Η πρώτη -ανεπίσημη- εξέταση αναμένεται να γίνει στην πρώτη συνεδρίαση για το 2018 της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης την Πέμπτη εν όψει της συνεδρίασης του Eurogroup στις 21 του μήνα. Η ελληνική ομάδα θα πρέπει να δώσει εξηγήσεις στους εκπροσώπους των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης για τη διεύρυνση του κοινωνικού μερίσματος από τα 710 εκατ. ευρώ που είχε συμφωνηθεί, στα 780 εκατ. ευρώ. Επίσης, θα πρέπει να εξηγήσει και ποια είναι η βάση της νέας εξάμηνης παράταση που δόθηκε στους μειωμένους κατά 30% συντελεστές ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου (Χίος, Λέρος, Κως, Σάμος και Λέσβος) που θεσμοθετήθηκε με ΠΝΠ λίγο πριν από το τέλος του χρόνου.
Αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ήταν ενήμερη για τις αλλαγές της «τελευταίας στιγμής» του 2018, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι έχουν ενημερωθεί και οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης. Το πόσο σημαντικό είναι η ομόφωνη έγκριση δημοσιονομικών μέτρων για την Ελλάδα από το Eurogroup το έδειξε η Γερμανία με τη στάση της τον περασμένο Αύγουστο.
Ως γνωστόν, απαντώντας στην πρωθυπουργική δήλωση για αναβολή επ’ αόριστον της αύξησης των συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε αυτά νησιά τουλάχιστον για όσο συνεχίζεται η προσφυγική κρίση, «μπλόκαρε» με έμμεσο τρόπο τα 15 δισ. ευρώ της τελευταίας δόσης του δανείου του ESM προς την Ελλάδα, με βασική αιτιολογία ότι αναστρέφεται ένα από τα μέτρα που συμφωνήθηκαν με την Ελλάδα εντός μνημονίου.
Την τελευταία αναβολή αποκάλυψε στη Βουλή ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας, προκαλώντας έντονη αμηχανία στο υπουργείο Οικονομικών, που, αν και διαπραγματεύονταν το θέμα στο παρασκήνιο, δήλωνε αρχικά άγνοια.
Φυσικά, εκτός από τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, θα εξεταστούν και οι βασικές υποχρεώσεις της Ελλάδας που απορρέουν από την ενισχυμένη εποπτεία που ακολούθησε το τρίτο μνημόνιο. Θέματα όπως η πρόοδος στην εκκαθάριση κόκκινων δανείων από τις εμπορικές τράπεζες, η εξόφληση του υπολοίπου των ληξιπρόθεσμων του Δημοσίου (έφταναν τα 2,6 δισ. τον Οκτώβριο), η αργή πορεία των αποκρατικοποιήσεων και το άνοιγμα των αγορών προϊόντων θα είναι επίσης στην ατζέντα. Τούτο δε με δεδομένο ότι η πρώτη αξιολόγηση που ξεκίνησε στις αρχές του περασμένου Σεπτεμβρίου και ολοκληρώθηκε τον Νοέμβριο έδειξε ότι όλες οι δεσμεύσεις της Ελλάδας βρίσκονται σε καθυστέρηση.
Η συζήτηση για την πρόοδο των ανοιχτών θεμάτων είναι απαραίτητη, καθώς η σύνοδος των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης στις 21 του μήνα θα κηρύξει την έναρξη της δεύτερης αξιολόγησης σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας. Η επιτυχία της δεύτερης αξιολόγησης θα κρίνει την εκταμίευση των πρώτων 600 εκατ. ευρώ από τα κέρδη που είχαν οι κεντρικές τράπεζες από τα ελληνικά ομόλογα.
Εκτός από τα θεσμικά όργανα, η περαιτέρω πορεία της ελληνικής οικονομίας θα είναι ένα από τα θέματα συζήτησης του πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο κ. Ανγκελα Μέρκελ, η οποία θα βρεθεί στην Αθήνα την Πέμπτη 10 και την Παρασκευή 11 του μήνα.
Η Γερμανίδα καγκελάριος θα υπενθυμίσει στον κ. Τσίπρα τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει και, φυσικά, το κόστος που θα έχει μια απόκλιση της Ελλάδας από τους δημοσιονομικούς στόχους για τους οποίους έχει δεσμευτεί η χώρα μέχρι και το 2022.
Η κ. Μέρκελ δεν έρχεται στην Ελλάδα με την καλύτερη δυνατή εικόνα για την πορεία της οικονομίας. Τούτο καθώς έχουν αρχίσει και πάλι διαδοχικά δημοσιεύματα που δυσπιστούν για την επίτευξη των στόχων από την Ελλάδα και έχουν αρχίσει να αναδεικνύουν το θέμα της προεκλογικής παροχολογίας.
Τελευταίο αυτό της «Die Welt», που κάνει αιχμηρή κριτική τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση μοιράζει δωράκια, ενώ η Ελλάδα παραμένει εκτός αγορών. «Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ακυρώνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις προκειμένου να μην απολέσει την εξουσία στις επόμενες εκλογές», αναφέρεται στο δημοσίευμα της «Die Welt».
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]