Σύμφωνα με τις πληροφορίες αυτό που αναμένεται να τεθεί στην σύσκεψη είναι η στάση της Ελλάδας και οι σχέσεις με την γειτονική χώρα προκειμένου να μην κλιμακωθεί άλλο η αντιπαράθεση των δύο χωρών με ορίζοντα πρώτα από όλα την διασφάλιση τόσο των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας όσο και φυσικά της ασφαλούς επιστροφής των Ελλήνων στρατιωτικών στην Ελλάδα.
Στο μεταξύ, το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε το πρωί της Τρίτης, από τη σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.
«Είναι θέμα της ΕΕ η σύλληψη και κράτηση των δύο Ελλήνων-Ευρωπαίων στρατιωτικών και η άρνηση του Τούρκου εισαγγελέα να αποδεχθεί το αίτημα της ελληνικής πλευράς να παραμείνουν οι δύο στρατιωτικοί στην Τουρκία, αλλά να κρατηθούν στο ελληνικό προξενείο, και όχι στις φυλακές υψίστης ασφαλείας» τόνισε ο υπουργός.Επίσης ενημέρωσε για το θέμα και τους υπουργούς Αμυνας του ΝΑΤΟ.
Επιφυλακτικός ο Τζανακόπουλος
Δεν απέκλεισε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος το ενδεχόμενο να διωχθούν τελικά για κατασκοπεία οι δυο Έλληνες στρατιωτικοί που κρατούνται σε φυλακές της Τουρκίας.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
«Δεν μπορώ να προεξοφλήσω τη στάση της Τουρκίας» είπε χαρακτηριστικά στον ΣΚΑΪ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι ο Tούρκος αντιπρόεδρος είπε τη Δευτέρα ότι κρατούνται για παράνομη είσοδο στη χώρα, επομένως δεν έχει προκύψει η κατηγορία της κατασκοπείας.
«Αν προκύψει τέτοια κατηγορία θα πρόκειται για μια ακραία, προκλητική και άκρως πολιτικοποιημένη ενέργεια» ξεκαθάρισε.
O κ. Τζανακόπουλος, είπε ότι η ελληνική πλευρά σε αυτή τη φάση πρέπει να σεβαστεί τη δικαστική διαδικασία που εξελίσσεται στην Τουρκία και στόχος είναι η διαδικασία αυτή να ολοκληρωθεί το ταχύτερο δυνατόν και να μην εξελιχθεί σε διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ.
«Κάνουμε την εκτίμηση ότι δεν θα οδηγηθούμε σε ένα διπλωματικό και πολιτικό θρίλερ που θα κρατήσει επ’ αόριστον, είπε.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να κρατήσει ως «ενέχυρο» η Άγκυρα τους δυο στρατιωτικούς απάντησε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει εκτιμήσεις, προσθέτοντας ότι η περίπτωση του τουρκογερμανου δημοσιογράφου Ντενίζ Γιουτσέλ, που έμεινε 1 χρόνο στη φυλακή χωρίς να του απαγγελθεί κατηγορητήριο, είναι ενδεικτική της τουρκικής στάσης.