Κυρίαρχο ζήτημα εξακολουθεί να είναι ο τρόπος ψηφοφορίας, καθώς μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαρίσει αν θα είναι τελικά ηλεκτρονική ή θα πρέπει οι πολίτες να προσέλθουν αυτοπροσώπως στις κάλπες. Η Επιτροπή Αλιβιζάτου δεν κατάφερε να καταλήξει σε μια συγκεκριμένη θέση, καθώς ακόμη δεν έχουν αποσαφηνιστεί οι τεχνικοί όροι της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Στελέχη του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζουν στον «Ε.Τ.» της Κυριακής πως τάσσονται υπέρ της εξ αποστάσεως ψηφοφορίας αλλά υπό προϋποθέσεις που θα εξασφαλίζουν το αδιάβλητο της διαδικασίας. Δηλαδή να προηγηθεί η ταυτοπρόσωπη παρουσία για εγγραφή, διασταύρωση στοιχείων και παραλαβή κωδικού και στη συνέχεια η ψήφος να είναι ηλεκτρονική. «Αυτή η διαδικασία τεχνικά είναι εφικτή ακόμη και στο εξωτερικό, όπου ζουν χιλιάδες Ελληνες και θα θελήσουν να ψηφίσουν», τονίζει συνεργάτης της κ. Φώφης Γεννηματά.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, Σταύρος Θεοδωράκης, πάντως, με κάθε ευκαιρία επαναφέρει το ζήτημα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Συνεργάτες του θεωρούν πως αν τελικά δεν επικρατήσει αυτή η επιλογή, τότε αυτό θα τον επηρεάσει αρνητικά και θα ευνοήσει κυρίως την υποψηφιότητα της προέδρου του ΠΑΣΟΚ.
Ο κ. Θεοδωράκης προτάσσει το συγκεκριμένο ζήτημα, καθώς και το άνοιγμα στη νέα γενιά. «Πρέπει να δοθεί ένα τέλος στο διωγμό της νέας γενιάς. Εχουμε λύσεις για τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη φορολογία και την υπογεννητικότητα. Στην Ελλάδα η ακραία φτώχεια αφορά κυρίως στους νέους. Με αυτό το πρόβλημα πρέπει να αναμετρηθούμε. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου», δήλωσε από το βήμα της ΔΕΘ ο Σταύρος Θεοδωράκης.
Στην ίδια γραμμή, για το θέμα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας, κινείται και ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος τόνισε (ΣΚΑΪ 100,3) πως «το ζήτημα είναι πολιτικό – ιδεολογικό, είναι δείγμα σεβασμού έναντι της νέας Ομογένειας των 400 χιλιάδων κυρίως νέων ανθρώπων που έφυγαν από τη χώρα λόγω κρίσης. Είναι υποχρέωσή μας η διεύρυνση της συμμετοχής και η εμβάθυνση της Δημοκρατίας». Θέση για το ζήτημα πήρε και ο πρόεδρος της ΕΔΕΜ, Απόστολος Πόντας, ο οποίος άφησε αιχμές, λέγοντας πως «δεν είναι δυνατόν να δίδονται τελεσίγραφα περί της διαδικασίας και κάποιοι που αυτοαναγορεύονται ως δήθεν φαβορί να καλλιεργούν, υπερθεματίζοντας υπέρ της ηλεκτρονικής ψήφου, το άλλοθι για την αποτυχία τους».
Το ζήτημα αναμένεται να επανεξετάσει η Επιτροπή Αλιβιζάτου την ερχόμενη Τετάρτη σε νέα συνεδρίαση. Μέχρι τότε αναμένεται να έχουν προσκομίσει επιπλέον στοιχεία και οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας, που έχουν ζητήσει τα επιτελεία των υποψηφίων. Πάντως, έχει ήδη αποφασιστεί να υπάρξει ηλεκτρονική διασύνδεση όλων των εκλογικών τμημάτων που θα δημιουργηθούν σε όλη την χώρα.
Τρεις τηλεμαχίες
Οπως όλα δείχνουν, θα γίνουν τρεις τηλεοπτικές αναμετρήσεις ανάμεσα στους δέκα υποψηφίους. Δύο ντιμπέιτ μέχρι τις 5 Νοεμβρίου που θα γίνει ο πρώτος γύρος και ένα τρίτο debate ανάμεσα στον πρώτο και το δεύτερο γύρο. Η ισότιμη προβολή των υποψηφίων είναι ένα ζήτημα το οποίο απασχολεί ιδιαίτερα τα επιτελεία των υποψηφίων. Μάλιστα, η Επιτροπή Αλιβιζάτου ζητάει από τους υποψηφίους να μην αγοράζουν τηλεοπτικό χρόνο και να αποφύγουν την αφισοκόλληση.
Μητσοτάκης: Το Δημόσιο θα αναλάβει την πλήρη αποκατάσταση της πολυκατοικίας στους Αμπελόκηπους
Την ίδια στιγμή, οι πρώτες δημοσκοπήσεις και έρευνες που είδαν το φως της δημοσιότητας την εβδομάδα που μας πέρασε προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις. Σε ανακοίνωσή της η Φώφη Γεννηματά, αναφερόμενη στην έρευνα της «Εφημερίδας Συντακτών» (Prorata), που περιελάμβανε και τον πρόεδρο της ΔΗΜ.ΑΡ., Θανάση Θεοχαρόπουλο, ο οποίος τελικά δεν θα είναι υποψήφιος, άφησε βαριές αιχμές δηλώνοντας: «Το δις και τρις εξαμαρτείν ουκ ανδρών σοφών και πανσόφων υπερυπουργών καθοδηγητών τους». Σύμφωνα με αυτή την έρευνα, πρώτοι με το ίδιο ποσοστό έρχονται η Φώφη Γεννηματά και ο Γιώργος Καμίνης, ενώ ακολουθούν οι Νίκος Ανδρουλάκης και Σταύρος Θεοδωράκης. Στη δημοσκόπηση του «Πρώτου Θέματος» (Marc), πάντως, η μάχη για την ηγεσία του νέου φορέα φαίνεται να εξελίσσεται σε ντέρμπι, καθώς στις πέντε πρώτες θέσεις βρίσκονται: Η Φώφη Γεννηματά, ο Γιώργος Καμίνης, ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο Νίκος Ανδρουλάκης και ο Γιάννης Μανιάτης. Με μονοψήφια ποσοστά ακολουθούν ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος, ενώ ποσοστό μόλις 4% καταγράφουν οι υπόλοιποι υποψήφιοι, Απόστολος Πόντας, Δημήτρης Τζιώτης και Κωνσταντίνος Γάτσιος. Την εμφάνισή τους όμως έκαναν και τα πρώτα διαδικτυακά στοιχήματα για την εκλογή αρχηγού στο νέο φορέα.
Συνεργάτες του κ. Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου, μιλώντας στον «Ε.Τ.» της Κυριακής, δεν έκρυβαν την ενόχλησή τους για τις δημοσκοπήσεις αυτές, καθώς θεωρούν πως «δεν είναι αξιόπιστες και δημιουργούν αρνητικό κλίμα για ορισμένους υποψηφίους». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Επιτροπή Αλιβιζάτου συνέστησε στις εταιρίες δημοσκοπήσεων «αυτοσυγκράτηση».
Διλήμματα που υπονομεύουν την επόμενη μέρα
Η μορφή που θα έχει ο νέος φορέας, αν δηλαδή θα είναι πολυκομματικός ή ενιαίος, εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές διαφωνίες των κομμάτων που συμμετέχουν στο νέο εγχείρημα της Κεντροαριστεράς. Στελέχη της Σεβαστουπόλεως επισημαίνουν πως δεν είναι δυνατόν να διαλυθούν από τώρα τα κόμματα καθώς με τον τρόπο αυτό θα χάσουν και τα κοινοβουλευτικά προνόμια που διαθέτουν. Την ίδια θέση έχει εκφράσει εδώ και καιρό και η Χαριλάου Τρικούπη. Η ΔΗΜ.ΑΡ., πάντως, εμμένει στην ανάγκη δημιουργίας «ενιαίου φορέα με ενιαία Κοινοβουλευτική Ομάδα και υπέρβαση των κομμάτων». Κορυφαία στελέχη της Αγίου Κωνσταντίνου, μάλιστα, επισημαίνουν πως «κάθε άλλη επιλογή ανοίγει την πόρτα για μετεκλογικούς τριγμούς σε μια περίοδο που με πολύ κόπο η κοινωνία έχει αρχίσει να στρέφει ξανά το βλέμμα της προς το χώρο της Κεντροαριστεράς». Το ερχόμενο Σάββατο 23 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συνεδριάσει η Κεντρική Επιτροπή της ΔΗΜ.ΑΡ. και να εξετάσει και τις διεργασίες στο χώρο της Κεντροαριστεράς.
Το ζήτημα των μετεκλογικών συνεργασιών επίσης είναι καίριας σημασίας για τα επιτελεία των κομμάτων της ΔΗ.ΣΥ. Μέχρι στιγμής δεν έχει ξεκαθαριστεί αν ο νέος φορέας θα μπορούσε να συνεργαστεί με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με τη Νέα Δημοκρατία και θεωρείται πιθανό πως όταν ανοίξει αυτή η κουβέντα θα προκαλέσει έντονες τριβές. Ο κ. Γιάννης Ραγκούσης έστειλε επιστολή στους συνυποψηφίους του, ζητώντας τους να τοποθετηθούν στο θέμα της παροχής ή όχι ψήφου εμπιστοσύνης σε κυβέρνηση Μητσοτάκη ή Τσίπρα, το οποίο χαρακτήρισε «κορυφαίας σημασίας, τόσο για τον πολιτικό προσανατολισμό της νέας παράταξης όσο και για την εξασφάλιση της μελλοντικής της συνοχής». «Ποιοι βάζουν τα διλήμματα Αριστεράς – Δεξιάς; Αυτοί που συγκυβερνούν με τον Καμμένο; Ας τελειώνουμε κάποια στιγμή με τα παραμύθια», τόνισε (24/7) από την πλευρά του ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Οι περισσότεροι, πάντως, συμφωνούν πως το βασικό στοίχημα της διαδικασίας για τη δημιουργία του νέου φορέα της Κεντροαριστεράς είναι η μεγάλη συμμετοχή των πολιτών. «Η μαζική συμμετοχή των πολιτών θα προκαλέσει έναν πραγματικό σεισμό στο πολιτικό σκηνικό, καθώς το πολιτικό σύστημα αποκτά ξανά τη ραχοκοκαλιά του», επισήμανε (ΣΚΑΪ 100,3) ο Γιώργος Καμίνης.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής