Ο Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του αναμένεται να αναφερθεί:
● Στην επιτυχημένη έξοδο στις αγορές.
● Στη μείωση της ανεργίας.
● Στις προσλήψεις προσωπικού στα νοσοκομεία.
● Στη μάχη κατά της διαφθοράς.
● Στα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας, κυρίως με το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης και τη δωρεάν πρόσβαση 2,5 εκατομμυρίων ανασφάλιστων πολιτών στις υπηρεσίες Υγείας.
● Στις παροχές και στις φοροελαφρύνσεις που αναμένονται για τους οικονομικά ασθενέστερους από το 2019 και μετά.
● Στην περαιτέρω χαλάρωση των capital controls που θα βελτιώσουν το οικονομικό κλίμα.
● Σε παρεμβάσεις που προωθούνται για τους ελεύθερους επαγγελματίες.
● Στις πολιτικές επιλογές που θα οδηγήσουν τη χώρα στην «επιστροφή στην κανονικότητα», μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018.
Σε όλα αυτά ο κ. Τσίπρας αναμένεται να αντιπαραβάλει το «σχέδιο της νεοφιλελεύθερης ελίτ και της ολιγαρχίας του πλούτου, το οποίο εκφράζει σήμερα η Ν.Δ. του κ. Μητσοτάκη», όπως είχε υποστηρίξει και στην ομιλία του στην τελευταία Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Τσίπρας αναμένεται να δώσει ιδιαίτερη έμφαση στις ιδεολογικές διαφορές που έχει η κυβέρνηση με τη Ν.Δ.
Ανασχηματισμός
Όλγα Κεφαλογιάννη: Δεν έχω την πολυτέλεια για τα παιδιά μου να χάσω τον έλεγχο ούτε στιγμή
Η ομιλία και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη αναμένεται να έχουν έντονο προεκλογικό άρωμα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισηγήσεις που δέχεται ο πρωθυπουργός είναι να προχωρήσει σε ανασχηματισμό στις επόμενες δύο εβδομάδες, ώστε στη ΔΕΘ να εμφανιστεί με ένα ανανεωμένο σχήμα, που θα μπορέσει να αντιμετωπίσει τόσο τις προκλήσεις και τις δυσκολίες της τρίτης αξιολόγησης όσο και τη δύσκολη μάχη με την αντιπολίτευση, ενώ η χώρα το φθινόπωρο -εκ των πραγμάτων πια- θα εισέρχεται σε ένα προεκλογικό κλίμα.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μέχρι στιγμής συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον στις συζητήσεις που γίνονται για τις αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα στον επικείμενο ανασχηματισμό. Ο υπουργός Οικονομικών, στην τελευταία του συνέντευξη στην «Αυγή» της Κυριακής, τον περασμένο Ιούνιο, είχε δηλώσει: «Δεν έχω ερωτευτεί την καρέκλα μου και μπορώ να είμαι πολιτικά χρήσιμος και από άλλα πόστα, στο κόμμα, στην κυβέρνηση, στο πανεπιστήμιο». Αρμόδιες πηγές επισημαίνουν πως η μετακίνηση του κ. Τσακαλώτου σε άλλο υπουργείο ή ακόμη και η απομάκρυνσή του από την κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εσωκομματικές ισορροπίες μπορούν να διατηρηθούν με την υπουργοποίηση άλλων στελεχών από την ομάδα των «53+», ενώ η αριστερή στροφή που θα συνεχίσει το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση φαίνεται να ικανοποιεί ένα μεγάλο μέρος στελεχών και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι ο ανασχηματισμός να μη διαταράξει τις ισορροπίες εντός του ΣΥΡΙΖΑ και να αντιμετωπίσει τα σημάδια κόπωσης του σημερινού κυβερνητικού σχήματος.
«Ο Αλέξης Τσίπρας μοιάζει με έναν αναβάτη, ο οποίος προσπαθεί να συνεχίσει την πορεία του πάνω σε ένα κουρασμένο άλογο», σχολίαζε πολιτικός παράγοντας που παρακολουθεί τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ.
ΙΑΣΩΝ ΠΙΠΙΝΗΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής