Με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, η συζήτηση για την αναδόμηση του σχήματος του υπουργικού συμβουλίου έχει ανοίξει για τα καλά, με τις πληροφορίες να φέρνουν τον κ. Τσίπρα να έχει δεχθεί εισηγήσεις προς μία τέτοια κίνηση ακόμα και τις ημέρες που θα προηγηθούν ή θα ακολουθήσουν τη… ραστώνη του 15Αύγουστου. Η οπτική περί μίας κίνησης, η οποία θα ολοκληρώσει, ουσιαστικά, τον κύκλο που άνοιξε με τη δεύτερη αξιολόγηση, δίνοντας… ούγια επανεκκίνησης σε ένα σχήμα απανωτά ραπισμένο από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων φαίνεται να δομεί τους… οπαδούς των γρήγορων κινήσεων, με τη συζήτηση που έχει ανοίξει να λειτουργεί, εκ των πραγμάτων, παραλυτικά για το όποιο παραγόμενο έργο, εάν συνεχιστεί για μακρύ χρονικό διάστημα. Παραμένει, ωστόσο, καίριο το ερώτημα κατά πόσο ένας ανασχηματισμός μπορεί να δώσει στο οικοδόμημα των ΣΥΡΙΖΑ-Ανεξάρτητων Ελλήνων τις απαραίτητες επικοινωνιακές ανάσες, μπροστά σε ένα θερμό πολιτικά φθινόπωρο και με τη Νέα Δημοκρατία να κρατάει υψηλά στην ατζέντα της τη στρατηγική τής κατά μέτωπον κυβερνητικής αποδόμησης για τα μείζονα ζητήματα της πραγματικής οικονομίας, της καθημερινότητας και των πεπραγμένων του πρώτου εξαμήνου του 2015. Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στα ασφαλιστικά ταμεία, οι πρώτες δόσεις για τη φορολογία εισοδήματος και ο ΕΝΦΙΑ που καταφθάνει τον Σεπτέμβριο δημιουργούν εκρηκτικό μείγμα σε μία κοινωνία που έχει ήδη σωρεύσει κόπωση και βάρη από τη συνεχή άγρια λιτότητα, ενώ και ο πολιτικός χρόνος δείχνει να πιέζει ασφυκτικά το Μέγαρο Μαξίμου, όσο στον ορίζοντα αχνοφαίνονται οι επόμενοι δημοσιονομικοί στόχοι, οι ιδιωτικοποιήσεις-κόκκινο πανί για στελέχη της κυβερνητικής παράταξης και η συνεχώς συρρικνούμενη δεξαμενή ψηφοφόρων.
Σαν να μην έφταναν, πάντως, οι εξωτερικοί σκόπελοι, η Κουμουνδούρου και μαζί της οι μαξιμινοί ταλαντεύονται από τους κλυδωνισμούς της εσωτερικής… μουρμούρας, που αποτυπώνουν τον προβληματισμό στελεχών, παρά το γεγονός πως το… πάρτι που έχει στηθεί για την επιστροφή στην κανονικότητα δεν προβλέπεται να χαλάσει, εν αναμονή της μετάβασης του πρωθυπουργού στη Διεθνή Εκθεση. Μπορεί, για παράδειγμα, η ομάδα των «53» του υπουργού Οικονομίας, Ευκλείδη Τσακαλώτου, να έχει ρίξει τον τόνο της κριτικής της και να πραγματοποιεί… χαμηλές πτήσεις, ωστόσο είναι εμφανές πως επιφυλάσσεται παντός δικαιώματός της στη χάραξη της πολιτικής για το επόμενο κρίσιμο χρονικό διάστημα. Τα μηνύματα προς το στρατηγείο της Ηρώδου Αττικού για στροφή προς την κοινωνική πολιτική, με έμπρακτες αποδείξεις, δηλαδή μέσω ενός ανασχηματισμού με… αριστερό πρόσημο έχουν σταλεί, όπως και ο αυξημένος ρόλος που οι «53» διεκδικούν για τις επόμενες υπουργικές καρέκλες. Πέραν της ομάδας Τσακαλώτου, αυτός που κινείται σε τέμπο συνεχούς… τσεκουρώματος είναι ο ευρωβουλευτής, Κώστας Χρυσόγονος, που συχνά-πυκνά ασκεί κριτική για κινήσεις ή αποφάσεις της Κουμουνδούρου.
«Είμαι μέλος και της σοσιαλιστικής τάσης του ΣΥΡΙΖΑ, μιας τάσης που ζητά άνοιγμα του κόμματος στην κοινωνία. Το κόμμα έχει μείνει προσκολλημένο σε έναν μικρό αριθμό μελών. Το 2013 είχαμε 30.000 μέλη και τώρα ίσως να είναι ενεργά τα μισά. Με τις προϋποθέσεις αυτές δεν μπορεί να υλοποιηθεί η εξαγγελία της ιδρυτικής διακήρυξης του ΣΥΡΙΖΑ για ένα κόμμα μαζικό και δημοκρατικό. Χρειάζονται αλλαγές στο καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να υπάρξει νέα εκλογή οργάνων με ευρύτερη νομιμοποίηση από τη βάση, με ελεύθερη συμμετοχή», ανέφερε (Αθήνα 9,84) ο κ. Χρυσόγονος. Παράλληλα, ο ευρωβουλευτής της Κουμουνδούρου έθεσε και ζήτημα διενέργειας εσωκομματικών δημοψηφισμάτων, που προβλέπει, όπως σχολίασε, το καταστατικό, για λήψη αποφάσεων από τη βάση, προσθέτοντας με νόημα πως θα μπορούσε να είχε γίνει ακόμα και στο ζήτημα επιλογής κυβερνητικού εταίρου.
Οσο στο Μέγαρο Μαξίμου, αμέσως μετά την επιστροφή από τις διακοπές, αναζητούν εξαγγελίες που θα χωρέσουν στο «καλάθι» που θα κομίσει ο κ. Τσίπρας στη συμπρωτεύουσα, για να υποστηρίξει το σύνθημα της «επόμενης ημέρας», αν και τα περιθώρια είναι στενά ελέω του άγρυπνου βλέμματος των πιστωτών, με τα… πρωτοβρόχια ξεκινά και ο μαραθώνιος της συγκυβέρνησης για την τρίτη αξιολόγηση. Αν και από την Ηρώδου Αττικού δεν έχουν σταματήσει να δηλώνουν… έμπλεοι ικανοποίησης πως τα δύσκολα πέρασαν με την ψήφιση του δημοσιονομικού πακέτου-μέγγενη των 5,9 δισεκατομμυρίων ευρώ, είναι κάτι περισσότερο από βέβαιο πως ούτε και αυτός ο κύκλος της διαπραγμάτευσης θα είναι… περίπατος για το οικονομικό επιτελείο, ιδιαίτερα μετά τα καμπανάκια του Βερολίνου, στον απόηχο της έκδοσης του ομολόγου.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου