Σε συνέντευξή του στο ραδιοφωνικό σταθμό «Real FM», υπογράμμισε ότι «ο κ. Καμμένος δεν φαίνεται να υπηρετεί κάποια εθνική γραμμή, δεν ελέγχει αυτά που λέει και ασκεί εξωτερική πολιτική, που δεν είναι η αρμοδιότητά του, με αποκλειστικό γνώμονα την εσωτερική κατανάλωση».
Χαρακτήρισε εξάλλου «τουλάχιστον επιπόλαιο να νομίζουν κάποιοι ότι, απαντώντας στον κ. Ερντογάν με τον τρόπο που ενδεχομένως αυτός θα ήθελε, μπορούν να πετύχουν τη συσπείρωση γύρω από μία παραπαίουσα κυβέρνηση», ενώ σχολίασε ότι «ο κ. Τσίπρας, προφανώς επειδή είναι δεμένοι χειροπόδαρα, δεν μπορεί να απομακρύνει τον κ. Καμμένο» και έκανε λόγο για «αδύναμο πρωθυπουργό». Επέκρινε εξάλλου τις εκφράσεις που χρησιμοποιήθηκαν λέγοντας μεταξύ άλλων πως «ήταν λάθος» η ανακοίνωση που μιλούσε για «σουλτάνους», καθώς «δεν χρησιμοποιείται σε επίσημη ανακοίνωση τέτοια φρασεολογία».
Καταλόγισε επίσης απερισκεψία, διερωτώμενος αν σκέφτηκε «πώς αισθάνονται οι γονείς των δύο στρατιωτικών όταν ακούν τον υπουργό Εθνικής Αμυνας να λέει ότι θα μείνουν ενδεχομένως σε φυλακές για 15 χρόνια».
Για το Σκοπιανό
Αναφερόμενος στο Σκοπιανό, τόνισε πως η Ν.Δ. έθεσε εξαρχής ως προτεραιότητες το Σύνταγμα, τον αλυτρωτισμό και την ταυτότητα των γειτόνων, ενώ η κυβέρνηση ξεκίνησε μιλώντας μόνο για το όνομα και «στην πορεία άλλαξε γραμμή και προσήλθε στη θέση μας για συνταγματική αναθεώρηση ως αναγκαία αλλά όχι ικανή συνθήκη για να προχωρήσουμε παραπάνω». Επανέλαβε ότι «δεν θα ενώσουμε τους Σκοπιανούς, διχάζοντας τους Ελληνες», ενώ ερωτηθείς για τη στάση της Ν.Δ. εάν η κυβέρνηση φέρει συμφωνία για σύνθετη ονομασία με αλλαγές συνταγματικών άρθρων, σχολίασε ότι «δεν είμαστε ακόμη εκεί». «Εγώ δεν έχω προεξοφλήσει τη θέση της Ν.Δ. Θα εξετάσουμε την οποιαδήποτε συμφωνία», πρόσθεσε, αλλά καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι έχει διχάσει την ελληνική κοινωνία πάνω στο ζήτημα αυτό και έχει δημιουργήσει υπόστρωμα που καθιστά δύσκολη οποιαδήποτε συμφωνία σε αυτή τη συγκυρία.
Ο κ. Μητσοτάκης υπογράμμισε πως «η συναίνεση είναι απαραίτητη, αλλά για να οικοδομηθεί χρειάζεται δύο» και κατήγγειλε ότι ο κ. Τσίπρας δεν έχει δείξει καμία τέτοια διάθεση. «Το αντίθετο, επιλέγει -και φοβάμαι ότι θα πάμε έτσι μέχρι τις εκλογές- να πολώσει, να διχάσει σε μία απελπισμένη προσπάθεια να συγκρατήσει την εκλογική του κατάρρευση», πρόσθεσε. Ξεκαθάρισε πάντως ότι ο ίδιος είναι «πάντα ανοιχτός» και αν ζητηθεί συνάντηση των πολιτικών αρχηγών υπό τον Πρόεδρο τη Δημοκρατίας «προφανώς και θα προσέλθει».
Συνταγματική αναθεώρηση
Σε ό,τι αφορά τη συνταγματική αναθεώρηση υπενθύμισε ότι το 2016 είχε προτείνει στον κ. Τσίπρα να δεχθεί ο ΣΥΡΙΖΑ όλα τα άρθρα που θα προτείνει η Ν.Δ. ως αναθεωρητέα και αντίστοιχα η Ν.Δ. όλα τα άρθρα που θα προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν πήρα ποτέ απάντηση από τον κ. Τσίπρα. Επαναφέρω την πρόταση», τόνισε, επαναλαμβάνοντας ότι η Ν.Δ. θέλει «μία μεγάλη συνταγματική αναθεώρηση διότι αυτό χρειάζεται η χώρα». «Είναι αυτονόητα όλα αυτά που λέει η κ. Γεννηματά, αλλά δεν θέλω να συμβιβαστώ στο μικρό. Θέλω να επιδιώξω τη συναίνεση για το μεγάλο», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο πρόεδρος της Ν.Δ. χαρακτήρισε εξάλλου «σαχλαμάρες» την άποψη πως η «η Ν.Δ. “μπατάρει” προς τα δεξιά» και σημείωσε ότι ο ίδιος είναι «μετριοπαθής κεντροδεξιός πολιτικός» που την έχει στρέψει προς το μεσαίο χώρο. Τόνισε η Ν.Δ. είναι σήμερα «απόλυτα ενωμένη και συντεταγμένη», ενώ χαρακτήρισε «εξαιρετικές» τις προσωπικές σχέσεις του με τους δύο πρώην πρωθυπουργούς, τους οποίους συμβουλεύεται, αλλά οι αποφάσεις είναι δικές του.
Δήλωσε κατηγορηματικά πως η Ν.Δ. «δεν θα μπορούσε να φιλοξενήσει στα ψηφοδέλτιά της στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ», ενώ επανέλαβε την προτεραιότητά του στην ανανέωση του κόμματος και διαβεβαίωσε ότι και σε περίπτωση αυτοδυναμίας θα επιδιώξει τις μεγαλύτερες δυνατές συναινέσεις. Εξέφρασε μάλιστα βεβαιότητα ότι «σε κάθε περίπτωση ο τόπος δεν πρόκειται να μείνει ακυβέρνητος και δεν θα οδηγηθούμε σε καταστροφικές εκλογές με απλή αναλογική».
Με απόφαση του κ. Μητσοτάκη, διευθυντής του γραφείου του ανέλαβε ο Στέλιος Πέτσας, επικεφαλής της ομάδας των συμβούλων του προέδρου της Ν.Δ., ο οποίος πήρε τη θέση του Μιχάλη Μπεκίρη που «παραιτήθηκε για προσωπικούς λόγους και ο κ. Μητσοτάκης «τον ευχαρίστησε θερμά για το έργο του και τη συνεισφορά του στην πορεία της Ν.Δ.».
«Υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών 1 δισ.»
Τη βεβαιότητα ότι ακόμη και σήμερα υπάρχουν περιθώρια εξοικονόμησης δαπανών ύψους 1 δισ. ευρώ από τον εξορθολογισμό της λειτουργίας του κράτους και από τη μη συνέχιση μίας πολιτικής που αυξάνει το κόστος του εξέφρασε ο πρόεδρος της Ν.Δ., εξηγώντας, κατά τη συνέντευξή του στον «Real FM», από πού θα προέλθει η περικοπή δαπανών του Δημοσίου χωρίς να γίνουν απολύσεις, ώστε να προχωρήσει η Ν.Δ. στη μείωση της φορολογίας.
Ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι το κόστος μισθοδοσίας στο Δημόσιο «έχει αυξηθεί κατά 500 εκατομμύρια», αναφέρθηκε σε προσλήψεις συμβασιούχων, αλλά και στη δημιουργία «περιττών θέσεων», φέρνοντας ως παράδειγμα το υπουργείο Παιδείας όπου – όπως είπε- «οι τμηματάρχες από 200 αυξήθηκαν σε 600». Πρόσθεσε εξάλλου ότι «μία φιλοαναπτυξιακή πολιτική θα δημιουργήσει υψηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης και περισσότερα έσοδα».
Παράλληλα υπογράμμισε εκ νέου ότι δεν υπάρχει «καθαρή έξοδος», σημειώνοντας ότι το λένε και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Αναφέρθηκε στα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί για το ’19 και το ’20 για μειώσεις συντάξεων και μείωση αφορολογήτου και τόνισε: «Κάποτε ο κ. Τσίπρας ήθελε λεφτά χωρίς Μνημόνιο, τώρα έχει Μνημόνιο χωρίς λεφτά».
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]