Δεν είναι η πρώτη φορά που ο πρωθυπουργός χρησιμοποιεί πράγματα που δεν στέκουν, στοχεύοντας στη δημιουργία εντυπώσεων και τη σύγχυση της κοινής γνώμης. Ενα από αυτά είναι και ο περίφημος εξωδικαστικός συμβιβασμός ανάμεσα στη Siemens και την προηγούμενη κυβέρνηση.
Το αποτέλεσμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού μεταξύ του Ελληνικού Δημοσίου και της Siemens, ο ΣΥΡΙΖΑ -ως αντιπολίτευση- το είχε συμπεριλάβει στη λεγόμενη «Μαύρη Βίβλο» της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου. Πολύ πριν από την επίσημη προεκλογική περίοδο του Ιανουαρίου 2015, αλλά κυρίως κατά τη διάρκειά της, ο κ. Τσίπρας είχε πολλές φορές δεσμευθεί πως όταν έρθει στην εξουσία θα επανεξετάσει αυτή τη συμφωνία, την οποία χαρακτήριζε «σκανδαλώδη και επιβλαβή εξωδικαστικό συμβιβασμό».
Φυσικά, όπως σε πολλά θέματα έχει συμβεί, οι δεσμεύσεις αυτές ποτέ δεν έγιναν πράξη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. Ο κ. Τσίπρας όχι μόνο δεν επανεξέτασε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens, αλλά δεν έχει καταφέρει ούτε την υλοποίησή του από την πλευρά της γερμανικής εταιρίας.
Αυτό δεν εμπόδισε και δεν εμποδίζει τον κ. Τσίπρα να μιλά για τους προηγούμενους «που παραιτήθηκαν από τη διεκδίκηση των αποζημιώσεων από τη Siemens» και όταν δεχόταν το ερώτημα, εντός ή εκτός Βουλής, τι έχει κάνει ο ίδιος και η κυβέρνησή του για αυτόν το «σκανδαλώδη και επιβλαβή εξωδικαστικό συμβιβασμό» δεν απαντά ποτέ.
Μεταξύ άλλων, αυτός ο εξωδικαστικός συμβιβασμός, που σε κανένα σημείο της τριετίας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν επιχείρησε να επανεξετάσει όπως είχε δεσμευθεί ενώπιον του ελληνικού λαού πριν από τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015, προέβλεπε:
- Καταβολή 80 εκατ. ευρώ έναντι εισπρακτικών απαιτήσεων του Ελληνικού Δημοσίου.
- Εκταμίευση, μέσα στο 2017 και σε βάθος πενταετίας, 90 εκατ. ευρώ για ερευνητικά προγράμματα.
- Επένδυση 100 εκατ. ευρώ ως διασφάλιση της παρουσίας της Siemens στην Ελλάδα, με την υποχρέωση να διατηρήσει τουλάχιστον 600 θέσεις εργασίας.
- Κατασκευή εργοστασίου στην Ελλάδα με 700 θέσεις εργασίας, συνολικού κόστους 60 εκατ. ευρώ.
Ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Αμυράς κατέθετε και επανακατέθετε ερωτήσεις στη Βουλή προς τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την υλοποίηση αυτού του, σύμφωνα με το ΣΥΡΙΖΑ και το σημερινό πρωθυπουργό, «σκανδαλώδους και επιβλαβούς συμβιβασμού». Μετά από μήνες, τον Σεπτέμβριο του 2017, ο κ Τσακαλώτος εμφανίστηκε στη Βουλή ικανοποιημένος από τον εξωδικαστικό συμβιβασμό και το ρυθμό υλοποίησής του από τη γερμανική εταιρία.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
«Η Siemens έχει τηρήσει όλους τους όρους του εξωδικαστικού συμβιβασμού που συμφώνησε με το Ελληνικό Δημόσιο», είπε και σημείωσε -χωρίς στοιχεία- ότι «με βάση τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η εταιρία έχει δεσμευτεί ότι θα μείνει στην Ελλάδα και ότι θα κάνει επενδύσεις και θα αυξήσει τις θέσεις εργασίας». Τότε, ο κ. Αμυράς, ενθυμούμενος παλαιότερη ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, όταν ήταν αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, προς τον Γιάννη Στουρνάρα, ρώτησε τον κ. Τσακαλώτο εάν φοβάται μήπως βρεθεί κατηγορούμενος για παράβαση καθήκοντος και απιστία, επειδή υπηρέτησε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με τη Siemens. Ο κ. Τσακαλώτος απάντησε, με το γνωστό του χιούμορ: «Αν μου συμβεί οποιαδήποτε δικαστική εμπλοκή, θα έχω συνήγορό μου και δικηγόρο μου τον υπουργό Δικαιοσύνης Σταύρο Κοντονή, ο οποίος θα με υποστηρίξει και σε περίπτωση μήνυσης και σε περίπτωση αγωγής από οποιονδήποτε κι αν αυτές προέρχονται».
Με το χιούμορ του, ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος δεν κατάφερε να απαντήσει επί της ουσίας, όπως αναπάντητα έχουν μείνει και δύο πολύ σημαντικά ερωτήματα του κ. Αμυρά για τη Siemens:
- Για ποιους λόγους η κυβέρνηση προχώρησε σε αιφνιδιαστική αντικατάσταση των μελών της Εποπτικής Επιτροπής του υπουργείου Οικονομικών, που έργο έχει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η Siemens έναντι του Ελληνικού Δημοσίου;
- Γιατί η κυβέρνηση αποφάσισε τη μετατόπιση της ευθύνης από τη Siemens AG
Μονάχου και τη Siemens A.E. Ελλάδος προς τη Siemens Spa Ιταλίας, παρά το γεγονός ότι αυτή έχει οδηγηθεί σε συρρίκνωση δραστηριοτήτων και δραστική μείωση του εργατικού δυναμικού της, απασχολώντας σήμερα μόλις 145 εργαζομένους;
Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ο κ. Αμυράς επανήλθε με νέες ερωτήσεις προς την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας για την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της Siemens, πέντε χρόνια μετά την υπογραφή της συμφωνίας εξωδικαστικού συμβιβασμού, στο πλαίσιο της συζήτησης για την ψήφιση του νομοσχεδίου για την ολοκλήρωση της σύμβασης δωρεάς της Εθνικής Τράπεζας στα δημόσια νοσοκομεία «Ευαγγελισμός – Οφθαλμιατρείο Αθηνών – Πολυκλινική».
Συγκεκριμένα, ο βουλευτής του Ποταμιού ρώτησε:
- Πόσα νοσοκομεία έστειλαν αιτήματα για παροχή εξοπλισμού στο υπουργείο Υγείας;
- Σε πόσα νοσοκομεία παραδόθηκε ο εξοπλισμός που ζητήθηκε και σε τι ποσοστό ικανοποιήθηκαν τα αιτήματα αυτά;
Οι κατά τα άλλα λαλίστατοι σε όλα τα υπόλοιπα, υπουργός και υφυπουργός Υγείας, καμία απάντηση δεν έδωσαν και δεν έχουν δώσει έως τώρα.
Προφανώς ο προ πενταετίας εξωδικαστικός συμβιβασμός του Ελληνικού Δημοσίου με τη Siemens ήταν τόσο «επιβλαβής» που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛ. δεν μπορούσε να ασχοληθεί με την υλοποίησή του προς όφελος του Ελληνικού Δημοσίου, αλλά και τόσο «σκανδαλώδης» για να μπορεί ο κ. Τσίπρας να τον χρησιμοποιεί στις πολιτικές παραστάσεις του.
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]