Με τις αυτοδιαψεύσεις του κ. Κουρουμπλή και τα… αδειάσματα σε τοποθετήσεις του να μετατρέπονται σε καθημερινό φαινόμενο (τελευταίο παράδειγμα αυτό της EMSA, που επεσήμανε ότι το Ευρωπαϊκό Κέντρο Συντονισμού για την Αντιμετώπιση Καταστάσεων Εκτακτης Ανάγκης έλαβε το ελληνικό αίτημα για βοήθεια μετά τα μεσάνυχτα της 12ης προς τη 13η Σεπτεμβρίου), γίνεται πλέον φανερό ότι η θέση του υπουργού Ναυτιλίας δυσχεραίνει όλο και περισσότερο. Γιατί δεν είναι μόνο οι επαναλαμβανόμενες φωνές των κομμάτων της αντιπολίτευσης που ζητούν την αποπομπή του από τον υπουργικό θώκο, αλλά και οι αιχμές που έρχονται από το μέτωπο των συντρόφων του και δείχνουν ότι το όλο ζήτημα θα παραμείνει εμφατικά στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, κρατώντας στο προσκήνιο τις ολιγωρίες και τους λανθασμένους χειρισμούς. Κι αν (προς το παρόν) η… γραμμή του Μεγάρου Μαξίμου τείνει προς την κατεύθυνση υπεράσπισης των πεπραγμένων του Παναγιώτη Κουρουμπλή, παραμένει άγνωστο κατά πόσο ο ίδιος θα μείνει αλώβητος, με τα σενάρια που κάνουν λόγο για αντικατάστασή του στον επόμενο ανασχηματισμό να δίνουν τη θέση τους στη βεβαιότητα.
Την ώρα που το πρόσωπο των ημερών βρισκόταν σε κλοιό αποδόμησης εντός του Κοινοβουλίου (ο αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Αδωνις Γεωργιάδης, εγκάλεσε τον κ. Κουρουμπλή για συστηματικά ψεύδη, με στόχο να παραπλανήσει τη Βουλή και τους πολίτες), ο κ. Τσίπρας, ευρισκόμενος για δεύτερη ημέρα στην Κρήτη, προσπαθούσε να κρατήσει σε θέση πρωταγωνιστική το όραμα της συγκυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων για τη… δίκαιη ανάπτυξη. Ωστόσο, το αναπτυξιακό πρωθυπουργικό αφήγημα από το βήμα του τρίτου Περιφερειακού Συνεδρίου, αλλά και η προσπάθεια πόλωσης του πολιτικού σκηνικού, διά της γνωστής οδού των επιθέσεων στο πρόσωπο του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη, έμειναν… στον αέρα, όσο ο ίδιος υποστήριζε χθες σε φόρουμ για την «Καθαρή Ενέργεια για τα νησιά της Ε.Ε.» ότι προτεραιότητα του κυβερνητικού στρατοπέδου είναι η προστασία του περιβάλλοντος.\
«Εχουμε τοποθετήσει την προστασία του περιβάλλοντος και του κλίματος από το περιθώριο της πολιτικής ατζέντας στο κέντρο της αναζήτησης για το πώς η κοινωνία μας μπορεί να προχωρήσει στο μέλλον. Και κάναμε το μακροπρόθεσμο ενεργειακό προγραμματισμό πολιτική προτεραιότητα. Και αυτό, παρά την επταετή οικονομική και κοινωνική κρίση από την οποία βγαίνουμε τώρα», σημείωσε ο κ. Τσίπρας, τη στιγμή που στην ακτογραμμή της Αττικής συντελείται μία από τις μεγαλύτερες περιβαλλοντικές καταστροφές. Είναι χαρακτηριστικό, μάλιστα, πως ο πρωθυπουργός δεν πραγματοποίησε καμία αναφορά στην οικολογική καταστροφή στον Σαρωνικό.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου