Το ενδεχόμενο να υποστηρίξουν την καθιέρωση απλής αναλογικής, με διατήρηση του ορίου 3% για την εκπροσώπηση κομμάτων στη Βουλή, εξετάζουν σοβαρά στο Μέγαρο Μαξίμου. Η ιδέα είναι ότι μια τέτοια πρόταση θα ψηφιστεί, πιθανότατα, απ’ όλα τα κόμματα, εκτός από τη Νέα Δημοκρατία, που στο συγκεκριμένο θέμα θα απομονωθεί, ενώ ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύσει από τις επόμενες εκλογές αφού θα έχει εξασφαλιστεί ο αναγκαίος αριθμός ψήφων.
Οι εμπνευστές αυτού του σχεδίου εκτιμούν ότι έτσι θα ανοίξει, δυνητικά, ο δρόμος για συνεργασία του ΣΥΡΙΖΑ με τις δυνάμεις του κέντρου και θα ολοκληρωθεί η μετάλλαξή του σε σοσιαλδημοκρατική πολιτική δύναμη με αριστερό προσανατολισμό.
Η πρόταση για αναλογικότερο εκλογικό σύστημα, δηλαδή για μείωση του μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα από 50 σε 30, φαίνεται πως υποστηρίζεται από τον υπουργό Εσωτερικών, Πάνο Κουρουμπλή, αλλά αρθρώνεται αντίλογος ότι με τον τρόπο αυτό δεν θα εξασφαλιστεί η αναγκαία πλειοψηφία στη Βουλή, ενώ δεν θα επέλθει πλήρης ανατροπή του πολιτικού σκηνικού.
Ο γραμματέας της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Ρήγας, και ο υπουργός Εργασίας που τίθεται επικεφαλής της επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος, Γ. Κατρούγκαλος, φέρονται ως υπέρμαχοι της απλής αναλογικής που θα επιτρέψει στους βουλευτές και τα στελέχη του κυβερνώντος κόμματος να προβάλουν συνέπεια σε μια τουλάχιστον παραδοσιακή τους θέση. Την ώρα, δηλαδή, που καταγγέλλονται από τους πολιτικούς τους αντιπάλους για λαϊκισμό, ψέματα και ανερμάτιστη υποσχεσιολογία θα βρουν ένα επιχείρημα για να αντιτείνουν ότι σε ένα κορυφαίο θεσμικό ζήτημα εμφανίζονται έντιμοι και αθώοι.
Ο κύβος, σε σχέση με τον εκλογικό νόμο, θα ριφθεί τις επόμενες μέρες, αφού σταθμίσει τα υπέρ και τα κατά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος παράλληλα θα πρέπει να πάρει τις αποφάσεις του και σε σχέση με τον ανασχηματισμό. Η σχετική σεναριολογία έχει υποχωρήσει, χωρίς αυτό να αντανακλά τις συζητήσεις που γίνονται στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου ακόμη όλα συζητιούνται, δηλαδή και το ενδεχόμενο να αλλάξει η σύνθεση της κυβέρνησης μέσα στο καλοκαίρι και πριν από τα μπάνια του λαού.
Το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ προγραμματίζεται για το διάστημα μεταξύ 15 Σεπτεμβρίου και 15 Οκτωβρίου αλλά αυτό δεν συνδέεται με τον ανασχηματισμό που μπορεί να γίνει και νωρίτερα. Οπωσδήποτε το άνοιγμα στο κέντρο παραμένει ισχυρή επιδίωξη για το Μέγαρο Μαξίμου και έχει τη σημασία της μια συζήτηση που έγινε, σύμφωνα με πληροφορίες, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση του πρώην στελέχους της ΕΚΤ, Γ. Ασμουσεν, και του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά.
Ο Γερμανός Σοσιαλδημοκράτης ήρθε στην Αθήνα καλεσμένος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και στην Ευρώπη και είχε ένα πρόγευμα εργασίας με την Αννα Διαμαντοπούλου, τον Τ. Γιαννίτση, τον Π. Τσακλόγλου, τον Φ. Σαχινίδη και άλλους, ανάμεσα στους οποίους ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.
Κάποια στιγμή ο Γ. Ασμουσεν φέρεται να έθεσε το θέμα της κρίσης της Σοσιαλδημοκρατίας σημειώνοντας ότι οι παραδοσιακές διαχωριστικές γραμμές έχουν καταρρεύσει και πλέον δημιουργείται αντίθεση ανάμεσα στους υπερασπιστές της ανοιχτής κοινωνίας και τους υπέρμαχους του εθνικισμού και της περιχαράκωσης με το προσφυγικό να γίνεται καταλύτης διεργασιών και εξελίξεων. Ο Ν. Παππάς φέρεται να κατέθεσε την άποψη ότι η Σοσιαλδημοκρατία τραυματίζεται όταν συνεργάζεται με τη Δεξιά/Κεντροδεξιά και για να ανανεωθεί θα πρέπει να κοιτάξει προς τα αριστερά της.
Πόλωση
O πρωθυπουργός θα παρουσιάσει τις προτάσεις της κυβέρνησης για τη συνταγματική αναθεώρηση στις 24 Ιουλίου, επέτειο αποκατάστασης της δημοκρατίας, ενώ σκοπεύει να επιδιώξει συνάντηση με τους πολιτικούς αρχηγούς, παρόλο που γνωρίζει ήδη ότι δεν υπάρχουν συνθήκες διαλόγου, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
Την ώρα που η Ν.Δ. ζητά την παραίτηση του υπουργού Παιδείας, Νίκου Φίλη, επειδή χαρακτήρισε στα «όρια της συνταγματικής ανοχής» το κίνημα «Παραιτηθείτε», που διοργανώνει αντικυβερνητική διαδήλωση την επόμενη Τετάρτη, είναι προφανές ότι δεν υπάρχουν προϋποθέσεις συναίνεσης ή συνεννόησης ούτε στα στοιχειώδη.
Αλλωστε, είχε προηγηθεί ο βουλευτής Γ. Κυρίτσης με τη διακήρυξη ότι από τους φόρους θα επιβαρυνθούν περισσότερο οι «Μενουμευρωπαίοι», ενώ και στην άλλη όχθη έχει δημιουργηθεί φοβερή ένταση, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν το μπούλινγκ που δέχεται ο συνταγματολόγος Ν. Αλιβιζάτος στα social media από φανατικούς της Κεντροαριστεράς επειδή πρότεινε να κατατατεθούν προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση αναφερόμενος σε διάλογο με το «έλλογο κομμάτι του ΣΥΡΙΖΑ».
Στον ενδιάμεσο χώρο είναι αρκετοί όσοι αντιμετωπίζουν την κυβέρνηση ως το απόλυτο κακό και δεν δέχονται ότι υπάρχει έλλογο κομμάτι μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Είναι ενδεικτικό των εντάσεων στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ το γεγονός ότι ενώ η Χαριλάου Τρικούπη δεν παίρνει πάνω της το κίνημα «Παραιτηθείτε», στελέχη όπως ο Ανδρέας Λοβέρδος κάνουν καμπάνια μέσω Διαδικτύου.
Το «Παραιτηθείτε» είναι το κεντρικό σύνθημα της Ν.Δ. αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα πάνε στη διαδήλωση βουλευτές του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ οι ηγεσίες των οποίων δεν ζητούν εκλογές όπως ο Κυρ. Μητσοτάκης. Πώς θα ξεμπερδευτεί αυτό το κουβάρι σύντομα ή λίγο αργότερα δεν είναι ορατό αυτή τη στιγμή. Το Μέγαρο Μαξίμου πήρε αποστάσεις από τις θέσεις Φίλη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θεωρεί το κίνημα «Παραιτηθείτε» ως κομμάτι μιας προσπάθειας αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης. Θα δούμε πολλά τις επόμενες μέρες και σίγουρα θα παίξει καθοριστικό ρόλο η στάση της Αστυνομίας, όπως επίσης ενδεχόμενη προβοκάτσια.
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΣΠΑΝΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου της Κυριακής