Σε δηλώσεις του κ. Αβραμόπουλος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα ακόλουθα:
“Η Σύνοδος των Υπουργών Εσωτερικών Υποθέσεων και Δικαιοσύνης ΕΕ-ΗΠΑ πραγματοποιείται σε μια πολύ επίκαιρη στιγμή για τις διατλαντικές σχέσεις, δεδομένων των σύγχρονων παγκόσμιων προκλήσεων για την ασφάλεια και την κινητικότητα. Η Ευρώπη βρίσκεται αντιμέτωπη με πολλές νέες και σύνθετες απειλές για την ασφάλεια, που διαρκώς εξελίσσονται και αποκτούν διεθνή διάσταση.
Η ετήσια Έκθεση της Europol αποτελεί σημείο αναφοράς για τις προσπάθειές μας στον τομέα της καταπολέμησης της τρομοκρατίας.
Πολλές ζωές αθώων ανθρώπων χάθηκαν και άλλαξαν: οι επιθέσεις στο Λονδίνο και το Μάντσεστερ, αλλά και στη Στοκχόλμη, στο Βερολίνο, στη Νίκαια, στις Βρυξέλλες, στο Παρίσι και αλλού μας υπενθυμίζουν τον λόγο για τον οποίο πρέπει να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας.
Η τρομοκρατία εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις βασικές ανησυχίες των πολιτών μας, που απαιτούν από την ΕΕ μια αποφασιστική απάντηση σε αυτήν την εξελισσόμενη απειλή.
Αντιμετωπίζουμε μια άκρως απρόβλεπτη μορφή τρομοκρατίας σήμερα, πέρα από κάθε ιδεολογικό, θρησκευτικό και πολιτικό κίνητρο. Το γεγονός ότι υπάρχουν άνθρωποι πρόθυμοι να αυτοκτονήσουν σημαίνει πως δεν υπολογίζουν τις ζωές τους. Επομένως δεν πρέπει να περιμένουμε να δείξουν σεβασμό για τις ζωές των άλλων. Η τρομοκρατία αυτού του είδους δεν αποτελεί απειλή μόνο για την ασφάλειά μας. Αποτελεί απειλή για τη συνοχή και τις δημοκρατίες μας.
Η αυξανόμενη πόλωση και ο πολιτικός εξτρεμισμός οδηγούν, σε ορισμένες περιπτώσεις, σε βία εναντίον συγκεκριμένων πληθυσμιακών ομάδων και μειονοτήτων.
Debate Μητσοτάκη-Μπρυκνέρ: Δουλειά μου είναι να προστατεύσω τα σύνορα - Δεν έχω να ζητήσω συγγνώμη από κανέναν
Σε λίγες περιπτώσεις έχει παρατηρηθεί, επίσης, κατάχρηση και εκμετάλλευση της τρέχουσας μεταναστευτικής κρίσης, καθώς τρομοκράτες προσπαθούν να διεισδύσουν στις μεταναστευτικές ροές και να σπείρουν τον φόβο. Αυτή είναι η όψη της τρομοκρατίας που έχει ως στόχο τη διαίρεσή μας.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να δώσουμε μάχη, όχι μόνο με αποφασιστικά μέτρα ασφαλείας αλλά και με την ενότητά μας, ενάντια σε όσους θέλουν να μας διαιρέσουν.
Κάνουμε ήδη πολλά για την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης τόσο εντός όσο και εκτός διαδικτύου. Σύντομα, πρόκειται να ενισχυθεί η επιχειρησιακή ικανότητα του Δικτύου Ευαισθητοποίησης σχετικά µε τη Ριζοσπαστικοποίηση (RAN).
Σε ό,τι αφορά το Διαδίκτυο, ήδη συνεργαζόμαστε με τις εταιρίες του Διαδικτύου στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ (EU Internet Forum). Θα αξιοποιήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερο τη συνεργασία αυτή για να βελτιώσουμε περαιτέρω τα αποτελέσματα στον τομέα της εξάλειψης της τρομοκρατικής προπαγάνδας στο Διαδίκτυο.
Οι δράσεις αυτές προστίθενται στα μέτρα που λαμβάνουμε για την ασφάλεια, τα οποία εστιάζουν καταρχάς στην προστασία των συνόρων μας. Κάθε άτομο που επιχειρεί να διασχίσει τα σύνορά ελέγχεται συστηματικά με τη χρήση όλων των βάσεων δεδομένων ασφάλειας. Όλοι οι μετανάστες που φθάνουν στα hotspots δακτυλοσκοπούνται και ελέγχονται. Το ευρωπαϊκό σύστημά PNR εφαρμόζεται με ταχείς ρυθμούς. Έχουμε δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο ποινικής δικαιοσύνης το οποίο, εκτός από τις τρομοκρατικές ενέργειες, ποινικοποιεί τις μετακινήσεις, την εκπαίδευση και την υποστήριξη προς τους τρομοκράτες.
Τα στοιχεία που διασυνδέουν όλες αυτές τις δράσεις είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και η εμπιστοσύνη. Πέρσι, δημιουργήσαμε το Ευρωπαϊκό Κέντρο κατά της Τρομοκρατίας, με σκοπό να συντονίσουμε τις επιμέρους δράσεις μας και να υποστηρίξουμε τα Κράτη Μέλη. Η Europol διαδραματίζει, επίσης, καθοριστικό ρόλο σε ό,τι αφορά τη διεθνή συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας.
Δεν βρισκόμαστε εκεί που ήμασταν πριν από δύο χρόνια. Πρέπει να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη μεταξύ μας, κάτι που αποτελεί βασικό στοιχείο όλων αυτών των δράσεων. Πρέπει, επίσης, όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς να συνεχίσουμε τη στενή συνεργασία μας: οι Ευρωπαϊκοί Θεσμοί και οι Οργανισμοί όπως η Europol και η Ευρωπαϊκή Συνοριοφυλακή και Ακτοφυλακή, τα Κράτη Μέλη, ο ιδιωτικός τομέας, η κοινωνία των πολιτών.
Η τρομοκρατία είναι μία απειλή που αφορά σε όλους μας, όχι μόνο στην Ευρώπη, αλλά και σε όλο τον κόσμο. Για αυτό τον λόγο έχει μεγάλη σημασία η συνεργασία με σημαντικές χώρες εταίρους μας όπως οι ΗΠΑ, αλλά και άλλες γειτονικές χώρες όπως η Τουρκία, τα Δυτικά Βαλκάνια, οι χώρες της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.
Καταπολεμάμε την τρομοκρατία τόσο στο εσωτερικό και το εξωτερικό της Ευρώπης, και στη μάχη αυτή πρέπει να είμαστε ενωμένοι, και η απάντησή μας να είναι κοινή.