Ο Αλέξης Τσίπρας αναφερόμενος στη συμφωνία του Λουξεμβούργου επεσήμανε πως «Από την προηγούμενη Πέμπτη η χώρα βρίσκεται σε ένα καινούργιο περιβάλλον, γιατί η απόφαση δίνει για πρώτη φορά μετά από εφτά χρόνια έναν ορίζοντα εξόδου από τα μνημόνια, από την ύφεση και από την κρίση της οικονομίας. Θέλω να επιστήσω την προσοχή σας καθώς δεν αποτελεί το τέλος της κρίσης. Ανοίγει καθαρό διάδρομο εξόδου από την κρίση, άρα το μόνο που δεν χρειάζεται είναι ο εφησυχασμός τώρα είναι που πρέπει να εντείνουμε της προσπάθειας, τώρα που βλέπουμε την έξοδο για να εκπληρώσουμε τον στόχο», είπε ο πρωθυπουργός στην εισήγησή του απευθυνόμενος στους υπουργούς της κυβέρνησης.
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε λόγο για μια απόφαση αντίστοιχης των πολιτικών στόχων της προηγούμενης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου και εξήγησε τους τέσσερις λόγους οι οποίοι συντρέχουν:
Σαφής προσδιορισμός των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος, μετά τη λήξη του προγράμματος.
Αντώνης Σαμαράς: Το παρασκήνιο της διαγραφής του και οι τρεις ατάκες που έσπασαν το ραγισμένο γυαλί
Αποδεκτή η γαλλική πρόταση, με ρήτρα ανάπτυξης.
Δέσμευση για συγκεκριμένες δράσεις τόνωσης της ανάπτυξης -ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας.
και πιο σημαντικό σύμφωνα με την αξιολόγηση του πρωθυπουργού:Δέσμευση για επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος τον Αύγουστο του 2018 και έμπρακτη στήριξη των εταίρων για έξοδο στις αγορές.
Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι «ορθώς δηλώσαμε ότι ίσως είναι η πρώτη φορά μετά τον δύσκολο συμβιβασμό του καλοκαιριού του 2015 που αισθανόμαστε δικαιωμένοι. Τρεις εβδομάδες πριν πήραμε το ρίσκο και απορρίψαμε μια πρόταση που δεν εγγυείτο την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την προοπτική εξόδου στις αγορές με ασφάλεια. Ό,τι και να λένε όσοι επιμένουν σε στείρα και αδιέξοδη αντιπολιτευτική τακτική, το αποτέλεσμα της συμφωνίας κρίνεται πέραν ημών από τους καθ’ ύλην αρμόδιους. Από αυτούς που θα κληθούν να ξαναεμπιστευτούν την ελληνική οικονομία και να επενδύσουν στα ελληνικά ομόλογα».
Αναφερόμενος στις δικαστικές υποθέσεις είπε: «Υπάρχουν πολλές υποθέσεις που ερευνώνται από τη Δικαιοσύνη: Από την Υγεία μέχρι την Siemens, την Novartis, τα εξοπλιστικά και την υπόθεση Παπαντωνίου, το Ερρίκος Ντυνάν, το Noor 1 και τους ταυτόχρονους μυστηριώδεις θανάτους εμπλεκομένων στη υπόθεση. Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν. Δεν υπάρχει καιρός για ξεκούραση και αδράνεια. Πρέπει να επιταχύνουμε το κυβερνητικό και νομοθετικό μας έργο. Πρέπει να ανεβάσουμε ταχύτητες. Δουλεύουμε απέναντι σε ένα αρνητικό επικοινωνιακό περιβάλλον. Αλλά αυτό το είχαμε και πριν. Σας ζητώ να αγνοήσετε αυτό το επικοινωνιακό περιβάλλον και να κάνετε αυτό που πρέπει να κάνετε. Θα κριθούμε από το έργο μας και όχι από τα λόγια».