Απευθύνεται παράλληλα στους νέους τονίζοντας ότι «αυτά που «μας χαλάνε» δεν αλλάζουν χωρίς εμάς» και προσθέτει ότι «στην προσπάθεια ανάταξης της πατρίδας μας κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στον καναπέ».
Ποια η ατζέντα του 12ου Συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ και τι πολιτικά μηνύματα να αναμένουμε από αυτό εν όψει και των ευρωεκλογών;
Αρχικά, πρόκειται για ένα συνέδριο εκλογής νέου προεδρείου. Και αν για κάποιον εξωτερικό παρατηρητή αυτό φαίνεται αδιάφορο, δεν είναι καθόλου, αφού τα επτά από τα δεκατέσσερα μέλη της διοίκησης της Νεολαίας είναι ταυτόχρονα μέλη του εκλεκτορικού σώματος που θα αναδείξει τον υποψήφιο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για την Κομισιόν. Από εκεί και πέρα, δεν θα εγκλωβιστούμε μόνο στις διαδικασίες, αλλά θα μιλήσουμε για όλα αυτά που απασχολούν τους νέους σε όλη την Ευρώπη, δηλαδή πώς θα δημιουργήσουμε συνθήκες για περισσότερες και καλύτερες ευκαιρίες, πώς θα κερδίσουμε ως γενιά τη θέση που ονειρευόμαστε και αξίζουμε στην κοινωνία των πολιτών.
Τι σηματοδοτεί η επιλογή της χώρας μας για τη διεξαγωγή του συνεδρίου της Νεολαίας του ΕΛΚ;
Σηματοδοτεί τον κεντρικό ρόλο που μπορεί και θέλει να διαδραματίσει η Ν.Δ. εντός του ΕΛΚ αλλά και της Ευρώπης γενικότερα. Σηματοδοτεί επίσης την αναγνώριση της ιδιαίτερα δυναμικής παρουσίας της ΟΝΝΕΔ τόσα χρόνια σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο. Δουλέψαμε σκληρά και μεθοδικά σε επίπεδο νεολαίας και κόμματος για να πετύχουμε να φέρουμε στην Ελλάδα το συνέδριο της Νεολαίας του ΕΛΚ, αξιοποιήσαμε τις προσβάσεις που είχαμε και ταυτόχρονα εξαργυρώσαμε την ενεργή και συνεπή συμμετοχή μας στους κόλπους του YEPP.
Για πολλούς, μία από τις βασικές προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη είναι η ενίσχυση λαϊκίστικων δυνάμεων. Ποια η απάντηση των κεντροδεξιών νεολαιών; Πώς θα ηττηθεί ο λαϊκισμός;
Λένε ότι η δύναμη των λαϊκιστών είναι ότι συνήθως θέτουν τις σωστές ερωτήσεις. Και είναι αλήθεια ότι η Ευρώπη έχει βρεθεί σε ένα δύσκολο σταυροδρόμι μεταξύ ανταγωνιστικότητας, κοινωνικών κεκτημένων, βιοτικού επιπέδου και προοπτικών. Θα ήταν εγκληματικό να αδιαφορήσει κανείς μπροστά στις ανατροπές που επιφέρει η μετάβαση στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση. Είναι όμως εξίσου εγκληματικό να αρνείται κάποιος να προχωρήσει μπροστά. Και εκεί είναι το αδύναμο σημείο των λαϊκιστών: Οτι είτε δεν έχουν καμία απάντηση είτε οι απαντήσεις τους είναι εντελώς λανθασμένες και αναποτελεσματικές. Αυτό είναι το δικό μας στοίχημα, να δώσουμε τις σωστές απαντήσεις στις προκλήσεις του μέλλοντος πατώντας στις αρχές και τις αξίες μας, να παράξουμε πλούτο σε καθεστώς δικαιοσύνης και κοινωνικής ειρήνης.
Ποιο το μήνυμα της ΟΝΝΕΔ στους νέους που είτε δηλώνουν απογοητευμένοι συνολικά από το πολιτικό σύστημα στη χώρα είτε θεωρούν πως «όλοι είναι ίδιοι»;
Το μήνυμά μας είναι διπλό: Πρώτον, ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Η ΟΝΝΕΔ τόλμησε να δει και να διορθώσει τα λάθη της, εκσυγχρονίστηκε και λειτουργεί σε υγιείς βάσεις, όπως και η Ν.Δ. Και δεύτερον, ότι αυτά που «μας χαλάνε» δεν αλλάζουν χωρίς εμάς, χωρίς τη δική μας συμμετοχή και το δικό μας κόπο. Εχουμε ακόμα πολλά να κάνουμε, τόσο σε εσωτερικό επίπεδο όσο και -κυρίως αυτό- σε εθνικό επίπεδο, δηλαδή στο πεδίο της διακυβέρνησης και των μεταρρυθμίσεων. Και σε αυτή την προσπάθεια ανάταξης της πατρίδας μας δεν περισσεύει κανείς. Κανείς δεν έχει την πολυτέλεια να μείνει στον καναπέ του.
Η Ν.Δ. είναι, κατά τη γνώμη σας, σήμερα ένα κόμμα τόσο ανανεωμένο σε ιδέες και πρόσωπα όσο ζητήθηκε από τη βάση με την εντολή που έδωσε προς τη σημερινή ηγεσία;
Η ανανέωση στα πολιτικά κόμματα είναι μια διαδικασία διαρκής και σταδιακή: Ούτε υπήρξε εντολή να διαγραφούν 44 χρόνια πορείας σε μια μέρα, και καλώς δεν έγινε κάτι τέτοιο, ούτε ποτέ μπορούμε να πούμε ότι η ανανέωση ολοκληρώθηκε γιατί από εκείνη τη στιγμή παύουμε να προσαρμοζόμαστε στις αλλαγές γύρω μας.
Η ανανέωση της Ν.Δ. είναι σε καλό δρόμο, τόσο σε επίπεδο ιδεών όσο και σε επίπεδο προσώπων και είμαι σίγουρος ότι η νέα γενιά στελεχών θα έχουμε σύντομα ακόμα περισσότερες ευκαιρίες και θα αποδείξουμε ότι τις αξίζουμε.
Η Ν.Δ. προαναγγέλλει την κατάργηση σειράς νόμων της σημερινής κυβέρνησης στην Παιδεία. Ως ΟΝΝΕΔ ποιες πολιτικές πιστεύετε ότι πρέπει να έχουν προτεραιότητα σε αυτό τον τομέα για την επόμενη κυβέρνηση;
Πρώτο και κύριο, η κατάργηση του ασύλου ανομίας στα πανεπιστήμια. Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει αποδειχθεί και στο παρελθόν καθοριστικός παράγοντας για τη μη εφαρμογή κάθε μεταρρύθμισης. Από εκεί και πέρα, κομβικής σημασίας είναι η αξιολόγηση και η επένδυση στην έρευνα. Τέλος, εξίσου σημαντική και επιτακτική είναι η δυνατότητα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων, η οποία βέβαια περνά μέσα από την απαραίτητη συνταγματική αναθεώρηση.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]