Το κλίμα που άμεσα διαμορφώνει η εγκύκλιος αυτή είναι ότι η μείωση των συντάξεων από 1ης.1.2019 «κλείδωσε» και τα όσα λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ για διαπραγμάτευση που αναμένεται τον Σεπτέμβριο με στόχο την αναβολή ή και τη ματαίωση του μέτρου αποτελούν εμπαιγμό των συνταξιούχων και ολόκληρης της ελληνικής κοινής γνώμης.
«Μη βιάζεστε», αντέτειναν κυβερνητικές πηγές και επιχειρώντας να παρέμβουν στη συζήτηση αλλά και να προλάβουν αντιδράσεις υποστήριζαν ότι η εγκύκλιος του υπουργείου Οικονομικών αποτελούσε υποχρέωση στο πλαίσιο του μεσοπρόθεσμου προγράμματος που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς. Διευκρίνιζαν παράλληλα ότι αυτό δεν σημαίνει πως η κυβέρνηση εγκαταλείπει την προσπάθειά της να αναβληθεί το μέτρο της μείωσης των συντάξεων σε συνεννόηση με τους δανειστές, «η οποία» -όπως επέμεναν- «θα εκδηλωθεί στον κατάλληλο χρόνο».
Το περιεχόμενο της εγκυκλίου προκάλεσε ωστόσο έντονη κριτική από την αντιπολίτευση και για έναν πρόσθετο λόγο. Οτι, δηλαδή, πέραν του γεγονότος ότι η κυβέρνηση συντηρεί το θέμα της αναβολής του μέτρου εμπαίζοντας τους συνταξιούχους, αρνείται να προχωρήσει στην κατάργησή του όπως έχει προτείνει η αντιπολίτευση επειδή δίνει βάρος στη δημιουργία μεγαλύτερου πλεονάσματος ώστε να διαπραγματευτεί με τους δανειστές και τη διάθεσή του όπως εκείνη προγραμματίζει (π.χ. έκτακτο κοινωνικό μέρισμα).
Παρά ταύτα, η κυβέρνηση επιμένει ότι η ψηφισμένη μείωση των συντάξεων δεν είναι ανάγκη να εφαρμοστεί και δεν θα εφαρμοστεί αν τα οικονομικά δεδομένα είναι αυτά που προβλέπονται, «κλείνοντας» το μάτι στους συνταξιούχους, που παρακολουθούν τουλάχιστον με σύγχυση τα όσα λέγονται και γράφονται.
«Είμαστε στη “δυσάρεστη” θέση να πούμε ότι θα διαπραγματευτούμε την αναβολή του μέτρου της μείωσης των συντάξεων, με πολλές πιθανότητες να μην την εφαρμόσουμε», είπε χθες -σε σαφώς ειρωνικούς τόνους- στον ΣΚΑΪ ο διευθυντής της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζαχαριάδης.
Παντρεύτηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος - Ποια είναι η σύζυγός του Τατιάνα Παπαδοπούλου
«Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία», είπε χθες και ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας στο ρ/σ Θέμα 104,6, διευκρινίζοντας ότι «η διαδικασία προκειμένου να εφαρμοστεί συνεχίζεται κανονικά».
«Ενας νόμος αλλάζει με έναν άλλο νόμο». Οπως είπε, «από πλευράς κοινωνικής δικαιοσύνης, δεν υπάρχει λόγος να περικοπούν οι συντάξεις», αλλά ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να προβούν «σε καμία ενέργεια σύγκρουσης με κανέναν. Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να έχουν αντίθετη γνώμη σε κάτι που είναι τόσο δίκαιο. Θέλουμε να αναστρέψουμε έναν εκβιασμό που έγινε από το ΔΝΤ», ανέφερε και κατέληξε: «Δεν πρόκειται να γίνει καμία πράξη που θα επιβαρύνει τους συνταξιούχους. Συζητάμε να μην εφαρμοστεί από 1ης/1/2019 ο νόμος».
Η κυβέρνηση έχει ρίξει μεγάλο βάρος στο συγκεκριμένο ζήτημα, ταυτίζοντάς το σχεδόν με τους ισχυρισμούς της ότι μετά το κλείσιμο του προγράμματος θα μπορεί μόνη της να αποφασίζει τις πολιτικές με τις οποίες θα πιάνει τους στόχους που έχει συμφωνήσει με τους θεσμούς, έχοντας μεγαλύτερη ελευθερία στην άσκηση πολιτικής.
Ωστόσο σύννεφα δεν υπάρχουν μόνο για το θέμα των συντάξεων, καθώς χθες το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στην έκθεσή του για την πορεία της οικονομίας στην ευρωζώνη και εν αναμονή της έκθεσής του για τη βιωσιμότητα χρέους της Ελλάδας τάχθηκε κατά της επαναφοράς των συλλογικών συμβάσεων, κάτι που έχει ήδη προαναγγείλει η αρμόδια υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου.
Παράλληλα ζητά αλλαγές στο νόμο για τις ομαδικές απολύσεις στην κατεύθυνση της πλήρους απελευθέρωσης αλλά και την πλήρη απελευθέρωση των κλειστών επαγγελμάτων δίνοντας έμφαση στα επαγγέλματα των μηχανικών, των δικηγόρων και των συμβολαιογράφων.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]