Βαρύ δεν είναι να λέει ένας αρχηγός τον πρωθυπουργό «Ρομπέν των αυταπατών»;
Βαρύ είναι να υπόσχεσαι τα πάντα στους πάντες, να διαπραγματεύεσαι αναποτελεσματικά νομίζοντας ότι θα αλλάξεις όλη την Ευρώπη, να απομονώνεσαι και να υπογράφεις ένα βαρύτατο Μνημόνιο. Και στη συνέχεια απλά να δηλώνεις ότι είχες αυταπάτες! Πρόσφατα μάλιστα ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι θα υπερασπιστεί τα εργασιακά όπως τις συντάξεις και τα δάνεια. Εδώ τα σχόλια περιττεύουν! Κάνει όμως τεράστιο λάθος ο κ. Τσίπρας, αν νομίζει ότι απλώς θα παραδέχεται κάθε φορά ότι είχε αυταπάτες και θα ξεμπερδεύει με την απόδοση πολιτικών ευθυνών.
Ο κόσμος καίγεται και η Κεντροαριστερά κουνάει τη βεντάλια της. Καταλαβαίνετε ότι η κοινωνία δεν παρακολουθεί τους καβγάδες ΠΑΣΟΚ-Ποταμιού;
Εχετε δίκιο, η κοινωνία ενδιαφέρεται για ένα σύγχρονο φορέα της Κεντροαριστεράς που θα δίνει συγκεκριμένες λύσεις στα προβλήματα, για την ύπαρξη μιας αξιόπιστης εναλλακτικής προοδευτικής λύσης και όχι για τους παραγοντισμούς και τους εγωισμούς. Οι προοδευτικοί πολίτες είναι απογοητευμένοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και αυτοί που τον ψήφισαν. Για αυτό χρειάζεται μία ισχυρή προοδευτική παράταξη που δεν θα λαϊκίζει και θα έχει σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό, ένας ισχυρός σύγχρονος εκπρόσωπος της ευρωπαϊκής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στη χώρα μας. Ο χώρος έχει ταλαιπωρηθεί από τα πολλά «εγώ», τις ατέρμονες συζητήσεις και τα ατελείωτα διαδικαστικά σχέδια.
Ισχύει αυτό που λέγεται από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη ότι η ηγεσία του Ποταμιού και ο Σταύρος Θεοδωράκης κοιτάζουν προς τη Ν.Δ.; Είναι πραγματικό ή προσχηματικό πρόβλημα η δυνητική μετεκλογική συνεργασία;
Πραγματικό πρόβλημα είναι η αμφισβήτηση της αυτονομίας του εγχειρήματος. Δεν είναι δυνατόν πριν δημιουργηθεί ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς να τίθεται επισήμως θέμα ότι αυτός ο φορέας θα προχωρήσει σε μετεκλογική συνεργασία μόνο με τη Ν.Δ. Το ίδιο υποστηρίζω και για όποιον επιθυμεί το νέο φορέα συμπλήρωμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ας το καταλάβουν όλοι, ο νέος φορέας της Κεντροαριστεράς δεν θα γίνει δεκανίκι κανενός.
Κολλάει το γυαλί μετά τα τόσο βαριά λόγια που ανταλλάχθηκαν;
Πολιτικό είναι το ζήτημα, όχι προσωπικό. Είναι αλήθεια, βέβαια, ότι εκκλήσεις για την ενότητα που καταλήγουν να είναι υποκριτικές και συμπεριφορές που διακατέχονται από αλαζονεία υπονομεύουν το εγχείρημα. Υπάρχουν επίσης πολλές τοποθετήσεις που όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά δυσκολεύουν το εγχείρημα, όπως μία τεχνητή διάκριση παλαιού – νέου, που θυμίζει έντονα την προεκλογική επιχειρηματολογία του ΣΥΡΙΖΑ. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλες οι δυνάμεις δεν πρέπει να ξεπεράσουν το παρελθόν για να υπάρξει ένας μαζικός και ισχυρός πόλος της Κεντροαριστεράς. Να σηματοδοτηθεί ένα νέο ξεκίνημα. Οι πολίτες που στήριξαν σε διάφορες περιόδους τους χώρους μας απαιτούν υπευθυνότητα για να διεκδικήσουμε την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών με μία ισχυρή, αυτόνομη, προοδευτική παράταξη.
Μπορεί με τους ίδιους αρχηγούς των κομμάτων στον πρωταγωνιστικό ρόλο να δημιουργηθεί πράγματι νέος φορέας με ενότητα όλων των δυνάμεων του ενδιάμεσου χώρου;
Είναι σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει ενότητα όλων των δυνάμεων χωρίς να συμφωνήσουν τα κόμματα και τα συλλογικά τους όργανα. Η δική μου πρόταση είναι σταθερή για ένα σύγχρονο, νέο, ενιαίο κεντροαριστερό φορέα που θα ενώσει τις δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας, του προοδευτικού Κέντρου και της ανανεωτικής Αριστεράς.
Εσείς και η Δημοκρατική Αριστερά, σε αυτό το σκηνικό που έχει διαμορφωθεί, πώς μπορείτε να επηρεάσετε τα πράγματα;
Από πέρσι το καλοκαίρι που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΔΗΜ.ΑΡ. εργάζομαι συστηματικά και επίμονα για την ενότητα του προοδευτικού χώρου. Οχι στα λόγια, με έργα, όπως η δημιουργία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης. Ολο αυτό το χρόνο παλέψαμε τόσο για την εμβάθυνση του εγχειρήματος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης όσο και για τη διεύρυνση. Στηρίξαμε και συμμετείχαμε ενεργά στην Επιτροπή Διαλόγου που συγκροτήθηκε από τις δυνάμεις του χώρου και παρουσίασε ένα κοινό προγραμματικό πόρισμα μετά από τρίμηνη δουλειά. Ανακοίνωσα ότι στην περίπτωση που δρομολογηθούν οι διεργασίες για ενιαία Κεντροαριστερά και προχωρήσουμε σε εκλογή επικεφαλής από τη βάση, πρόθεσή μου είναι να είμαι υποψήφιος. Δικός μου στόχος όμως είναι η ενότητα και η ανανέωση και όχι οι άγονες προσωπικές συγκρούσεις. Για αυτό εξαρχής είχα προτείνει πρώτα να γίνει το συνέδριο συγκρότησης του ενιαίου φορέα και μετά η εκλογή επικεφαλής από τη βάση. Αποψή μου ήταν και είναι ότι δεν μπορείς να βάζεις το κάρο μπροστά από το άλογο. Ακόμη και αυτές τις μέρες όμως καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση απεμπλοκής που αποπροσωποποιεί το θέμα ώστε να μην είναι συζήτηση κορυφής. Προτείναμε να γίνει κοινή συνέλευση των συλλογικών οργάνων (Κεντρικών Επιτροπών) όλων των κομμάτων και κινήσεων που θέλουν να συμμετέχουν στο ευρύτερο εγχείρημα στις αρχές Οκτωβρίου, η οποία να επικυρώσει το προγραμματικό πόρισμα της Επιτροπής Διαλόγου και να αποφασίσει όλα τα επόμενα βήματα, συνέδριο και εκλογή επικεφαλής.
Πέτυχε τελικά ο διαγωνισμός για τις τηλεοπτικές άδειες και πώς σχολιάζετε την επιθετική τακτική της κυβέρνησης απέναντι στους δημοσιογράφους;
Για να πετύχαινε ο διαγωνισμός έπρεπε να ικανοποιηθεί ένα δίκαιο αίτημα ετών της ελληνικής κοινωνίας, να μπει τάξη σε ένα άναρχο τηλεοπτικό πεδίο. Αυτό δεν επιτεύχθηκε. Γιατί τάξη δεν μπαίνει με μοναδικό κριτήριο το χρήμα και χωρίς τη λειτουργία του ΕΣΡ. Δεν μπαίνει δημιουργώντας ολιγοπωλιακές συνθήκες ορίζοντας στην ψηφιακή εποχή, κεντρικά και αυθαίρετα, μόλις τέσσερις άδειες. Τάξη δεν μπαίνει προκαλώντας το μαύρο σε βιώσιμους τηλεοπτικούς σταθμούς οδηγώντας χιλιάδες εργαζόμενους στην ανεργία. Η κυβέρνηση δυστυχώς χρησιμοποιεί τον κοινωνικό αυτοματισμό ως μέσο διαφυγής από τις ευθύνες της για την επικείμενη απώλεια της εργασίας χιλιάδων εργαζομένων στην ιδιωτική τηλεόραση. Αντιγράφει τη Ν.Δ. και σε αυτό το θέμα. Ενιωσα θυμό βλέποντας τον κυνισμό με τον οποίο απάντησε ο πρωθυπουργός της χώρας μου στην εργαζόμενη ιδιωτικού σταθμού όταν τον ρώτησε γιατί την απολύουν.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής