«Η επένδυση του Ελληνικού και μαζί με αυτήν χιλιάδες θέσεις εργασίας κινδυνεύουν να τιναχθούν στον αέρα. Αιτία η πρόθεση του υπουργείου Πολιτισμού να κηρύξει – με ακατανόητη καθυστέρηση – ως αρχαιολογικό χώρο σχεδόν ολόκληρη την έκταση του Ελληνικού» ανέφερε σε ανακοίνωσή της η ΝΔ: «Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση παράγει αδιέξοδα. Τα, τουλάχιστον, περίεργα μπρος – πίσω στον ζωτικό για την οικονομική ανάκαμψη της χώρας τομέα των επενδύσεων έχουν ως πρώτο θύμα τους τις θέσεις απασχόλησης που εναγώνια περιμένουν οι άνεργοι συμπολίτες μας. Κάθε φορά που δρομολογείται κάποια σοβαρή επένδυση στη χώρα, υπαρκτές ή τεχνητές ενδοκυβερνητικές διαμάχες και δυσλειτουργίες τη δυναμιτίζουν. Το Ελληνικό κινδυνεύει να γίνει ένα ακόμα θύμα αυτής της νοσηρής κατάστασης. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να πάρει άμεσα ξεκάθαρη θέση».
Η σύγκρουση μετά και την αποκάλυψη της «Καθημερινής» έγινε μετωπική καθώς στην ανάρτηση της κυβερνητικής εκπροσώπου Όλγας Γεροβασίλη στο διαδίκτυο πως «ο μόνος που βρίσκεται (ξανά) σε αδιέξοδο είναι εκείνος που γράφει τις ανακοινώσεις της ΝΔ» απάντησε επίσης μέσω Twitter ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου της ΝΔ Μακάριος Λαζαρίδης: «Κόβετε μισθούς, συντάξεις, ΕΚΑΣ, και δεν ζητάτε ούτε μία συγγνώμη» τονίζει ο κ. Λαζαρίδης ζητώντας από την κυβερνητική εκπρόσωπο να απαντήσει αν οι συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ επιτρέπουν τις επενδύσεις. «Αν τις πιστεύει, που πολύ αμφιβάλλω ο Αλέξης Τσίπρας».
Σφοδρές ήταν οι αντιδράσεις και από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη όπου ο υπεύθυνος για θέματα Ενέργειας, Περιβάλλοντος και Υποδομών Γιάννης Μανιάτης κατήγγειλε πως «μόλις δυο μήνες μετά την υπογραφή του μνημονίου μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και των επενδυτών και μετά την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, η κυβέρνηση οδηγεί σε ναυάγιο τη μεγαλύτερη επένδυση των τελευταίων δεκαετιών». Την ίδια στιγμή, ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης, με ανάρτησή του στο Facebook, έκανε λόγο για «γελοίες επιλογές κουτοπόνηρων ανθρώπων»: «Αν είχαν κότσια, θα έπρεπε να βγουν και να πουν καθαρά όχι στην αξιοποίηση αλλά πού να διακινδυνεύεις καλοκαιριάτικα το υπουργείο σου… Να χάσουν και τη δουλειά τους και οι διορισμένοι φίλοι σου… Πέτα καλύτερα την μπάλα στην… αρχαιολογία!».
Αντίδραση υπήρξε και από την Ενωση Κεντρώων: «Επρεπε να συμφωνηθεί η επένδυση, για να συζητηθεί εκ των υστέρων ότι το Ελληνικό είναι αρχαιολογικός χώρος; Ολα στο πόδι σε αυτή τη χώρα; Καμία υπευθυνότητα; Κανείς δεν πρόκειται να μας πάρει στα σοβαρά, δυστυχώς. Ερασιτεχνισμοί παντού και πάντα. Είμαστε άξιοι της μοίρας μας» δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Γιάννης Καλλιάνος, ενώ ο δήμαρχος Γλυφάδας Γιώργος Παπανικολάου, μιλώντας στον Σκάι, εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρυτανεύσει η λογική προσέγγιση, ότι θα προστατευθούν τα αρχαιολογικά ευρήματα, αλλά δεν θα σταματήσει η προσπάθεια ανάπτυξης της περιοχής».
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
Χθες, ο Αλέκος Φλαμπουράρης αναφερόμενος στο θέμα σημείωσε ότι οι αρχαιολογικοί χώροι του Ελληνικού αναφέρονται στη σύμβαση:«Οι αρχαιολογικοί χώροι στα 6.000 στρέμματα του Ελληνικού είναι προσδιορισμένοι και αναφέρονται στη σύμβαση που έχει υπογραφεί. Επίσης στη σύμβαση αναφέρονται και τα χαρακτηρισμένα ως νεότερα μνημεία που ξεπερνούν τα 35.000 τετραγωνικά μέτρα. Η επικαιροποίηση, λοιπόν, είναι αναγκαία για την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος και του σχεδίου ολοκληρωμένης ανάπτυξης».
ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΚΑΤΣΑΒΟΥ
kkatsavou@e–typos.com
Διαβάστε περισσότερα στον Ελεύθερο Τύπο που κυκλοφορεί