Η προσπάθεια να δημιουργηθεί αίσθηση «νέας σελίδας» για την οικονομία και για τη χώρα μετά την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης είναι σαφές ότι δεν έχει αποδώσει μέχρι σήμερα, καθώς συγκρούεται με την πραγματικότητα που εξακολουθούν να βιώνουν οι πολίτες. Σύγκρουση που αναμένεται μάλιστα να γίνει ακόμη εντονότερη από το φθινόπωρο, γεγονός που καθιστά ακόμη δυσκολότερη την προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να βρει… αντίδοτο για να μπορέσει να ανακόψει τη ραγδαία φθορά. Είναι ξεκάθαρο πάντως, όπως φάνηκε και από τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του προηγούμενου διαστήματος, ότι αυτό αναζητείται στα ζητήματα της καθημερινότητας και στην προώθηση παρεμβάσεων πέραν του δημοσιονομικού πεδίου, όπου η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι υπάρχουν περιθώρια για άσκηση πολιτικών που θα βελτιώσουν την εικόνα της κυβέρνησης.
Την αίσθηση του κυβερνητικού ενδιαφέροντος για την καθημερινότητα επιχείρησε να τονώσει χθες από την πλευρά του και ο υπουργός Επικρατείας, Αλέκος Φλαμπουράρης, μέσω του απολογισμού της ειδικής ηλεκτρονικής πλατφόρμας στην οποία περισσότερες από 5.500 υποθέσεις έχουν υποβληθεί μέχρι σήμερα από πολίτες που αναζητούν λύσεις σε προβλήματα της καθημερινότητάς τους.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, μιλώντας για το επόμενο διάστημα έκανε λόγο για «διακυβέρνηση με όρους καθημερινότητας και κοινωνικών αντίβαρων πάνω σε καίρια προγραμματικά ζητήματα» και υπογράμμισε μεταξύ άλλων «Στο Κόκκινο» ότι «αν θεωρήσουμε ότι το δημοσιονομικό είναι συμπιεσμένο λόγω των συμφωνιών και των αξιολογήσεων, για όλα τα υπόλοιπα που αφορούν στην καθημερινότητα, στο κοινωνικό κράτος, στην κρατική πρόνοια και στο άνοιγμα ευκαιριών στον τομέα της Παιδείας και της έρευνας, αλλά και την εξασφάλιση στην Υγεία, για όλα αυτά υπάρχει πεδίο ευρύτατο στο οποίο η κυβέρνηση δοκιμάζεται με τις πολιτικές της και μπορεί στο επόμενο διάστημα να πετύχει συγκεκριμένους στόχους».
Την Κυριακή οι εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ – Το μεσημέρι ανακοινώνει το νέο του κόμμα ο Κασσελάκης
Πληροφορίες αναφέρουν ότι η φετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα θα έχει μεγαλύτερη διάρκεια και θα συνδυαστεί με επαφές με φορείς, ενώ οι ανάσες που αναζητά η κυβέρνηση ωθούν και σε αναζωπύρωση των σεναρίων ανασχηματισμού. Ο πρωθυπουργός δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει σε αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα ακόμη και πριν από τη ΔΕΘ, σηματοδοτώντας και με αυτό τον τρόπο την «αλλαγή σελίδας» που επιδιώκει να επικοινωνήσει για την ίδια τη χώρα. Στον πυρήνα κάθε σεναρίου για πιθανό ανασχηματισμό βρίσκεται πάντως η θέση του υπουργού Οικονομικών και το εάν θα υπάρξει ή όχι αλλαγή του Ευκλείδη Τσακαλώτου.
Την ίδια ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πολύ καλά ότι η προοπτική να εμπεδωθεί ατμόσφαιρα αισιοδοξίας για την οικονομία περνά και από τις διαθέσεις των δανειστών στην επερχόμενη τρίτη αξιολόγηση, στο πλαίσιο της οποίας υπάρχουν ζητήματα που άπτονται και του σκληρού ιδεολογικού πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ. Με δεδομένο ότι λόγοι διαχείρισης στο εσωτερικό του ίδιου του κυβερνώντος κόμματος οδήγησαν εν πολλοίς στην καθυστέρηση των προηγούμενων μηνών και στο αυξημένο κόστος της δεύτερης αξιολόγησης, ουδείς είναι σε θέση να προεξοφλήσει τη στάση της κυβέρνησης σε περίπτωση που οι θεσμοί εμφανιστούν με σκληρές θέσεις.
Τα βλέμματα της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ στρέφονται πάντως εκ των πραγμάτων και προς τις εξελίξεις στο χώρο της Κεντροαριστεράς, καθώς προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο φορέα και την εκλογή ηγεσίας από τη βάση. Το ενδιαφέρον που διαφαίνεται από την πλευρά και του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Καμίνη, ενισχύει τη δημόσια συζήτηση γύρω από το εγχείρημα αυτό, αλλά και την ενδεχόμενη δυναμική που θα μπορούσε να αποκτήσει, πολύ περισσότερο εάν συνεχιστεί η πορεία συρρίκνωσης του ΣΥΡΙΖΑ. Το άρθρο πάντως του Κώστα Λαλιώτη είναι ενδεικτικό των διαφορετικών προσεγγίσεων που υπάρχουν και οι οποίες στην πορεία αναμένεται να έρχονται περισσότερο στο προσκήνιο του δημόσιου διαλόγου για τις πολιτικές και για τη στρατηγική της Κεντροαριστεράς.
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΧΟΝΔΡΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου