Στην έρευνα της Pulse για τον ΣΚΑΪ η διαφορά διευρύνεται και βρίσκεται στις 10,5 μονάδες (10 μονάδες ήταν στη δημοσκόπηση του Απριλίου), ενώ στην έρευνα της Public Issue η διαφορά υπέρ της Ν.Δ. εκτοξεύεται στο 19%.
Με τις συνθήκες αυτές, το κόμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη κερδίζει άνετη αυτοδυναμία, καθώς πολλά μικρά κόμματα μένουν εκτός Βουλής με αποτέλεσμα να «φλερτάρει» με τους 170 βουλευτές.
Το μεγάλο «σύννεφο» για την κυβέρνηση είναι οι περικοπές στις συντάξεις, καθώς, όπως καταγράφεται στην έρευνα της Pulse, παρά το γεγονός ότι στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έχουν δηλώσει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να αποτρέψει τη μείωση των συντάξεων, μόλις το 36% απαντά ότι αυτό είναι σίγουρα ή μάλλον εφικτό, ενώ αντίθετα το 48% εκτιμά ότι στην πραγματικότητα η Αθήνα δεν θα μπορέσει να αποφύγει την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς. Στην πρόθεση ψήφου με αναγωγή, η Ν.Δ. συγκεντρώνει 32% και ο ΣΥΡΙΖΑ 21,5%.
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Στην τρίτη θέση, με 8%, ισοδυναμούν το Κίνημα Αλλαγής -που χάνει μία μονάδα- και η Χρυσή Αυγή, ενώ τέταρτο κατατάσσεται το ΚΚΕ με 6%. Ανεξάρτητοι Ελληνες και Ενωση Κεντρώων μένουν εκτός δημοσκοπικής Βουλής, αποσπώντας καθένα ποσοστό 2%.
Στην έρευνα της Public Issue και στην εκτίμηση εκλογικής επιρροής για τον Μάιο του 2018, το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτοξεύεται στις 19 ποσοστιαίες μονάδες. Σε σύγκριση με τον πρώτο μήνα του τρέχοντος έτους, η εκλογική επιρροή της Ν.Δ. σημειώνει άνοδο δύο μονάδων και φθάνει στο 39%. Αντίθετα, η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί κατά μιάμιση μονάδα και υπολογίζεται στο 20%.
Το Κίνημα Αλλαγής σταθεροποιείται στην τρίτη θέση με 11%, παρά την αισθητή υποχώρηση
(-2%) που σημειώνει η εκλογική του απήχηση. Η Ενωση Κεντρώων φθάνει στο 3,5%, υπερβαίνοντας το κατώφλι για την είσοδο στη Βουλή, καθώς παρουσιάζει σημαντική άνοδο (+1%). Οι μεταβολές των υπόλοιπων κομμάτων δεν επηρεάζουν σημαντικά τον υφιστάμενο κομματικό συσχετισμό. Και όπως επισημαίνεται, τα νεοπαγή κόμματα που σχηματίστηκαν κατά τον τρέχοντα εκλογικό κύκλο (Ελληνική Λύση, Εθνική Ενότητα, Μέρα 25) δεν εμφανίζουν δυναμική εισόδου στη Βουλή.
Με αυτές τις συνθήκες, η επόμενη Βουλή αναμένεται να έχει το πολύ 6 κόμματα, κάτι που διευκολύνει ακόμη περισσότερο την κατάκτηση της αυτοδυναμίας από τη Νέα Δημοκρατία, η οποία μπορεί να εκλέξει μέχρι 170 βουλευτές.
Κατερίνα Κατσαβού
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]