Μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, για δεύτερη φορά, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών απαντά με ιδιαίτερα αυστηρό ύφος, στον Νίκο Κοτζιά για τις «ατυχείς», όπως τις χαρακτηρίζει, δηλώσεις με τις οποίες συνδέει το πρόσφατο πραξικόπημα στην Τουρκία με την ανάγκη για την κατάργηση των εγγυήσεων στην Κύπρο.
Η νέα ένταση έρχεται την ώρα που ανοιχτά παραμένουν τα ζητήματα τόσο της έκδοσης των οκτώ Τούρκων στρατιωτικών, καθώς και το μεγάλο θέμα του μεταναστευτικού με τον Τούρκο πρόεδρο να απειλεί «να τινάξει στον αέρα» την συμφωνία με την Ε.Ε.
Μάλιστα το τουρκικό υπουργείο Δικαιοσύνης, αναμένεται να αποστείλει άμεσα προς τις ελληνικές αρχές επίσημο αίτημα για την έκδοση των οκτώ στρατιωτικών που ζήτησαν πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα.
Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλεμος ανακοινώσεων έχει ξεσπάσει μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας για τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο.
Μητσοτάκης στο TikTok για Gigabit Voucher: Χτίζουμε τις υποδομές για ένα ψηφιακό μέλλον
Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δεν διστάζει να εγκαλέσει την Αθήνα ότι «εθελοτυφλούσε στην κατάρρευση του κοινού κράτους και η ελληνική χούντα στήριξε το πραξικόπημα που επιδιώχθηκε να διενεργηθεί στο νησί». Το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών απάντησε με αμήχανα: «Για άλλη μία φορά η Άγκυρα δείχνει να μη θέλει να απαντήσει στο ερώτημα εάν υπάρχουν ή όχι πραξικοπηματίες ανάμεσα στα στρατεύματα κατοχής. Τέλος, οι προσωπικές επιθέσεις αντί απάντησης μόνο ως ένδειξη αδιαλλαξίας μπορούν να θεωρηθούν και κάθε άλλο παρά συμβάλλουν στην ανάπτυξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων».
Οι Τούρκοι θεωρούν ότι η αρχική δήλωση Κοτζιά είναι παρέμβαση στα εσωτερικά τους και δεν συνάδει με το τι θα έπρεπε να κάνει μία φίλη χώρα την επαύριο του πραξικοπήματος στην Τουρκία.
Προειδοποιούν εμμέσως ότι αν ο κ. Κοτζιάς επιμένει στην απόσυρση των εγγυήσεων θα ναρκοθετήσει την προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού και βελτίωσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων.
Συγκεκριμένα, το πρωί της 11ης Αυγούστου αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών ανακοίνωση με την οποία η Άγκυρα εκφράζει τη λύπη της που ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών προχώρησε σε νέα δήλωση συσχέτισης πραξικοπήματος και εγγυήσεων, στις 2 Αυγούστου. Συγκεκριμένα ο κ. Κοτζιάς είχε επισημάνει την ημέρα εκείνη, με ανακοίνωσή του, ότι «οι πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας για εμπλοκή της ηγεσίας και αξιωματικών των κατοχικών στρατευμάτων στην Κύπρο στην απόπειρα πραξικοπήματος στην Τουρκία επιβεβαιώνουν και ενισχύουν, έτι περαιτέρω, την πάγια θέση μας ότι η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος και η αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις της λύσης του Κυπριακού ζητήματος, καθώς αποδεικνύεται για ακόμη μία φορά η ανάγκη απομάκρυνσής τους από την Κύπρο».
Είχε προηγηθεί ανάλογη, αλλά συντομότερη, αναφορά στο ίδιο ζήτημα στη δήλωση που είχε πραγματοποιήσει στις 20 Ιουλίου ο έλληνας υπουργός Εξωτερικών με αφορμή την 42η επέτειο από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο. Έλεγε τότε ο κ. Κοτζιάς: «Η Ελλάδα δεν αποδέχεται και ουδέποτε πρόκειται να αποδεχθεί τις συνέπειες της τουρκικής εισβολής. Έχει καταστήσει σαφές προς όλες τις πλευρές ότι αναπόσπαστο μέρος της λύσης του Κυπριακού αποτελούν η κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος εγγυήσεων και η αποχώρηση όλων των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων που, όπως επιβεβαίωσαν για άλλη μια φορά τα τελευταία γεγονότα στην Τουρκία, υπονομεύουν αντί να διασφαλίζουν τη συνταγματική τάξη και τη δημοκρατική ομαλότητα».
Ούτε εκείνη η δήλωση Κοτζιά είχε μείνει αναπάντητη. Είχε τονιστεί ότι η Άγκυρα αναμένει από την Αθήνα να αποφεύγει ατυχείς δηλώσεις εκμεταλλευόμενη την κατάσταση που προέκυψε και να κινηθεί ως γείτονα φίλη και με διάθεση δημοκρατικής αλληλεγγύης. Στη δε νεότερη ανακοίνωσή του στις 11 Αυγούστου, το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει τη λύπη του για τις δηλώσεις Κοτζιά και αναμένει ότι η Ελλάδα «ως εγγυήτρια χώρα θα υιοθετήσει μία εποικοδομητική και ρεαλιστική προσέγγιση» καθώς οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού είναι πυκνές.