‘Οπως τόνισε, «ένα ήσσονος σημασίας μεθοριακό επεισόδιο έχει μετατραπεί σε προβληματική κατάσταση μεταξύ των δυο κρατών και θέτει σε κίνδυνο ένα κεκτημένο των τελευταίων δεκαετιών, την αμοιβαία προσέγγιση των δυο λαών»,
Πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να διαβλέψει την εξέλιξη του θέματος, αλλά ευχήθηκε στα συμπεράσματα της συνόδου κορυφής να υπάρχει ρητή αναφορά.
«Οι διάφορες λύνονται με διάλογο και καλή διάθεση. Δεν τίθεται θέμα ακύρωσης ή ματαίωσης της συνόδου της Βάρνας αν δεν απελευθερωθούν οι δυο στρατιωτικοί. Το ζήτημα της ΑΟΖ της Κύπρου αφορά συνολικά την ΕΕ και την ενεργειακή της ασφάλεια. Επιθυμία και ευχή μου είναι να μη δούμε περαιτέρω κλιμάκωση που πιστεύω δεν συμφέρει κανένα» συμπλήρωσε ο πρόεδρος της ΝΔ.
Σχολιάζοντας, εξάλλου, την τηλεφωνική επικοινωνία του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ανέφερε: «Δεν έχω να πω κάτι. Ας αποφασίσει η κυβέρνηση αν το ζήτημα είναι διμερές ήσσονος σημασίας ή πρέπει να κινητοποιήσουμε και άλλες δυνάμεις να πιέσουν την Τουρκία».
Τι συμβαίνει με την ιθαγένεια του Παύλου και τα σενάρια να μπει στα γαλάζια ψηφοδέλτια;
Το Σκοπιανό
Ως προς το ονοματολογικό με την FYROM σημείωσε ότι δεν συζητήθηκε καθόλου στη σύνοδο του ΕΛΚ, και όπως είπε χαρακτηριστικά δεν ξέρει ποιοι βάζουν το κάρο μπροστά από το άλογο. «Η θέση μας είναι ότι πρέπει να υπάρξει ρητή δέσμευση από τα Σκόπια ότι είναι διατεθειμένα να αλλάξουν το Σύνταγμά τους και να απαλείψουν όλες τις αλυτρωτικές επιδιώξεις. Εμείς είμαστε συνεπείς. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνηση προσέρχονται χωρίς ξεκάθαρη θέση και χωρίς εθνική γραμμή. Είναι προβληματικό ότι ο κ. Τσίπρας διαπραγματεύεται όχι ως επικεφαλής κυβερνητικής πλειοψηφίας αλλά ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Είναι αποκλειστικά υπεύθυνος που δεν προσπάθησε να δημιουργήσει αρραγές μέτωπο».
Απέφυγε να σχολιάσει εάν είμαστε κοντά ή μακριά σε λύση λέγοντας: «Δεν θα έκανα καμία πρόβλεψη. Είπα το πλαίσιο που έχει θέσει η ΝΔ, και συντάσσεται με το αίσθημα των Ελλήνων, για τον τρόπο που πρέπει να επιλυθεί το θέμα».
Η ελληνική οικονομία
Αναφορικά με τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και την ολοκλήρωση του προγράμματος, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Δεν υπάρχει καμία καθαρή έξοδος. Είναι το πιο μεγάλο βρόμικο ψέμα του Τσίπρα. Αν υπήρχε καθαρή έξοδος θα έπρεπε να έρθει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας και μονομερώς να ακυρώσει τα μέτρα για το 2019- 2020. Υπάρχει μόνο τυπικά το τέλος του προγράμματος».
Το ενδεχόμενο εκλογών
Για τυχόν περιθώρια συναίνεσης με την κυβέρνηση ο κ. Μητσοτάκης είπε: «Μερικές φορές ο αέρας των Βρυξελλών ή του εξωτερικού διευκολύνει να σκεφτόμαστε υπερβατικά. Να θυμίσω ποιος συνειδητά προκαλεί -με λόγια και πράξεις- ακραία πόλωση εντός Ελλάδος, που δεν διευκολύνει την εξεύρεση ευρύτερων συναινέσεων που θα ήταν χρήσιμες. Μέσα σε αυτό το κλίμα πόλωσης και ανελέητης στοχοποίησης οποιαδήποτε προσπάθεια συναίνεσης είναι εξαιρετικά δυσχερής. Την ευθύνη δεν την έχουμε εμείς».
όσον αφορά το ενδεχόμενο εκλογών τόνισε πως όσο το συντομότερο γίνουν τόσο το καλύτερο για η χώρα. «Εύχομαι το 2018 να είναι εκλογική χρονιά. Είμαι βέβαιος πως όποτε κι αν γίνουν ο λαός δεν θα καταδικάσει απλά τον κ. Τσίπρα, αλλά θα στηρίξει εκκωφαντικά τη δίκη μας εναλλακτική πρόταση».
Το προσφυγικό
Για το θέμα του προσφυγικού υπογράμμισε πως η Ευρώπη πρέπει να το αντιμετωπίσει με όρους αλληλεγγύης. «Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει συμμετοχή όλων των χωρών της ΕΕ στην κατανομή των προσφύγων και όσων δικαιούνται άσυλο. Πρέπει να υπάρξει και αναμόρφωση της πολιτικής ασύλου. Στην Ελλάδα οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και γραφειοκρατικές. Πρέπει να απλοποιηθούν», ανέφερε.