Ενα εικοσιτετράωρο μετά την προσπάθεια να βγάλει εκτός πλάνου και ενώπιον του υπουργού Οικονομίας της Γαλλίας, Μπρουνό Λε Μερ, το αφήγημα της πολιτικής λύσης στο ανώτατο επίπεδο, ο κ. Τσίπρας σήκωσε και πάλι… παντιέρα Συνόδου Κορυφής στην παρέμβασή του προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου. «Εάν δεν επιτευχθεί αυτή η λύση και μείνουμε σε μια πρόταση παρόμοια με αυτή του Eurogroup του Μαΐου, η πρότασή μου στο Υπουργικό Συμβούλιο είναι να μη δεχθούμε, να μη συμφωνήσουμε στο Eurogroup και να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής και να ζητήσουμε από όλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.
Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να αποδείξει ότι ξεπερνά τις αδιαλλαξίες. Διότι δεν υπάρχουν αδιάλλακτοι και διαλλακτικοί εντός των κυβερνήσεων. Υπάρχουν εκλεγμένες κυβερνήσεις που στις κρίσιμες στιγμές οφείλουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
«Πηγαίνουμε για λύση στο Eurogroup, αλλά θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια. Κανείς δεν ξέρει», σχολίαζε μετά το τέλος της συνεδρίασης υπουργός, προς επίρρωση του κλίματος. Ηδη, πάντως, ο κ. Τσίπρας είχε για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, προκειμένου να τον ενημερώσει ότι αν δεν καταστεί εφικτή η επίτευξη λύσης αύριο, θα θέσει το θέμα στη Σύνοδο Κορυφής.
Με τα… ήξεις αφήξεις να αποτελούν δεύτερη φύση του Μεγάρου Μαξίμου και την ελληνική πλευρά να οδεύει προς το Eurogroup χωρίς συγκεκριμένες στοχεύσεις, το παιχνίδι με τη φωτιά συνεχίζεται και κρατάει σε περιδίνηση τη χώρα και την πραγματική οικονομία. Εάν, μάλιστα, οι ισχυρισμοί της συγκυβέρνησης πως θα καταφύγει σε Σύνοδο Κορυφής, σε περίπτωση που δεν την ικανοποιήσει η λύση που θα πέσει στο Λουξεμβούργο, δεν είναι ένα ακόμα επικοινωνιακό παιχνίδι προς τόνωση του εσωτερικού μετώπου πριν από την επόμενη κυβίστηση, τότε το σκηνικό θα έχει άμεση απεικόνιση σε αυτό του πρώτου εξαμήνου του 2015.
Ηδη, μάλιστα, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, πριν καλά καλά ολοκληρώσει την ομιλία του ο κ. Τσίπρας στο Υπουργικό Συμβούλιο έσπευσε να… ρίξει πόρτα στο ενδεχόμενο το όλο θέμα να λυθεί στο επίπεδο των αρχηγών των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. «Συνεχίζει να λέει αυτό. Και η καγκελάριος του απαντά ξανά και ξανά: Αλέξη, αυτό το θέμα είναι για τους υπουργούς Οικονομικών», φέρεται να δήλωσε, σχολιάζοντας τις πρωθυπουργικές αναφορές περί Συνόδου Κορυφής.
Με όλα όσα επιχείρησε να… βαφτίσει ως δεδομένα (χρέος, ένταξη της χώρας στην ποσοτική χαλάρωση) το κυβερνητικό στρατόπεδο μετά την ψήφιση των μέτρων-μέγκενη να μετατρέπονται πλέον σε ζητούμενα, ολόκληρη η ομιλία του κ. Τσίπρα προς το Υπουργικό Συμβούλιο αποτέλεσε ουσιαστικά «απολογία» για τα κυβερνητικά αδιέξοδα. Σε ένα «σόου» για λόγους εσωτερικής κατανάλωσης, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τους υπουργούς του και να δικαιολογήσει τη λανθασμένη όπως αποδεικνύεται επιλογή του να συνδέσει το χρέος με την αξιολόγηση, παραδεχόμενος εμμέσως πλην σαφώς ότι δεν πρόκειται να πάρει αυτά που διεκδικεί στο μέτωπο αυτό.
«Κάναμε καλά που ανοίξαμε το θέμα του χρέους; Μήπως αυτοεγκλωβιστήκαμε; Κάναμε άριστα, στο βαθμό που σεβόμαστε τον εαυτό μας και δεν είμαστε υποκριτές όπως οι προηγούμενοι.
Τις υποχωρήσεις, τους συμβιβασμούς, τις θυσίες εμείς δεν τις αποδεχθήκαμε για να κρατηθούμε στην εξουσία, αλλά προκειμένου να υλοποιήσουμε ένα στρατηγικό σχέδιο εξόδου από την κρίση. Χωρίς διευθέτηση του χρέους αναστέλλεται επ’ αόριστον η αυτοδύναμη έξοδος στις αγορές και μαζί η έξοδος από Μνημόνια και κρίση», ανέφερε ο κ. Τσίπρας προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.
Παράλληλα, προσπάθησε να πείσει πως ο χρόνος που άνοιξε η συγκυβέρνηση το ζήτημα ήταν ο ιδανικός. Εκανε, μάλιστα, λόγο για το… καλύτερο timing «που έχουμε βρεθεί τα επτά χρόνια Μνημονίων», ενώ για να υποστηρίξει την τοποθέτησή του δόμησε μία πραγματικότητα καμωμένη μέσα από το φακό της Κουμουνδούρου, καθώς ισχυρίστηκε πως:
• Εχουμε το ηθικό πλεονέκτημα, καθαρίσαμε το τραπέζι από δικές μας υποχρεώσεις. Ολος ο πλανήτης αναγνωρίζει ότι είναι η σειρά των εταίρων να υλοποιήσουν τις δικές τους.
ΣΥΡΙΖΑ: Μικρή συμμετοχή, μεγαλύτερη φθορά
• Εχουμε ισχυρές συμμαχίες, καθώς δεν είναι μόνο η Ελλάδα που διεκδικεί βιώσιμη λύση για το χρέος αλλά μία σειρά χώρες καθώς και το σύνολο των θεσμών.
• Οι γερμανικές εκλογές αποτελούν αστάθμητο παράγοντα μπροστά μας.
• Δεν πρέπει να χαθεί άλλος χρόνος, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος του προγράμματος αλλά και επειδή με βάση τα πρόσφατα στοιχεία η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης που πρέπει να ενισχυθεί.
Επαναφέροντας την πρόταση Λε Μερ, η οποία έχει ήδη απορριφθεί από το Βερολίνο, ο πρωθυπουργός είπε πως το κλειδί για τη λύση βρίσκεται στην αποδοχή της πρότασης για έναν αυτόματο μηχανισμό σύνδεσης των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος με την ανάπτυξη ώστε να γεφυρωθούν οι διαφορές μεταξύ θεσμών και να δοθεί η δυνατότητα για θετικές αναλύσεις βιωσιμότητας από όλους τους θεσμούς, συμπεριλαμβανομένης της ΕΚΤ.
Ταυτόχρονα, ανέφερε πως «εμείς διεκδικούμε τα χαμηλότερα δυνατά πλεονάσματα ώστε να έχουμε λύση κοινωνικά βιώσιμη», τη στιγμή που η ελληνική κυβέρνηση έχει αποδεχτεί υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα του 3,5% του ΑΕΠ μέχρι το 2022 και περιμένει να δει πού θα κάτσει η μπίλια για τα πλεονάσματα έως το… 2060.
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΑΤΣΙΟΣ
[email protected]
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Διαβάστε ακόμα:
Διαβάστε ακόμα:
Ο Σόιμπλε βγάζει… Μερκελιστή τον Τσίπρα: Δεν εμπιστεύεται τον Τσακαλώτο