Στο επίκεντρο των συγκρούσεων βρίσκεται η διαμάχη ανάμεσα στον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και το γενικό γραμματέα Πρώτης Υποδοχής Οδυσσέα Βουδούρη.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο υπουργός έχει απειλήσει ενημερώνοντας και το Μέγαρο Μαξίμου ότι θα παραιτηθεί εάν δεν απομακρυνθεί από τη θέση του ο προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜ.ΑΡ. Οδ. Βουδούρης. Ο κ. Βουδούρης από τη δική του πλευρά βγήκε τον προηγούμενο μήνα σε αλλεπάλληλες συνεντεύξεις του και αμφισβήτησε προκαταβολικά τα στοιχεία που έδωσε στις 23/8 ο προϊστάμενός του υπουργός σχετικά με το θέμα της προκαταγραφής των προσφύγων ενώ παραδέχθηκε ότι ως γενικός γραμματέας παραμένει ουσιαστικά χωρίς αρμοδιότητες καθώς δεν του τις έχει εκχωρήσει ο κ. Μουζάλας.
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, που υποτίθεται ότι είχε σχεδιαστεί πριν από το 2015 από τον ΣΥΡΙΖΑ για να διαχειριστεί το όλο ζήτημα, έχει ένα ακόμη πολιτικό στέλεχος, το γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής Βασίλη Παπαδόπουλο. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Παπαδόπουλος έχει υποβάλει τρεις φορές την παραίτησή του διαφωνώντας με επιλογές της ηγεσίας. Η παραίτηση δεν έγινε δεκτή και η «λύση» που βρέθηκε ήταν να παραμείνει ο κ. Παπαδόπουλος και να μην ασχολείται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών αλλά μόνο με άλλες πλευρές του μεταναστευτικού, όπως η πορεία εφαρμογής των νόμων για τους μετανάστες που βρίσκονται από παλιά στην Ελλάδα.
Το πρόβλημα είναι ότι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής δεν είχε οργανωθεί ώστε να αποκτήσει κάποιον πλήρη υπηρεσιακό μηχανισμό που θα μπορούσε να διεκπεραιώνει υποθέσεις ακόμη και αν εμφανίζονταν κλυδωνισμοί στην πολιτική ηγεσία. Σε μια περίοδο οξυμμένης κρίσης στην υποδοχή των προσφύγων όπως αυτή που διανύουμε, θα έπρεπε κανονικά να λειτουργεί άψογα ένας τέτοιος μηχανισμός και να συντονίζεται από μια πολιτική ηγεσία που θα είχε μοιράσει αρμοδιότητες για να προωθούνται αποτελεσματικότερα οι υποθέσεις.
Αντ’ αυτού, το σύστημα κυριαρχείται από διαμάχες τις οποίες το Μαξίμου δεν φροντίζει να λύσει, την ώρα που ο χειμώνας επιστρέφει, οι συνθήκες διαβίωσης στις δομές φιλοξενίας δεν βελτιώνονται, νέες αφίξεις προσφύγων καταγράφονται καθημερινά και η Ευρώπη απειλεί να επιστρέψει χιλιάδες πρόσφυγες από εκείνους που πέρασαν μέσω Ελλάδας στα εδάφη της.
Επιστροφές μέσω… Δουβλίνου
Μητσοτάκης: Η επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης μπορεί να μεταμορφώσει τη χώρα μας
Οι επιστροφές αυτές απειλούνται μέσω της επανενεργοποίησης της Συνθήκης του Δουβλίνου για την οποία μίλησε την περασμένη Κυριακή ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών Ντε Μεζιέρ και τη Δευτέρα η εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μπερτό. Σε χθεσινή του συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μουζάλας επιμένει να σχολιάζει μόνον τις δηλώσεις Ντε Μεζιέρ λέγοντας ότι είναι «εκτός τόπου και χρόνου» και έγιναν «για λόγους εσωτερικούς» υπαινισσόμενος τις εκλογές στη Γερμανία. Ο κ. Μουζάλας ισχυρίζεται ότι το μόνο που έχει συμβεί είναι ότι η Ε.Ε. μελετά μέσω Επιτροπής έναν «καινούργιο τρόπο» για τη Συνθήκη του Δουβλίνου «που θα έχει μέσα και την έννοια του μοιράσματος» ώστε να μην επιστρέφουν όλοι στην πρώτη χώρα εισόδου.
Πάντως, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε επίσημη ανακοίνωση της 15ης Ιουνίου 2016 (IP-16-2182) αναφέρεται στις συστάσεις που έχει απευθύνει για βελτιώσεις στο σύστημα παροχής ασύλου προκειμένου να μη βγει η Ελλάδα από τη Συνθήκη Σένγκεν. Και εκεί αναφέρει, συγκεκριμένα, ότι τον Σεπτέμβριο (δηλαδή τώρα) θα αξιολογηθεί η πρόοδος της Ελλάδας με στόχο «να επιστρέψει στο σύστημα του Δουβλίνου και να ξαναρχίσουν επιστροφές στο τέλος Δεκεμβρίου, το αργότερο»!
Προς Τουρκία
Την ίδια ώρα που ο κ. Μουζάλας προσπαθεί να διαχειριστεί τέτοια θέματα διεθνούς στρατηγικής, ετοιμάζει ταυτόχρονα ταξίδι στην Τουρκία ενώ καλείται να βρει λύσεις που αφορούν από τη στελέχωση του υπουργείου μέχρι το πώς θα επιταχύνει το έργο των ΜΚΟ που καθυστερούν υπερβολικά να βελτιώσουν τις συνθήκες λειτουργίας στις δομές φιλοξενίας.
Είναι ενδεικτικό ότι ακόμη και η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, που διαχειρίζεται τα 150 από τα 450 εκατ. ευρώ της έκτακτης βοήθειας της Ε.Ε. προς την Ελλάδα, δεν έχει ακόμη εγκαταστήσει οικίσκους αντί για σκηνές ενώ ο στόχος να φιλοξενεί 20.000 άτομα σε διαμερίσματα και ξενοδοχεία που είχε τεθεί τον Οκτώβριο του 2015 μετακινείται συνεχώς έχοντας φθάσει πλέον στις αρχές του 2017.
ΑΡΗΣ ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου