Toυ ανταποκριτή μας στη Νέα Υόρκη, Πέτρου Κασφίκη
Ο κ. Αναστασιάδης ο οποίος προερχόταν από την άτυπη Σύνοδο του Συμβουλίου της Ευρώπης, επεσήμανε πως «υπάρχει πρόοδος αλλά και υπάρχουν και διαφορές», τονίζοντας ότι «πρέπει να ξέρουμε τι θέλουμε, που αντιστεκόμαστε, τι μπορούμε να δεχτούμε, τι μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους και τι πρέπει να γίνει για να λυθεί το Κυπριακό».
«Θέλω να πιστεύω ότι κατά την διάρκεια της εδώ παραμονής μου θα δοθεί η ευκαιρία να γίνει μια ενημέρωση, έτσι ώστε να γνωρίζουν όλοι καλά, από τον ΓΓ του ΟΗΕ μέχρι τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μόνιμων Μελών αλλά και αξιωματούχους των κρατών, για την παρούσα κατάσταση πραγμάτων στο Κυπριακό», υπογράμμισε ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ξεκινήσει τις επαφές του από το απόγευμα της Κυριακής, με την συνάντησή του με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, ενώ για την Δευτέρα είναι προγραμματισμένο το γεύμα με τους Μόνιμους Αντιπροσώπους των πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας. Την Τρίτη, ο κ. Αναστασιάδης θα συναντηθεί με τον με τον Ρώσο Υπουργό Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ ενώ για την Πέμπτη είναι προγραμματισμένη η κατ’ ιδίαν επαφή με τον Αμερικανό Αντιπρόεδρο, Τζο Μπάιντεν.
Παράλληλα, υπάρχουν προγραμματισμένες συναντήσεις με τον πρόεδρο της Παλαιστίνης, Μαχμούτ Αμπάς (Δευτέρα) και τον πρόεδρο της Αιγύπτου κ. Σίσι (Τρίτη), ενώ ο κ. Αναστασιάδης θα δει κατ’ιδίαν και τον Υπουργό Εξωτερικό της Κίνας, Γουανγκ Γι.
«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΧΡΟΝΟΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΛΥΣΗΣ»
Η περιρρέουσα ατμόσφαιρα, αλλά και οι θέσεις που εκφράζονται από όλες τις πλευρές, σε συνδυασμό και με τις πρόσφατες δηλώσεις του κ. Μπαν Κι Μουν στο “Associated Press” καταδεικνύουν μια αισιοδοξία για εύρεση λύσης στο Κυπριακό εντός του 2016. Παρόλα αυτά, το περιβάλλον του προέδρου Αναστασιάδη ξεκαθαρίζει πως δεν εκλαμβάνει αυτή την προσδοκία ως δεσμευτική, με την έννοια του «χρονοδιαγράμματος».
Επιπλέον, από την Ελληνοκυπριακή πλευρά τονίζεται με νόημα ότι προσμετρώνται πολύ σοβαρά τόσο οι κίνδυνοι που προκύπτουν από μια «κακή λύση» όσο και αυτοί από ένα ενδεχόμενο «ναυάγιο».
Ως εκ τούτου, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι η γεφύρωση του χάσματος σε βασικά σημεία έγκεινται στην πολιτική βούληση εκατέρωθεν, γεγονός που καθιστά την λύση «τόσο κοντά, όσο και μακριά».
Μετά τη Νέα Υόρκη, ο κ. Αναστασιάδης θα αναχωρήσει για το Λονδίνο, προκειμένου να συναντηθεί στις 27 Σεπτεμβρίου με την Πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου κα Τερέζα Μέι, ενώ αμέσως μετά θα αναχωρήσει για το Παρίσι, ούτως ώστε να δει την επόμενη ημέρα τον Πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ.