Μιλώντας στον ΣΚΑΙ τόνισε: «Η κατάσταση στους δήμους είναι στο απροχώρητο, η κοινωνία δεν αντέχει. Τα ζώα αυτά είναι εγκαταλελειμμένα ζώα που εγκαταλείφθηκαν από ανθρώπους και δεν είναι αδέσποτα. Εχω και εγώ ζώα και δεν πιστεύω ότι υπάρχει μεγάλη αντίδραση στην κοινωνία. Καλέσαμε τις φιλοζωικές οργανώσεις και κάποιες από αυτές δεν ήρθαν στον διάλογο. Οι δήμοι έχουν τα καθήκοντα που έχουν και θα έχουν δεν προσθέσαμε κανένα άλλο καθήκον. Βάζουμε για πρώτη φορά διαφάνεια. Στην Ελλάδα ανθεί το παραεμπόριο ζώων και άρα το να έχουμε διαφάνεια στην μεταβίβαση των ζώων είναι πάρα πολύ σημαντικό. Το πρόστιμο αφορά το παραεμπόριο και αυτό μας είχαν ζητήσει οι φιλοζωικές. Οι φιλοζωικές είχαν ζητήσει την καθολική στείρωση των ζώων. Πρέπει να σταματήσει η σημερινή φαυλότητα και αδιαφάνεια. Ολοι αναγνωρίζουμε τα λάθη μας».
Για τις σχέσεις του με τον υπουργό κ. Αποστόλου τόνισε «όταν τον βρίσκω μιλάμε μια χαρά. Η απόφαση για να ξανασυζητηθεί το νομοσχέδιο είναι του πρωθυπουργού, ούτε δική μου, ούτε του υπουργού.
Θα επανέρθει το νομοσχέδιο
«Το νομοσχέδιο θα επανέλθει σε 30 ημέρες με τις αναγκαίες διευκρινίσεις και διορθώσεις όπου κρίνεται απαραίτητο» δήλωσε χθες στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιάννης Τσιρώνης, αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου για τα δεσποζόμενα και τα αδέσποτα ζώα, που αποσύρθηκε σήμερα το πρωί.
Παράλληλα, ο κ. Τσιρώνης είπε πως «η μέχρι τώρα συμμετοχή των πολιτών στη διαβούλευση, απέδειξε το μεγάλο ενδιαφέρον για την ευζωία των ζώων συντροφιάς και τους ευχαριστώ για αυτό». Πρόσθεσε ότι «οι βασικοί άξονες του νομοσχεδίου διασφαλίζουν τη διαφάνεια, την νομιμότητα και τις υποχρεώσεις που απορρέουν για τη χώρα μας από τις ευρωπαϊκές συμβάσεις» που όπως τόνισε, έχουν γνώμονα «πάντα την εξασφάλιση της ευζωίας των ζώων συντροφιάς και την αρμονική συνύπαρξη με το ανθρώπινο στοιχείο».
«Το Νομοσχέδιο για τα Δεσποζόμενα και Αδέσποτα Ζώα Συντροφιάς, αποσύρεται προς το παρόν από τη διαβούλευση, προκειμένου να επανεξεταστούν ζητήματα που αναδείχθηκαν από την ως τώρα διαδικασία», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Σταϊκούρας: Ο απολογισμός του 2024 και οι προτεραιότητες για το 2025 σε υποδομές και μεταφορές
«Θα επανέλθει όταν επαναδιαμορφωθούν οι σχετικές διατάξεις», τονίζεται μετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε.
Τι είχε προηγηθεί
Με εκπρόθεσμη τροπολογία, η οποία κατατέθηκε το βράδυ της Τρίτης για να ψηφιστεί στην Ολομέλεια της Βουλής το πρωί της Πέμπτης, ο Γιάννης Τσιρώνης μετατρέπει εκχερσωμένες δασικές εκτάσεις σε «στρατόπεδα συγκέντρωσης» αδέσποτων ζώων.
Η ρύθμιση αυτή με την οποία επιχειρείται η αντιμετώπιση του προβλήματος των αδέσποτων, σε λογικές εξόντωσής τους, προκάλεσε ήδη την έντονη αντίδραση της Πανελλήνιας Φιλοζωϊκής Ομοσπονδίας και προσβάλλει βάναυσα τα αισθήματα φιλοζωίας και πολιτισμού κάθε σκεπτόμενου πολίτη.
Η ανακοίνωση της Πανελλήνιας Φιλοζωικής ομοσπονδίας και της Animal Action:
«Είναι εντελώς απαράδεκτη η τροπολογία με σκοπό δήθεν »περίθαλψη και μείωση των αδέσποτων ζώων», που αποτελεί αντικείμενο του Σχεδίου Νόμου (του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), το οποίο ακόμη περιμένουμε να τεθεί σε διαβούλευση.
Πρώτον, με προσθήκη (εκπρόθεσμη τροπολογία που, παραδόξως, υπογράφουν τέσσερις υπουργοί) της τελευταίας στιγμής σε άσχετο σχέδιο νόμου (30 ώρες πριν τη συζήτησή του στην Ολομέλεια), τίθεται ξαφνικά ζήτημα »εγκατάστασης και λειτουργίας κέντρων περίθαλψης και διαμονής κάθε είδους αδέποτων ζώων με σκοπό τον περιορισμό της παράνομης μεταχείρισης αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία αλλά και την προστασία της δημόσιας υγείας». Η τροπολογία αυτή υπογράφεται από τον αρμόδιο υπουργό κ. Ι. Τσιρώνη, που οφείλει να εξηγήσει τι εννοεί αναφερόμενος σε »παράνομη μεταχείριση αδέσποτων ζώων από ιδιώτες και σωματεία».
Δεύτερον, δεν υπάρχουν στην ισχύουσα νομοθεσία οι όροι »κέντρα περίθαλψης» και »κέντρα διαμονής» αδέσποτων ζώων και επομένως είναι τουλάχιστον παράλογο, με την επίμαχη τροπολογία, να επιτρέπονται εγκαταστάσεις αρρύθμιστες από το Νόμο. Διερωτόμαστε εάν η τροπολογία φωτογραφίζει τις εγκαταστάσεις του »Διαδημοτικού Κέντρου Περίθαλψης Αδέσποτων Ζώων (ΔΙΚΕΠΑΖ). Ολα αυτά, με ταυτόχρονη υποβάθμιση της δασικής προστασίας».
Δείτε [εδώ] το σχέδιο νόμου που έχει τεθεί σε διαβούλευση
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]