδεση των ασφαλιστικών εισφορών με το εισόδημα», εξήγησε.
Παραδέχθηκε ότι δέχθηκε εισηγήσεις να είναι περισσότερο «τολμηρός» στην ομιλία του στη ΔΕΘ, αλλά επέλεξε να αναφέρει μόνο όσα μπορεί να δεσμευτεί ότι θα υλοποιήσει. Επανέφερε και πάλι το αίτημα της Ν.Δ. για εκλογές, λέγοντας ότι όσο πιο σύντομα γίνουν τόσο καλύτερα για τον τόπο. «Εγώ θα ζητήσω ισχυρή εντολή για μεταρρυθμίσεις. Θα επιδιώξουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Και αυτοδύναμη να είναι η Ν.Δ. θα επιδιώξει τη μέγιστη δυνατή συνεργασία για όσο το δυνατόν πιο ευρεία κοινοβουλευτική ψηφοφορία στην επόμενη Βουλή», είπε.
Για τις άδειες TV
Σε ερώτηση για τις τηλεοπτικές άδειες υπενθύμισε ότι η Ν.Δ. έχει θέσει θέμα αντισυνταγματικότητας για το νόμο Παππά βάσει του οποίου έγινε η δημοπρασία. «Εγώ δεν πρόκειται να πω -όπως ο Τσίπρας- ότι αυτά δεν γίνονται να ακυρωθεί ο νόμος στο ΣτΕ αλλά την άποψή μας θα την εκφράζουμε. Εγείρονται πολλά θέματα για το “πόθεν έσχες” των καναλαρχών», είπε. Τόνισε ότι η Ν.Δ. ως κυβέρνηση θα καταργήσει το «νόμο Παππά» και θα επιστρέψει τον έλεγχο στο ΕΣΡ.
Επίσης, αποκάλυψε ότι «δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στον αριθμό των καναλιών που θα εκπέμπουν στη χώρα» καθώς δεν επιθυμεί τη δημιουργία ολιγοπωλίου «που έχει μέσα του το σπέρμα της διαπλοκής». Επανερχόμενος στο ίδιο θέμα, είπε ότι «όσα ακούμε γύρω από το ζήτημα των υπερθεματιστών των τηλεοπτικών αδειών θα ήταν αστεία, αν δεν ήταν τραγικά. Περάσαμε από τον σανό στα βοσκοτόπια. Είναι ζήτημα της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής να καλέσει τους υπερθεματιστές και να ελέγξει το “πόθεν έσχες” τους. Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων “τριγώνων διαπλοκής” και την εποχή Κοσκωτά – Τράπεζας Κρήτης».
Για την Attica Bank είπε ότι βρίσκεται στο επίκεντρο συναλλαγών που πρέπει να ελεγχθούν. «Ερωτηματικά για δάνεια με μη τραπεζικά κριτήρια δεν πρέπει να υπάρχουν. Περιβάλλω με εμπιστοσύνη τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα και, εάν υπάρχει απόστημα στην περίπτωση της Τράπεζας Αττικής, να σπάσει και να σπάσει το συντομότερο δυνατόν», πρόσθεσε.
Για το άβατο των Εξαρχείων τόνισε ότι η ασφάλεια είναι προϋπόθεση ελευθερίας και οικονομικής ανάκαμψης και ότι «η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να συγκρουστεί με τους μπαχαλάκηδες».
Ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις
ΑΟΖ Τουρκίας - Συρίας: Διπλωματικός συναγερμός σε Λευκωσία και Αθήνα - «Τα μαζεύει» ο Ουράλογλου
Ερωτηθείς από τον «Ελεύθερο Τύπο» για τη δεύτερη αξιολόγηση και τη θέση της Ν.Δ. επί των εργασιακών θεμάτων που θα βρεθούν στο επίκεντρό της, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι θεωρεί απαραίτητη μια γενναία αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου. «Δεν θεωρώ απαραίτητη ούτε χρήσιμη τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις. Δεν θα προσέφερε τίποτα στην ελληνική οικονομία. Δεν νομίζω ότι χρειάζεται καμιά περαιτέρω αλλαγή στο υφιστάμενο επίπεδο των ομαδικών απολύσεων», πρόσθεσε και λίγο αργότερα δήλωσε υπέρμαχος των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Υποστήριξε ότι οι επενδυτές δεν έρχονται στην Ελλάδα γιατί τους… τρομάζει ο κ. Τσίπρας. «Υπάρχει τεράστιο κενό αξιοπιστίας μεταξύ Ελλάδας και Ευρώπης, ο κ. Τσίπρας δεν έχει αξιοπιστία να διαπραγματευθεί μια μείωση του πλεονάσματος. Δεν τον εμπιστεύονται, όπως δεν τον εμπιστεύονται και οι Ελληνες πολίτες», ανέφερε. Εκτίμησε ότι στο θέμα της παρέμβασης στο χρέος, η στάση των Ευρωπαίων δεν ήταν ορθή. Και ξεκαθάρισε ότι με βάση το πρόγραμμα της Ν.Δ. δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, ενώ για τη μείωση κατά 30% στον ΕΝΦΙΑ διευκρίνισε ότι «το σχέδιο είναι κοστολογημένο και εφαρμόζεται ανεξαρτήτως του στόχου για μείωση πρωτογενών πλεονασμάτων».
Συνταξιοδοτικό
Ερωτηθείς για το συνταξιοδοτικό, εμφανίστηκε απόλυτα ειλικρινής. «Δεν μπορώ να δεσμευθώ ότι θα αποκαταστήσουμε τις αδικίες που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι. Εχουμε προβλήματα στο ασφαλιστικό μας σύστημα και υπάρχει μία ακόμη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος που πρέπει να γίνει, η οποία θα αφορά τη νέα γενιά και θα ενθαρρύνει την εργασία. Στην πορεία, θα δώσουμε περισσότερα στοιχεία σε σχέση με το πρόγραμμά μας στο συγκεκριμένο ζήτημα», είπε.
Πρόταση για τον εκλογικό νόμο
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. υπενθύμισε τη θέση του κόμματός του για γενναία συνταγματική αναθεώρηση, για την οποία επιδίωξε και μια ελάχιστη συναίνεση με τον κ. Τσίπρα, που όμως απορρίφθηκε. «Ο πρωθυπουργός θέλησε να μετατρέψει τη διαδικασία αυτή σε μια επικοινωνιακή φιέστα», πρόσθεσε. Σε ό,τι αφορά τον εκλογικό νόμο επανέλαβε ότι μετά την εκλογική νίκη της Ν.Δ. θα καταθέσει ολοκληρωμένη πρόταση αλλαγής του, αναζητώντας τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, αν και, όπως είπε, αυτό δεν σημαίνει ότι «δεν μπορούμε να γίνουμε καλύτεροι», και επανέλαβε ότι θα υπάρξει σημαντική ανανέωση των ψηφοδελτίων της Ν.Δ.
Καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια
Για τη μεταρρύθμιση στην Παιδεία ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι η κυβέρνηση οδηγεί την Παιδεία στον κατήφορο. «Χρειαζόμαστε καλύτερα σχολεία και πανεπιστήμια. Θέλουμε μια Παιδεία-επίκεντρο και φυτώριο αριστείας, να μην ισοπεδώνει τα πράγματα προς τα κάτω», πρόσθεσε.
Προσφυγικό
Για το προσφυγικό ξεκαθάρισε ότι δεν επιτρέπει φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Ν.Δ. «Δεν με εκφράζουν οι δηλώσεις του δημάρχου Ωραιοκάστρου. Είναι άλλο να κατακρίνουμε κάποιες δηλώσεις και άλλο να μας στερείται η δυνατότητα να ασκούμε κριτική για τη συνολική διαχείριση του προσφυγικού», είπε. Τέλος, για το ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με τη Χρυσή Αυγή η απάντησή του ήταν ορθή και κοφτή: Οχι!
ΕΙΠΕ
1.Η αγορά δεν μπορεί να περιμένει τους πειραματισμούς του κ. Τσίπρα.
2.Θα καταργήσουμε το νόμο Παππά, θα επιστρέψουμε τον έλεγχο στο ΕΣΡ. Δεν θα υπάρξει αριθμητικός περιορισμός στα κανάλια.
3.Δεν είναι υγιές σε μια δημοκρατία ο πρωθυπουργός να αφήνει υπονοούμενα για σύλληψη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
4.Δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο.
5.Ο «κόφτης» με τον τρόπο του έχει ήδη ενεργοποιηθεί.
6.Δεν επιτρέπω φωνές ρατσισμού και ξενοφοβίας στη Ν.Δ.
7.Δεν θεωρώ απαραίτητη ούτε χρήσιμη τη συζήτηση για τις ομαδικές απολύσεις.
8.«Οχι» σε μετεκλογική συνεργασία με τη Χρυσή Αυγή.
9.Δεν θέλω την Ελλάδα απέραντο δικαστήριο για το χθες, αλλά ένα απέραντο εργοτάξιο για το αύριο.
10.Δεν θα επιτρέψουμε τη δημιουργία νέων «τριγώνων διαπλοκής» και την εποχή Κοσκωτά – Τράπεζας Κρήτης.
Ανταπόκριση από Θεσσαλονίκη ΑΓΓΕΛΟΣ ΑΓΓΕΛΙΔΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου