«Δεν θα αναβάλλεται επ’ αόριστον το τέλος ταφής απορριμμάτων, καθώς το υφιστάμενο καθεστώς απλώς εξυπηρετεί τον στόχο «να μην τιναχθούν στον αέρα οι προϋπολογισμοί των δήμων», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΝ Γιάννης Τσιρώνης στο φόρουμ με θέμα: «Πειραιάς και Διαχείριση Απορριμμάτων».
Όπως επεσήμανε ο κ. Τσιρώνης, «το κυριότερο ίσως πρόβλημα στη διαχείριση των αποβλήτων είναι το υψηλό κόστος περισυλλογής, ενώ μεγάλο είναι το κόστος του διαχωρισμού των αποβλήτων, ο οποίος πολλές φορές είναι ανέφικτος»
Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στην κυκλική οικονομία, που, όπως τόνισε, αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους πυλώνες οικονομικής ανάπτυξης και έναν από τους βασικούς στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Επίσης, επεσήμανε ότι οι πυλώνες του νέου Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων είναι α) η ευελιξία, καθώς δεν υπάρχει μόνο μία βέλτιστη πρακτική και οι δήμοι θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη για τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης, β) οι Δήμοι θα πρέπει να εισέλθουν στο οικονομικό «παιχνίδι», γ) η εξυγίανση των συστημάτων εναλλακτικής διαχείρισης και δ) το χτύπημα του λαθρεμπορίου.
Ο κ. Τσιρώνης στάθηκε ακόμα στο «περιβαλλοντικό έγκλημα», τονίζοντας ότι καταστρέφει την οικονομία και «σκοτώνει» την επιχειρηματικότητα, καθώς ενισχύει την εισφοροδιαφυγή, τη φοροδιαφυγή και τον αθέμιτο ανταγωνισμό στην αγορά.
Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε μεταξύ άλλων, ότι τα ανταποδοτικά τέλη θα πρέπει να αλλάξουν και να επιβάλλονται ανάλογα με την ποσότητα των απορριμμάτων κάθε νοικοκυριού και όχι τα τετραγωνικά μέτρα – ενώ σχετικά με τη διαχείριση στα νησιά, είπε ότι το τοπικό σχέδιο της Ύδρας αποτελεί υπόδειγμα.
Σε ότι αφορά τους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Επικίνδυνων Αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ), ο κ. Τσιρώνης είπε ότι υπάρχει συμφωνία με τον Περιφερειάρχη Βοιωτίας, ότι το Επιχειρηματικό Πάρκο της Περιοχής θα διαθέτει ΧΥΤΕΑ, έχουν βρεθεί κατάλληλοι χώροι στη Β. Ελλάδα και ένας χώρος στην Κεντρική Ελλάδα, Συνολικά, σε όλη τη χώρα υπάρχουν πέντε χώροι όπου οι υποδομές είναι έτοιμες σε τρεις απ’ αυτούς και ετοιμάζονται στους υπόλοιπους δύο.
Η προϊστάμενη του τμήματος Διαχείρισης Αστικών, Βιομηχανικών και Συναφών Αποβλήτων του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αναστασία Αρφανάκου, εξέφρασε την ελπίδα ότι εντός του 2016, θα έχουν εγκριθεί όλα τα ΠΕΣΔΑ. Για τους χώρους ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων (ΧΑΔΑ), είπε ότι σήμερα παραμένουν 32 ενεργοί σε όλη τη χώρα και 88 ανενεργοί, μη αποκατεστημένοι. Επισημαίνεται ότι το πρόστιμο για κάθε ενεργό ΧΑΔΑ είναι 80.000 ευρώ.και ότι η χώρα μας έχει καταβάλει μέχρι σήμερα σε πρόστιμα 30 εκατ. ευρώ. Έκανε επίσης γνωστό ότι το ΥΠΕΝ ετοιμάζει σημαντικές παρεμβάσεις στο Νόμο 2939 για την ανακύκλωση, ενώ αλλαγές θα γίνουν και στην υπουργική Απόφαση 1958. Επίσης, πολύ σύντομα θα είναι έτοιμη από την πλευρά του ΥΠΕΝ η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα λεγόμενα «Πράσινα Σημεία».
Τις εργασίες του φόρουμ άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ, Βασίλης Κορκίδης.ο οποίος αναφέρθηκε καταρχάς στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα, καθώς και στην παγκόσμια συμφωνία για την «Agenda 2030» σχετικά με τους στόχους για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
Ο Πειραιάς, είπε, αντιμετωπίζει διαχρονικά δυσκολίες στη διαχείριση, τόσο των αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων, όσο και των αποβλήτων από το λιμάνι του, μολονότι διαθέτει αξιόλογες και εξειδικευμένες ιδιωτικές επιχειρήσεις.
Ο Α’ αντιπρόεδρος του ΣΒΑΠ, Νικόλαος Καραγεωργίου, έκανε λόγο για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον Πειραιά, επιμένοντας στην ανάγκη άμεσης αποσαφήνισης του θεσμικού πλαισίου για τη διαχείριση αποβλήτων στον Πειραιά. Τόνισε δε, ότι ειδικά οι βιομηχανίες πρέπει να έχουν ένα αξιόπιστο και ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο που να ευνοεί τη σταθερότητα, και αναφέρθηκε στα υπέρογκα όπως τα χαρακτήρισε, τέλη αποβλήτων, που αναγκάζονται να καταβάλλουν πολλές επιχειρήσεις στο λιμάνι του Πειραιά, λόγω κυρίως της έλλειψης ανταγωνιστικών συνθηκών στον τομέα της διαχείρισης
Ο αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Στέλιος Γαϊτάναρος, σημείωσε ότι στον Πειραιά η κατάσταση είναι περίπου στο ίδιο επίπεδο με ό,τι επικρατεί στην υπόλοιπη χώρα, καθώς το 90% των απορριμμάτων καταλήγει στη Φυλή. «Ο δήμος Πειραιά έχει ήδη εκπονήσει Ολοκληρωμένο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης, το οποίο εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 16 Μαΐου. Έχει τρεις άξονες δράσης και τέσσερις πηγές χρηματοδότησης», είπε. Πρόσθεσε ότι αναμένονται οι νομοθετικές ρυθμίσεις για τις άδειες λειτουργίας των λεγόμενων «Πράσινων Σημείων», καθώς έχουν ήδη σχεδιαστεί ειδικά κίνητρα για τη συμμετοχή των πολιτών, έτσι ώστε η μείωση των αποβλήτων προς ταφή να οδηγήσει και στη μείωση των δημοτικών τελών.
Ο γραμματέας του Δ.Σ. του Συνδέσμου Βιομηχανιών και Επιχειρήσεων Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης Αποβλήτων (ΣΕΠΑΝ), καθώς και διευθυντής Επιχειρηματικής Ανάπτυξης και Εναλλακτικών Καυσίμων της ΤΙΤΑΝ, Σπύρος Δεμερτζής, επισήμανε ότι το πρόβλημα της διαχείρισης αποβλήτων μπορεί να μετατραπεί σε μοχλό ανάπτυξης, αν υπάρξει το κατάλληλο θεσμικό πλαίσιο και η πολιτική βούληση. Αναφερόμενος ειδικότερα στα βιομηχανικά απόβλητα, τόνισε ότι χρειάζεται η απλοποίηση της αδειοδότησης και ταυτόχρονα αυστηρότερα κριτήρια, ώστε τα επεξεργασμένα απόβλητα να αξιοποιούνται από άλλες βιομηχανικές (η λεγόμενη «βιομηχανική συμβίωση»).
Το φόρουμ διοργανώθηκε από την Αναπτυξιακή Πρωτοβουλία Α-ENERGY INVESTMENTS στο αμφιθέατρο του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιώς, με τη συνεργασία του ΕΒΕΠ, του Συνδέσμου Βιομηχανιών Αττικής – Πειραιώς (ΣΒΑΠ), την ενεργό συμμετοχή του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης ΕΟΑΝ), του δήμου Πειραιά και όλων των συναρμόδιων φορέων.