Οι 21 δεσμεύσεις (διαρθρωτικά ορόσημα) που περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα με το ΔΝΤ ήρθαν γραμμένες στην Αθήνα το τρίτο δεκαήμερο του Ιουνίου για τις τυπικές υπογραφές του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα. Το πρόγραμμα του Ταμείου προβλέπει και μια συμβολική χρηματοδότηση της τάξης των 1,6 δισ. ευρώ η οποία δεν θα εκταμιευτεί πριν υπάρξουν σαφή μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Το πρόγραμμα αυτό θα έχει διάρκεια ζωής 12 μηνών και θα λήξει μαζί με το πρόγραμμα του ESM στο τέλος του Αυγούστου του 2018. Από το κείμενο που διέρρευσε χθες («Καθημερινή») προκύπτει ότι ειδικά για το πρόγραμμα του ΔΝΤ θα γίνουν δύο εξαμηνιαίες αξιολογήσεις οι οποίες θα γίνονται παράλληλα με τις αξιολογήσεις του προγράμματος του ESM όπου οι άνθρωποι του Ταμείου θα είναι επίσης παρόντες. Η πρώτη αξιολόγηση να γίνει στις 15 Φεβρουαρίου του 2018 και η δεύτερη στις 15 Αυγούστου του ίδιου χρόνου.
Στις δεσμεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβάνονται:
1. Να υιοθετήσει νομοθεσία, έως τον Σεπτέμβριο, με την οποία θα τίθεται ανώτατο όριο στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου για το 2017 και το 2018 και θα διασφαλίζεται πως όποιες συμβάσεις μετατραπούν από ορισμένου σε αορίστου χρόνου με δικαστικές αποφάσεις δεν θα επηρεάζουν τους στόχους του μεσοπρόθεσμου προγράμματος 2018-2021. Στο αναθεωρημένο μνημόνιο με το ESM υπάρχει ήδη η δέσμευση για τη μείωση του αριθμού των συμβασιούχων στις 53.000 από 73.000 που υπολογίζεται ότι είναι σήμερα.
2. Εως τον Σεπτέμβριο να υιοθετηθούν αλλαγές στο συνδικαλιστικό νόμο, που θα προβλέπουν ότι προκειμένου να υπάρχει απαρτία για να αποφασιστεί απεργία θα πρέπει να συμμετέχει το 50% των εργαζομένων που εκπροσωπούνται στα σωματεία. Αυτό σημαίνει ότι για τα πρωτοβάθμια σωματεία (ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ) και για την προκήρυξη απεργίας θα πρέπει να υπάρχει συμφωνία τουλάχιστον του 51% των σωματείων που συμμετέχουν. Το θέμα αυτό επιβάλλεται και από το αναθεωρημένο μνημόνιο του ESM δίνοντας το σήμα ότι το ξήλωμα του σημερινού καθεστώτος για την κήρυξη των απεργιών δεν παίρνει άλλη αναβολή.
3. Η ολοκλήρωση του επανυπολογισμού των συντάξεων ως τον Δεκέμβριο του 2017.
4. Ο διορισμός ανεξάρτητων ελεγκτών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα μέχρι και τον Σεπτέμβριο του 2017.
5. Να θέσει σε πλήρη εφαρμογή το σύστημα ηλεκτρονικών πλειστηριασμών για δανειολήπτες που δεν εξυπηρετούν τα δάνειά τους.
6. Να εξισώσει τις αντικειμενικές με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2017.
7. Να ολοκληρώσει την εφαρμογή των συστάσεων του ΟΟΣΑ για την απελευθέρωση των αγορών (toolkit III).
8. Nα υιοθετήσει οριζόντια μέτρα προκειμένου να διευκολυνθεί η αδειοδότηση επενδύσεων.
9. Να νομοθετήσει την άρση των περιορισμών (γεωγραφικών, τιμολόγησης, εγκατάστασης κ.λπ.) σε σημαντικά επαγγέλματα, όπως παροχής υγείας, νομικών υπηρεσιών κ.ά.
10. Να εφαρμόσει πλήρως το πλαίσιο του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σε ό,τι αφορά τη βιωσιμότητα του χρέους, αναφέρεται ότι δεν έχει ακόμη διασφαλιστεί, παρά την εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, τη γενναιόδωρη χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης που αποφάσισε το Eurogroup. Ετσι, θα απαιτηθεί περαιτέρω ελάφρυνση, η οποία θα δοθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.
Την Τρίτη ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος του ΔΝΤ Πόουλ Τόμσεν προανήγγειλε την επίσπευση κατά μία εβδομάδα της συνεδρίασης για την καταρχήν έγκριση του προγράμματος από το Δ.Σ. του ΔΝΤ η οποία θα γίνει τελικά στις 20 Ιουλίου αντί στις 27 Ιουλίου όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί.
Πάντως, πληροφορίες από άτομα που παρακολουθούν τη δραστηριότητα του Ταμείου θέλουν την καταρχήν έγκριση του προγράμματος για την Ελλάδα να αναβάλλεται για μετά τις γερμανικές εκλογές.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου