Στις «αποσκευές» του ο κ. Μητσοτάκης είχε και τη δυναμική που του εξασφαλίζουν τα αποτελέσματα των τελευταίων μετρήσεων της κοινής γνώμης, ωστόσο η παρουσία του αυτό το τριήμερο στη συμπρωτεύουσα είναι κρίσιμη για ένα βασικό λόγο: Τις επόμενες μέρες θα φανεί αν κατάφερε να πείσει τους πολίτες και μπόρεσε να δημιουργήσει το κοινωνικό ρεύμα που χρειάζεται η Ν.Δ.
Για να το πετύχει αυτό χρησιμοποιεί το δίπολο αξιοπιστία-αναξιοπιστία, προκειμένου να κερδίσει τους ψηφοφόρους που κινούνται πέρα από τη γραμμή της αδιευκρίνιστης ψήφου (η οποία αυτή την περίοδο καταγράφεται περίπου στο 17%-19%), αλλά και ορισμένες κοινωνικές κατηγορίες, στις οποίες η Ν.Δ. συγκεντρώνει χαμηλότερα ποσοστά, όπως είναι οι νέοι, οι άνεργοι και οι δημόσιοι υπάλληλοι.
Ωστόσο, για να προσθέσει πόντους στη δυναμική του κόμματός του, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επέλεξε να βασιστεί κυρίως στον προγραμματικό λόγο του και λιγότερο στην κατάρρευση της κυβέρνησης και την αποστροφή των πολιτών απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. «Επιδίωξή μας είναι ο “τόπος του εγκλήματος” του κ. Τσίπρα να μείνει στην Ιστορία ως ο “τόπος της αλήθειας” του κ. Μητσοτάκη», έλεγε στον «Ε.Τ.» της Κυριακής στενός συνεργάτης του.
Πάνω στη λογική αυτή ο πρόεδρος της Ν.Δ., στο τριήμερο της ΔΕΘ, εκπέμπει ένα αισιόδοξο και ρεαλιστικό μήνυμα προς όλους τους Ελληνες: «Μπορούμε να τα καταφέρουμε, μπορούμε να βγούμε από την πολύχρονη κρίση που μαστίζει τη χώρα και κάθε ελληνική οικογένεια». Παράλληλα, αναδεικνύει «την αλήθεια που γεννά πραγματική ελπίδα», για αυτό και οι όροι «αξιοπιστία» και «πρόταση ελπίδας», μαζί με την έννοια της «αλήθειας», προστέθηκαν στο λεξιλόγιο του κ. Μητσοτάκη.
Ταυτόχρονα, υπογραμμίζει την αποτυχία της κυβέρνησης Τσίπρα-Καμμένου, χτυπώντας το καμπανάκι του κινδύνου, καθώς κάθε μέρα που περνά κοστίζει όλο και περισσότερο στην οικονομία και στην κοινωνία, με τον πρωθυπουργό να συνεχίζει να εξαπατά τους Ελληνες. Οπως υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης, το έκανε ο κ. Τσίπρας και με την ομιλία του, από το ίδιο βήμα στη Θεσσαλονίκη, όπως αποδείχθηκε και από την παρέμβαση του κ. Δραγασάκη, για το χρέος. «Γνωρίζει πολύ καλά πως δεν είναι σε θέση να βγάλει την τετραετία» είναι το μήνυμα που στέλνει στον πρωθυπουργό ο πρόεδρος της Ν.Δ.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Ο οδικός χάρτης
Η «συμφωνία αλήθειας», που βάζει στο τραπέζι του πολιτικού διαλόγου ο κ. Μητσοτάκης από τη Θεσσαλονίκη, έχει ως στόχο να ορίσει σε αυτή τη δύσκολη περίοδο τον οδικό χάρτη της εξόδου από την κρίση, ο οποίος για να λειτουργήσει έχει τρεις προϋποθέσεις.
Η πρώτη, στην οποία επιμένει ιδιαίτερα ο πρόεδρος της Ν.Δ., καλώντας τον κ. Τσίπρα να παραιτηθεί, είναι να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική αλλαγή μέσα από τις εκλογές. Αυτές, όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης, πρέπει να γίνουν το ταχύτερο δυνατόν, με τον ελληνικό λαό να βάζει τη σφραγίδα του στο ρεύμα υπέρ των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών που έχει ανάγκη η χώρα.
Η δεύτερη προϋπόθεση έχει να κάνει με τη «συμφωνία αλήθειας». Αφορά και στους πιστωτές και τους Ελληνες πολίτες. Περιλαμβάνει την εφαρμογή των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων για την επανεκκίνηση της οικονομίας και τη σταθερή και βιώσιμη ανάπτυξη που μπορεί να διασφαλίσει μέσα από τη μείωση της φορολογίας, την προσέλκυση επενδύσεων, την αποφασιστική ενίσχυση των θέσεων εργασίας.
Η τρίτη προϋπόθεση αφορά στην ενότητα των Ελλήνων, η οποία έχει πληγεί από τη διχαστική τακτική του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ θα πρέπει να είναι ισχυρή, όπως τονίζει ο κ. Μητσοτάκης. Στο πλαίσιο αυτό περιλαμβάνεται και το κάλεσμα του προέδρου της Ν.Δ. προς όλες τις δημιουργικές δυνάμεις του τόπου, όλους τους πολίτες «του μέτρου και της λογικής», που «θέλουν να προασπίσουν τη δημοκρατία στη χώρα και να σφραγίσουν το αύριο με την προώθηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων», όπως αναφέρει χαρακτηριστικά.
Γιώργος Δ. Ευθυμίου
[email protected]
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής