Χθες, το χτύπημα ήρθε από τον Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος ξεκάθαρα μίλησε για «νέα διευθέτηση που θα πρέπει να κάνει η Ελλάδα με τους εταίρους και πιστωτές της στην ευρωζώνη αφού τερματιστεί το πρόγραμμα στήριξης την 20ή Αυγούστου, για να εξασφαλιστεί ότι η εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων θα συνεχιστεί και ότι η δημοσιονομική πειθαρχία θα τηρηθεί».
Η δήλωση αυτή έπεσε ως «βόμβα» στο Μαξίμου, που από προχθές προσπαθεί να… μαζέψει τα σενάρια περί παράτασης του ελληνικού προγράμματος που έκαναν την εμφάνισή τους στον ευρωπαϊκό Τύπο και απηχούν τις απόψεις των Γερμανών.
Σε αυτό το κλίμα ήρθε και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ για να πει ότι το ΔΝΤ δεν επέβαλε τις βαθιές περικοπές στο δημοσιονομικό πρόγραμμα, θέση που εξ αντικειμένου φέρνει σε δύσκολη θέση την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ., αλλά κυβερνητικές πηγές εντάσσουν στη διαφωνία που βρίσκεται σε εξέλιξη ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το Ταμείο για τους όρους της επικείμενης συμφωνίας.
Με τα εθνικά θέματα να έχουν βαλτώσει και την ελληνική οικονομία να εγκλωβίζεται στις επιδιώξεις των δανειστών, τα πράγματα για την κυβέρνηση δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο έχει κάνει την επανεμφάνισή του ο εσωκομματικός διάλογος στον ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα της 21ης Αυγούστου, καθώς, πέραν των 53 +, κινητικότητα υπάρχει και στα στελέχη της λεγόμενης προεδρικής πλειοψηφίας.
Θέματα για τα οποία η κυβέρνηση τηρεί σιγήν ιχθύος, όπως η μείωση των συντάξεων, η μείωση του αφορολογήτου, η δέσμευση για 3,5% πρωτογενή πλεονάσματα, η μείωση των δημοσίων δαπανών κ.ά., βρίσκονται πλέον στην ημερήσια διάταξη εντός του ΣΥΡΙΖΑ από βουλευτές και στελέχη που βλέπουν ότι αν η κυβέρνηση δεν αλλάξει ρότα και παραμείνει στα περί «καθαρής εξόδου» από το Μνημόνιο, η θέση της θα επιδεινωθεί.
Αντώνης Σαμαράς: Ομόφωνα εκτός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας
Παρ’ όλα αυτά, στο Μαξίμου επιμένουν να θεωρούν μείζονα στόχο την έγκυρη ολοκλήρωση της 4ης αξιολόγησης και της υπογραφής της συμφωνίας στο Eurogroup του ερχόμενου Ιουνίου, έτσι ώστε να μη διαταραχθεί το χρονοδιάγραμμα, που αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού.
Στο πλαίσιο αυτό, πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να κάνει πίσω σε κάποιες διεκδικήσεις που σήμερα έχει βάλει στο τραπέζι, όπως π.χ. η αναβολή του ψηφισμένου μέτρου για μείωση των συντάξεων για κάποιους μήνες, προκειμένου το πρόγραμμα να ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος για το οποίο έχει δεσμευθεί δημοσίως ο κ. Τσίπρας.
Ανεβάζει τον πήχυ ο Φίλης
Τη μη εφαρμογή των περικοπών στις συντάξεις ζήτησε ο τέως υπουργός και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης, καλώντας την κυβέρνηση να ζητήσει την αναθεώρηση του στόχου για 3,5% πλεονάσματα την επόμενη πενταετία.
«Η επιτήρηση θα υπάρχει, δεν θα είναι στο βαθμό που ήταν τώρα -κάθε τρεις μήνες ελάτε, σας περνάω ακτινοσκόπηση-, δεν θα έχει χρήματα, αλλά θα έχει άλλους μοχλούς παρέμβασης», είπε χαρακτηριστικά και ζήτησε από την κυβέρνηση να θέσει τους όρους με τους οποίους θα καθίσταται η έξοδος από τη δανειακή σύμβαση «περισσότερο επωφελής για τους περισσότερους πολίτες και λιγότερο οδυνηρή».
Σε αυτό το πλαίσιο, είπε ότι «στοιχεία αυτής της πολιτικής μπορεί να είναι το θέμα του να συζητηθεί με τους δανειστές, εφόσον η οικονομία πηγαίνει καλύτερα, να μην εφαρμοστούν τα μέτρα που αφορούν στις περικοπές των συντάξεων. Δεύτερον, να γίνει μια συζήτηση από τώρα σχετικά με το θέμα των πλεονασμάτων του 3,5% την επόμενη πενταετία.
Γιάννης Καμπουράκης
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]