Για συστηματική στοχοποίηση υπουργών της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού με την τακτική της «δολοφονίας χαρακτήρων» καταγγέλει τη ΝΔ ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης. «Το κίνημα “Παραιτηθείτε” είναι το σχέδιο Β’ της ΝΔ» τόνισε.
«Η πολιτική καχεξία, η ένδεια προτάσεων και θέσεων αναγκάζουν τη ΝΔ να αναζητά εναγωνίως ατζέντα, πότε αντιγράφοντας τα πρωτοσέλιδα του κίτρινου Τύπου και πότε μεταναστεύοντας στη Βενεζουέλα και στη Χιλή του αλήστου μνήμης Πινοσέτ, αντλώντας από εκεί ιδέες για τα εδώ “κινήματα της κατσαρόλας» λέει σε συνέντευξή του στην Εφημερίδα των Συντακτών.
Υπογραμμίζει ότι «το δικαίωμα στην πολιτική διαμαρτυρία είναι αυτονόητο και αναφαίρετο», ενώ αναφερόμενος στην επικείμενη συγκέντρωση του «Παραιτηθείτε» μιλά για «αντιδραστικά κινήματα που τείνουν να δοκιμάσουν τα όρια της συνταγματικής ανοχής» και προκαλούν ανησυχία ακόμη και σε «ανθρώπους από τον συντηρητικό χώρο».
Εξηγώντας τι εννοεί, ο υπουργός επισημαίνει ότι «ορισμένα κινήματα των δήθεν ανώνυμων και ακομμάτιστων με τις κατσαρόλες, τις γραβάτες ή τις γόβες, την εθνοκαπηλία και τον άκρατο νεοφιλελευθερισμό έχει αποδειχθεί ιστορικά ότι, αν αφεθούν χωρίς αντίλογο, μπορεί να επιβάλουν τη στρατηγική της έντασης και της δίχως όρια πόλωσης στην πολιτική ζωή και να εξελιχθούν σε θερμοκήπιο της αντιπολιτικής ή ακόμη και σε μοχλούς αντιδημοκρατικών εξελίξεων. Το είδαμε παλιότερα, το βλέπουμε και σήμερα, στη Γερμανία π.χ., όπου η «Εναλλακτική για τη Γερμανία» ξεπήδησε μέσα από κινητοποιήσεις πολιτών ως διασταύρωση της ξενοφοβίας και του ρατσισμού με τη νεοφιλελεύθερη οικονομική ορθοδοξία».
Τι λέει για Μητσοτάκη και Αγανακτισμένους
Παράλληλα ασκεί σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Καλή η αντιπολίτευση κύριε Μητσοτάκη, αλλά ας ασκείται με κανόνες και αισθητική», ενώ κάνει λόγο για «εναγκαλισμό του κ. Μητσοτάκη με τα λουλούδια της Ακροδεξιάς».
Σχολιάζοντας τη σύγκριση του «Παραιτηθείτε» με τους αγανακτισμένους του 2011, σημειώνει ότι «η σύγκριση με τους «αγανακτισμένους», που, σημειωτέον, καταγράφηκαν ως ένα ορμητικό προοδευτικό κίνημα σε όλο τον ευρωπαϊκό Νότο, δεν έχει καμία βάση. Τότε, στην πλατεία Συντάγματος, η ύπαρξη μιας μειοψηφικής «πάνω πλατείας» με εθνικιστικά συνθήματα εξουδετερωνόταν από την υπερπολλαπλάσια δύναμη ενός τεράστιου πλήθους λαϊκής και δημοκρατικής κινητοποίησης απέναντι στις πολιτικές της λιτότητας και του νεοφιλελευθερισμού. Η κινητοποίηση αυτή αναζήτησε, στη συνέχεια, δημοκρατική-αριστερή έκφραση στον ΣΥΡΙΖΑ».