Ο Αλέξης Τσίπρας τονίζει πως «Στα χρόνια που πέρασαν από τότε, η πορεία της χώρας προς την πραγμάτωση των θεμελιωδών αυτών αρχών δεν υπήρξε πάντοτε εύκολη, ούτε ευθύγραμμη. Η εκτεταμένη διαπλοκή ισχυρών οικονομικών συμφερόντων με κέντρα ή παράκεντρα εξουσίας, η απουσία λογοδοσίας και κοινωνικού ελέγχου και βεβαίως οι πολλαπλές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, ύψωσαν, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια, σοβαρά εμπόδια».
Ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα αισιοδοξίας υπογραμμίζοντας πως «Σήμερα, 43 χρόνια μετά, η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας συμπίπτει με την οριστική αποκατάσταση της οικονομικής σταθερότητας και την ανάκαμψη της χώρας».
Ο κ. Τσίπρας επισημαίνει πως «Τώρα ευθύνη όλων μας είναι να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος, αλλά να οικοδομήσουμε μια νέα Ελλάδα. Μια Ελλάδα απελευθερωμένη από τα κάθε είδους παιχνίδια συμφερόντων, την μικροπολιτική και την μισαλλοδοξία. Την Ελλάδα της Δημοκρατίας, της Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και της Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Την Ελλάδα της Δικαιοσύνης».
Στο μήνυμα του ο πρωθυπουργός τονίζει «αυτό απαιτεί σήμερα, περισσότερο από ποτέ, αποφασιστική πολιτική βούληση για μεγάλες μεταρρυθμιστικές τομές και ρήξεις με κατεστημένα συμφέροντα. Προκειμένου να αποκατασταθεί το αίσθημα της δικαιοσύνης στον ελληνικό λαό. Να συμμετέχουν ενεργότερα οι πολίτες στα κέντρα αποφάσεων. Να αποκατασταθεί η χαμένη αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος. Να δώσουμε περιεχόμενο στην έννοια της δημοκρατίας. Το οφείλουμε στις νεώτερες γενιές. Αλλά και σε αυτούς και αυτές που αφιέρωσαν τη ζωή τους για τη Δημοκρατία και την ελευθερία στο τόπο μας» καταλήγει ο Αλέξης Τσίπρας.
Μητσοτάκης: Για πρώτη φορά οι δημοκρατικοί θεσμοί υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα
Για υπονόμευση των δημοκρατικών δεσμών και μάλιστα απροκάλυπτα μιλάει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης.
«43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα», αναφέρει χαρακτηριστικά αναφορικά με τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
Συμπληρώνει ότι καταστρατηγείται η διάκριση των εξουσιών από μια Κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης.
Αναλυτικά η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη:
«43 χρόνια από τη Μεταπολίτευση, οι δημοκρατικοί μας θεσμοί, για πρώτη φορά, υπονομεύονται τόσο απροκάλυπτα.
Ουδέποτε, επίσης, στην ιστορία της Μεταπολίτευσης αμφισβητήθηκε τόσο ανοιχτά το Ευρωπαϊκό κεκτημένο της χώρας. Προϋπόθεση ασφάλειας, ευημερίας και εν τέλει Δημοκρατίας.
Η διάκριση των εξουσιών, ακρογωνιαίος λίθος του Κράτους Δικαίου, καταστρατηγείται ευθέως από μια Κυβέρνηση που επιχειρεί την πλήρη χειραγώγηση και υποταγή της Δικαιοσύνης. Μια Κυβέρνηση που θεωρεί τη Δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο στους σχεδιασμούς της.
Αλλά, η Δικαιοσύνη είναι το καταφύγιο των αδύναμων και ο τελικός εγγυητής των ατομικών δικαιωμάτων. Είναι θεματοφύλακας του Συντάγματος και προστάτης απέναντι στις όποιες κυβερνητικές αυθαιρεσίες.
Η ποιότητα της Δημοκρατίας μας εξαρτάται από την αξιοπιστία της Δικαιοσύνης στα μάτια των απλών πολιτών.
Σε όσους απεργάζονται σχέδια που κλονίζουν το δημοκρατικό μας οικοδόμημα, στέλνω ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Οι δημοκρατικοί θεσμοί θα σταθούν όρθιοι. Η κοινωνία δεν θα διχαστεί.
Και όλοι όσοι, σήμερα, τιμούν τους αγώνες άλλων γενεών για ελευθερία και Δημοκρατία, ανεξάρτητα από την σημερινή πολιτική τους ταυτότητα, θα βρεθούν απέναντι σε αυτούς που περιφρονούν το Σύνταγμα και υπονομεύουν τη δημοκρατική ομαλότητα.
Η Νέα Δημοκρατία και ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη Μεταπολίτευση και στην ομαλοποίηση της πολιτικής ζωής. Οι επιλογές εκείνης της εποχής μας προστατεύουν και σήμερα από το φόβο και την ανασφάλεια. Και παρά τις μεγάλες δυσκολίες των τελευταίων ετών, η πορεία προς το μέλλον δεν μπορεί να ανακοπεί.
Παραμένουμε εγγυητές της δημοκρατικής τάξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής της πατρίδας μας».
https://www.facebook.com/kyriakosmitsotakis/videos/10154935888697725/
Γεννηματά: Να αντιμετωπιστεί η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος από τους ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ
Υπάρχει πρόβλημα Δημοκρατίας, 43 χρόνια μετά την αποκατάστασή της, και οι συνθήκες στη χώρα δεν μας επιτρέπουν επετειακές εκδηλώσεις και αναφορές, υπογραμμίζει η Φώφη Γεννηματά σε μήνυμά της για την επέτειο της Μεταπολίτευσης.
«Η προσπάθεια επιβολής καθεστώτος των ΣΥΡΙΖΑ/Ανελ πρέπει να αντιμετωπισθεί. Οφείλουμε όλοι να υπερασπιστούμε τη Δημοκρατία και τους θεσμούς της.Να στηρίξουμε όσους αντιστέκονται στα σχέδια ελέγχου και υπονόμευσης τους» προσθέτει.
Η επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κατηγορεί την κυβέρνηση ότι «διολισθαίνει σε καθεστωτικές λογικές και πρακτικές», την χαρακτηρίζει «αδύναμη και ανίκανη να αντιμετωπίσει τα μεγάλα κοινωνικά προβλήματα και να διασφαλίσει την ομαλή έξοδο από την κρίση», που «επιδίδεται χωρίς αιδώ, χωρίς κανένα δισταγμό, στη μάχη για την διατήρηση της εξουσίας με κάθε τρόπο. Τη δημιουργία και συντήρηση, όχι απλά ενός κράτους ημετέρων αλλά ενός ημέτερου κράτους».
Επίσης, η κ. Γεννηματά υποστηρίζει ότι εξελίσσεται όλο αυτό τον καιρό «επιχείρηση ελέγχου και κατασυκοφάντησης της Δικαιοσύνης, την υπονόμευση των ανεξάρτητων Αρχών, τις άθλιες μεθοδεύσεις για τον έλεγχο της ενημέρωσης. Όσοι αντιστέκονται στην επιβολή των σχεδίων τους στοχοποιούνται».
Σημειώνει ότι η διαφάνεια έχει μείνει στα λόγια, καθώς οι εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή γίνονται όπου εκτιμά η κυβέρνηση ότι την συμφέρει και χρησιμοποιούνται ως μέσο σπίλωσης πολιτικών αντιπάλων, ενώ καλύπτονται απόλυτα οι παράνομες πράξεις κυβερνητικών στελεχών από την κυβερνητική πλειοψηφία.
«Ακόμη και η έρευνα για τις σκοτεινές ενέργειες και το πραξικόπημα που σχεδιαζόταν το πρώτο εξάμηνο του 2015 και μας έφεραν στο χείλος της καταστροφής, παρεμποδίζεται» αναφέρει.
Κλείνοντας το μήνυμα της η Φώφη Γεννηματά ζητάει να κινητοποιηθεί «η κοινωνία και οι πολίτες που διψούν για διαφάνεια, για περισσότερη και καλύτερη Δημοκρατία. Είναι ο καλύτερος τρόπος να τιμήσουμε όσους αντιστάθηκαν στη Δικτατορία και αγωνίστηκαν για την Ελευθερία και τη Δημοκρατία».
Θεοδωράκης: «Είναι αυτό Δημοκρατία;»
Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει ο επικεφαλής του Ποταμιού με αφορμή τη συμπλήρωση 43 χρόνων από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας.
«Είναι αυτό δημοκρατία;» αναρωτιέται και εξηγεί:
Κυβερνητικοί «πυροβολούν» και απειλούν δικαστές και εισαγγελείς όταν δεν τους αρέσουν οι αποφάσεις τους.
Υπουργοί παζαρεύουν από αποφυλακίσεις βαρυποινιτών μέχρι τηλεοπτικές άδειες.
Πανεπιστήμια σύρονται -για άλλη μια φορά- μακριά από την Ευρώπη για χατίρι συντεχνιών και κομματικών στρατών.
Συμμορίες δρουν ανενόχλητες και τρομοκρατούν γειτονιές και πολίτες.
Εγκλήματα μένουν για χρόνια ατιμώρητα σε δίκες χωρίς τέλος.
Παρακρατικοί μηχανισμοί υπό την καθοδήγηση υπουργών προσπαθούν να ελέγξουν τα social media.
Χιλιάδες δημόσιοι υπάλληλοι που κατηγορούνται για σοβαρά παραπτώματα επιστρέφουν στις υπηρεσίες τους χωρίς να έχουν διερευνηθεί οι κατηγορίες.
Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα δουλεύουν 7 μήνες για να συντηρούν το πελατειακό κομματικό κράτος και 5 μήνες για τους ίδιους.
Εκατοντάδες χιλιάδες οικογενειάρχες δουλεύουν για 2.5€ την ώρα.
Εκατοντάδες χιλιάδες νέοι προσφέρουν μαύρη εργασία χωρίς ασφάλιση και δικαιώματα.
Εκατοντάδες χιλιάδες επιστήμονες οδηγούνται στη μετανάστευση.
Οι «εκλεκτοί» και τα «παιδιά» του συστήματος -σήμερα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, χθες της πράσινης και της γαλάζιας εξουσίας- βολεύονται σε Δημόσιο, προμήθειες, εργολαβίες.
» Είναι, λοιπόν, αυτό Δημοκρατία; Ναι! Γιατί αυτός ο εσμός που μας κυβερνάει (κάποιοι θα πουν «αριστερoακροδεξιά», κάποιοι ‘αμοραλιστές’ και κάποιοι απλώς ‘λαϊκιστές’) ήρθε στην εξουσία με τη λαϊκή ψήφο.
» Και σήμερα, στην ’43η επέτειο της αποκατάστασης της Δημοκρατίας’ πέρα από τα χαμόγελα και τις κενές ευχές, καλό θα είναι να αναζητήσουμε τις ατομικές και συλλογικές ευθύνες γι αυτή μας την κατάντια. Και να σκεφτούμε πώς θα πάψουμε να ζούμε σε μια καχεκτική πληγωμένη Δημοκρατία.
» Πώς εν ολίγοις ΘΑ ΤΑ ΑΛΛΑΞΟΥΜΕ ΟΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΚΡΕΜΙΣΟΥΜΕ ΤΗ ΧΩΡΑ.»