Σήμερα -εκτός απροόπτου, μιας και σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές η καταγραφή έχει ολοκληρωθεί- ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να ανακοινώσει ο ίδιος τις αποζημιώσεις των πληγέντων από την καταστροφική καταιγίδα, ελπίζοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα μετατοπιστεί το ενδιαφέρον από τις αυταπόδεικτες ευθύνες αλλά και τους τραγικούς χειρισμούς της κυβέρνησης, στην προσπάθειά της να χειριστεί την ανθρώπινη τραγωδία στη Δυτική Αττική. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από το βήμα της Βουλής, στο πλαίσιο της συζήτησης για το κοινωνικό μέρισμα. Αύριο ο κ. Τσίπρας θα βρίσκεται στην Κύπρο, ενώ με βάση το σχεδιασμό, την εβδομάδα αυτή η κυβέρνηση θέλει τα φώτα να πέσουν στη συζήτηση στη Βουλή για το κοινωνικό μέρισμα.
Με τις σημερινές ανακοινώσεις, ο κ. Τσίπρας ελπίζει να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας από την κριτική εναντίον της δικής του, προσωπικής στάσης, από την καθυστερημένη, «αφ’ υψηλού» και από μακριά επίσκεψη στον τόπο της τραγωδίας που διήρκεσε μόλις λίγα λεπτά ως για το αν έπρεπε να εκπροσωπήσει ο ίδιος ή όχι τη χώρα στη Σύνοδο του Γκέτεμποργκ για την κοινωνική πολιτική στην Ευρώπη.
Εγινε αντικείμενο βαθιάς και σοβαρής κριτικής η επιλογή του κ. Τσίπρα να κηρύξει στη χώρα εθνικό πένθος, καθώς αυτή η πρωτοβουλία έγινε η αιτία, πέραν της ολιγωρίας και των ευθυνών για ό,τι συνέβη στη Δυτική Αττική, στο στόχαστρο της κοινής γνώμης να μπει και η συμπεριφορά του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης. Μπορεί ο κ. Τσίπρας να είχε στόχο να μη συνεχιστεί η συζήτηση περί των ευθυνών της Περιφέρειας Αττικής και της κυβέρνησης, αλλά η όλη πρωτοβουλία κατέληξε τουλάχιστον άδοξα.
Την ώρα που ο πρωθυπουργός έδινε συνέντευξη Τύπου στο Γκέτεμποργκ εξηγώντας γιατί πρέπει να σταματήσει η part time και χωρίς δικαιώματα εργασία στην Ευρώπη -την οποία στην Ελλάδα η κυβέρνηση πριμοδοτεί για να υποστηρίζει η Εφη Αχτσιόγλου ότι μειώνεται η ανεργία- στη Μάνδρα ανασυρόταν ο 20ός νεκρός και η δήμαρχος, που έχει μπει στο στόχαστρο κυβέρνησης και περιφέρειας, έκανε καταγγελίες που έφερναν σε πολύ δύσκολη θέση την κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι οι αστυνομικοί που είχε ανακοινωθεί να πάνε στη Μάνδρα για να φυλάνε τα εκτεθειμένα νοικοκυριά από ενδεχόμενο πλιάτσικο, δεν πήγαν ποτέ. Και όλα αυτά χωρίς να υπάρχει σκέψη έστω και για μία παραίτηση «υπευθύνου», ο οποίος αναζητείται μεταξύ «κλιματικής αλλαγής» και «γραφειοκρατίας».
Φαίνεται να έπεσε οριστική αυλαία στη διαρκή προσπάθεια της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμμένου για μετάθεση των ευθυνών τους, είτε προς τις προηγούμενες κυβερνήσεις είτε προς άλλες κατευθύνσεις. Στην υπόθεση της ανθρώπινης τραγωδίας στη Μάνδρα και τη Νέα Πέραμο, ενώ είναι αυταπόδεικτες οι ευθύνες και των προηγούμενων κυβερνήσεων, περιφερειών και δημάρχων, η μήνις της κοινής γνώμης έχει πέσει εξ ολοκλήρου στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ. και αντιμετωπίζεται με οργή ως και πικρό χιούμορ η προσπάθεια υποτίμησης της νοημοσύνης του κόσμου.
Με την προσπάθεια του Μαξίμου να ενοχοποιήσει τη Ρένα Δούρου, και εκείνης από την πλευρά της να ενοχοποιήσει το… δασαρχείο για τη δική της ολιγωρία. Λες και αν το δασαρχείο έκανε όντως τρία χρόνια να απαντήσει στο αίτημα της Περιφέρειας Αττικής για τα αντιπλημμυρικά έργα, η περιφέρεια δεν μπορούσε να επανέλθει νωρίτερα. Εξίσου αστήρικτα τα επιχειρήματά της ότι φταίει το «τρικέφαλο τέρας της γραφειοκρατίας» όταν το 2014 υποσχόταν άμεσες λύσεις στην αντιπλημμυρική θωράκιση της Αττικής, επ’ απειλή μάλιστα «αποχώρησής της από τη θέση της».
Θυμήθηκαν πάλι την Κεντροαριστερά
Ανήμερα του δεύτερου γύρου των εκλογών στην Κεντροαριστερά, το Μαξίμου κάνει νέες επιθέσεις… φιλίας, επιχειρώντας είτε να προσεγγίσει τη νέα ηγεσία είτε να την «καταγγείλει» έναντι των ψηφοφόρων της, επειδή δεν στρώνει χαλί συνεργασίας στον ΣΥΡΙΖΑ. Καμώνεται πως βάζει όρους στο κόμμα που αναμένεται να προκύψει στο χώρο ανάμεσα στη Ν.Δ. και τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ στην πραγματικότητα είναι σε εξαιρετικά δύσκολη θέση και πραγματικός στόχος της κυβέρνησης είναι η αφομοίωση του νέου φορέα μέσω του προσεταιρισμού των ψηφοφόρων του, με τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ. Πάνο Καμμένο να είναι ο πιο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του Μαξίμου.
«Η νέα ηγεσία δεν μπορεί να ξεφύγει από συγκεκριμένα διλήμματα. Θα έχουμε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Τσίπρα ή τον Μητσοτάκη;», είπε χθες ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής στην εφημερίδα «Νέα Σελίδα» απευθυνόμενος στο νέο αρχηγό της Κεντροαριστεράς, ζητώντας όμως παράλληλα και πολιτική… μετανοίας, κάνοντας λόγο για «έμπρακτη αυτοκριτική και μετατόπιση του πολιτικού λόγου και σχεδίου της».
«Τι θα μπορούσε κανείς να περιμένει από ένα χώρο που σχεδόν ομολογεί ότι επιχειρεί να συγκροτηθεί για να συνεργασθεί με τον κ. Μητσοτάκη;», διερωτάται -στο ίδιο μήκος κύματος- ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε συνέντευξη που παραχώρησε στην εφημερίδα «Kontra News», σημειώνοντας πως «αν αυτή η “πολιτική” της πλειοψηφίας της ηγεσίας ανατραπεί και καταλάβουν ότι Kέντρο και Kεντροαριστερά δεν μπορεί σε εποχές παγκόσμιας λιτότητας να έχουν σαν στόχο την Aριστερά, εδώ είμαστε να συζητήσουμε».
ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΜΠΟΥΡΑΚΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου