Στην Πειραιώς θεωρούν ότι με τις προτάσεις που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης βάζει ο ίδιος την ατζέντα για την επόμενη ημέρα, ενώ εκτιμούν ότι ενισχύθηκε η εικόνα του ως «πρωθυπουργού εν αναμονή», ο οποίος έδωσε, μεταξύ άλλων, και σαφές στίγμα για το πώς και με ποιους θα κυβερνήσει, αλλά και για τη λογική της ενότητας όλων των Ελλήνων που αντιπαραβάλλει στο «δηλητήριο του διχασμού», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Στόχος της Ν.Δ. από δω και πέρα είναι να επικοινωνήσει το σχέδιό της σε ολόκληρη τη χώρα και στο πλαίσιο αυτό προγραμματίζονται νέες περιοδείες, τόσο του κ. Μητσοτάκη με έμφαση στις μονοεδρικές περιφέρειες όσο και των στελεχών του κόμματος.
Στον απόηχο της ΔΕΘ γαλάζια στελέχη επισημαίνουν δύο πολύ σημαντικές εξαγγελίες.
Η πρώτη -που μπορεί να μην είναι άμεσα ορατή από τους πολίτες, αλλά θεωρείται πολύ μεγάλης σημασίας- σχετίζεται με μια αδειοδοτική αρχή σε επίπεδο υφυπουργού, η οποία θα έχει ως μόνη αρμοδιότητα να επιλύει γραφειοκρατικές επικαλύψεις και συναρμοδιότητες υπουργείων και να ξεμπλοκάρει όλες τις σημαντικές επενδύσεις.
«Οπως έγινε και στους Ολυμπιακούς Αγώνες, θα συντρίψουμε το τέρας της γραφειοκρατίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος έχει μιλήσει πολλές φορές για το μεγάλο στόχο της προσέλκυσης ιδιωτικών επενδύσεων ύψους 100 δισ. την επόμενη τετραετία. Με την απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, τη μείωση της φορολογίας, αλλά και τη σταθερότητα του φορολογικού συστήματος, στη Ν.Δ. εκτιμούν ότι θα δημιουργηθούν προϋποθέσεις για την «επενδυτική έκρηξη» που προεξοφλούν ότι θα υπάρξει μόλις δοθεί το σήμα ότι η χώρα απέκτησε μία κυβέρνηση αποφασισμένη «να σαρώσει όλα τα εμπόδια που καθηλώνουν σήμερα την εγχώρια επιχειρηματικότητα και αποθαρρύνουν τους ξένους επενδυτές».
Ο ΕΝΦΙΑ στους δήμους
Δεύτερη σημαντική εξαγγελία η μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους, η οποία συνιστά ένα έμπρακτο βήμα θεσμικής και οικονομικής αποκέντρωσης, με το οποίο θα δημιουργηθούν συνθήκες για να αισθανθούν οι πολίτες την ανταποδοτικότητα αυτού του φόρου. Η συγκεκριμένη εξαγγελία, που ήδη γίνεται θετικά αποδεκτή από αυτοδιοικητικούς παράγοντες, αναμένεται να εξειδικευτεί το επόμενο διάστημα. Δεν περνά πάντως απαρατήρητο ότι για μία ακόμη φορά το κυβερνών κόμμα εμφανίζεται αρνητικό απέναντι σε μία πολύ σημαντική αλλαγή.
Αναφορικά με την εξαγγελθείσα και από τα δύο κόμματα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%, προκύπτει σαφής διαφοροποίηση από την κυβερνητική αντίληψη για μεγαλύτερες μειώσεις για τη μικρή ακίνητη περιουσία, καθώς η αξιωματική αντιπολίτευση δίνει έμφαση και στη μεσαία τάξη με μεσοσταθμική μείωση 30%.
Με ταξικό σκεπτικό
Με πρόταση Μητσοτάκη Έκτακτη Σύνοδος της ΕΕ 3 Φεβρουαρίου αποκλειστικά για την Άμυνα - Τι είπε ο Πρωθυπουργός
Στη Ν.Δ. επισημαίνουν ότι η προγραμματική διαφορά με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι συνολική, δεδομένου ότι η ίδια βάζει ένα συνολικό πακέτο μείωσης φόρων και εισφορών για όλους, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ αποσκοπεί να ενισχύσει, με «ταξικό» σκεπτικό, όσους θεωρεί ότι αποτελούν το εκλογικό του κοινό. Και σε αντίθεση με τη Ν.Δ. που μιλά για ενίσχυση της επιχειρηματικότητας -βάζοντας ταυτόχρονα ένα καθαρό πλαίσιο υποχρεώσεων του επιχειρηματικού κόσμου προς τους εργαζόμενους, την κοινωνία και το περιβάλλον-, η κυβέρνηση δεν ασχολείται λόγω ιδεοληψίας με την επιχειρηματικότητα.
Μεγάλη σημασία αποδίδουν στη Ν.Δ. και στην κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος, που, σε συνδυασμό με τη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στο 9% και της εισφοράς για κύρια σύνταξη στο 15%, θα αυξήσει σημαντικά το ετήσιο διαθέσιμο εισόδημα όλων των ελεύθερων επαγγελματιών, ενώ εξίσου σημαντική είναι η ρύθμιση 120 δόσεων για οφειλές έως 3.000 ευρώ, που καλύπτει 4 στους 5 οφειλέτες.
Στην αξιωματική αντιπολίτευση έχουν στραμμένο το βλέμμα και στον αντίκτυπο του γαλάζιου ανοίγματος στις προοδευτικές και μεταρρυθμιστικές δυνάμεις της χώρας, τις δυνάμεις του Κέντρου, της Κεντροαριστεράς αλλά και σε προσωπικότητες της Αριστεράς.
«Οχι σε προεκλογική συνεργασία με κόμματα»
Ο συντονιστής στρατηγικού σχεδιασμού και επικοινωνίας Τάκης Θεοδωρικάκος δήλωσε χθες στο news 247 ότι δεν τίθεται κανένα θέμα προεκλογικής συνεργασίας με κόμματα και πρόσθεσε πως «εάν κάποιος δεν είναι ενταγμένος σε κόμμα και θεωρεί ότι η πολιτική πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η σωστή και θέλει να την υποστηρίξει, φυσικά θα το δούμε θετικά».
Διευκρίνισε ότι με ανθρώπους στο Ποτάμι «έχουμε πολλές συγκλίσεις και πολλά κοινά χαρακτηριστικά, αλλά αυτό είναι διαφορετικό από τις συνεργασίες κομμάτων», ενώ απαντώντας σε ερώτηση για βουλευτές που ανήκουν σήμερα σε κόμμα και ενδεχομένως διαφοροποιηθούν στην πορεία, σχολίασε ότι ο χρόνος των εκλογών είναι πλέον πάρα πολύ κοντά, με απώτατο όριο την 26η Μαΐου, καθώς παραπέρα δεν μπορεί να πάει ο κ. Τσίπρας γιατί θα υποστεί άνευ προηγουμένου συντριβή και δεν θα αντέξει, «άρα όλοι θα πρέπει να πάρουν τις αποφάσεις σύντομα».
Οι δηλώσεις του κ. Θεοδωρικάκου προκάλεσαν την αντίδραση του Ποταμιού, το οποίο του καταλόγισε ότι «προχώρησε για άλλη μια φορά σε δημόσιο κάλεσμα για ένταξη στη Ν.Δ. βουλευτών και στελεχών του Ποταμιού» και διερωτήθηκε αν «έχει άραγε συνείδηση ότι αυτό αποτελεί ανοιχτή πρόσκληση σε αποστασία;».
«Οι αντιδράσεις ειδικά στις τοπικές κοινωνίες στις προσχωρήσεις των Φωτήλα και Μάρκου, μετά από ανάλογες προσκλήσεις, δεν έχουν διδάξει τίποτε στον κ. Θεοδωρικάκο; Ή θεωρεί ότι το νέο ύφος που επαγγέλλεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμπεριέχει και τις γνωστές παλαιοκομματικές πρακτικές;», πρόσθεσε το Ποτάμι.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]