Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι ένας εξαιρετικός υπουργός Οικονομικών και ένας σκληρός διαπραγματευτής, αλλά ο Αλέξης Τσίπρας μάλλον δεν τον εμπιστεύεται αρκετά, τόνισε χθες ο κ. Σόιμπλε μιλώντας σε συνέδριο του πρακτορείου Bloomberg, για να συνεχίσει: «Ακόμη τηλεφωνεί στην καγκελάριο και η καγκελάριος του λέει ξανά και ξανά: Αλέξη, είναι θέμα των υπουργών Οικονομικών, ο Ευκλείδης πρέπει να μιλήσει με τον Βόλφγκανγκ και θα φτάσουν εκεί κάπως», δήλωσε ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε την Τρίτη.
Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, σε δηλώσεις του στο Βερολίνο, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές θα καταλήξουν σε μια συμβιβαστική συμφωνία αυτή την εβδομάδα, εν όψει και του Eurogroup της Πέμπτης.
«Θα το καταφέρουμε την Πέμπτη. Θα δείτε», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο Σόιμπλε, χωρίς, ωστόσο, να προχωρήσει σε περαιτέρω λεπτομέρειες για τους όρους και τις προϋποθέσεις αυτής της λύσης.
Η αισιοδοξία του Γερμανού υπουργού Οικονομικών πηγάζει από το γεγονός ότι όλα πηγαίνουν κατ’ ευχήν για τη σημερινή κυβέρνηση του Βερολίνου σε ό,τι αφορά στο Ελληνικό θέμα. Τούτο διότι το θέμα των μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους θα αναβληθεί και επισήμως η Ελλάδα θα πάρει μια μεγάλη δόση που θα ξεπεράσει τα 9 δισ. ευρώ για να πληρώσει τις υποχρεώσεις του Ιουλίου. Μέρος της δόσης θα είναι χρήματα για την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμών οφειλών του Δημοσίου και θα εκταμιεύεται σταδιακά ανάλογα με την πορεία αποπληρωμής των ιδιωτών.
Παράλληλα στην κοινή θέση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης η Ελλάδα θα αναλάβει και επισήμως να επιτυγχάνει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% για πέντε χρόνια από το 2018 μέχρι και το 2022. Το ΔΝΤ θα μπει στο ελληνικό πρόγραμμα 2 χρόνια μετά την έναρξη εφαρμογής του (όπως ζητούσε επίμονα από το 2016 η Γερμανία) με χρηματοδότηση η οποία θα αρχίσει να εκταμιεύεται μόλις υπάρξουν τα μέτρα για το χρέος.
Σε ό,τι αφορά τα μεσοπρόθεσμα μέτρα του Μαΐου 2016 για το χρέος, οι υπουργοί της Ευρωζώνης θα επαναλάβουν τη δέσμευσή τους για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής των δανείων του ΕΤΧΣ (δεύτερη διάσωση) και η επιστροφή των κερδών της ΕΚΤ και κεντρικών τραπεζών από ελληνικά ομόλογα, μέτρα τα οποία θα επαναλαμβάνεται ότι θα εφαρμοστούν από το 2018 μετά την επιτυχημένη ολοκλήρωση του προγράμματος.
Θα συζητηθεί και το λεγόμενο αναπτυξιακό πακέτο, το οποίο επιμελείται η Κομισιόν και έχει στόχο τη στήριξη της πραγματικής οικονομίας. Το σχέδιο αυτό θα προβλέπει τη συνέχιση της εμπροσθοβαρούς καταβολής των κοινοτικών κονδυλίων στην Ελλάδα και την επικέντρωσή τους σε τομείς που θα ωθήσουν την ανάπτυξη και την απασχόληση. Ωστόσο πρόκειται για πόρους που ούτως ή άλλως δικαιούμαστε, απλώς γίνεται ταμειακή διευκόλυνση.
Ανδρουλάκης: Αναλαμβάνουμε πρωτοβουλία για τις εξοντωτικές αυξήσεις στα ασφάλιστρα των συμβολαίων υγείας
Σίγουρη μόνο η δόση
«Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα έχουμε συμφωνία, μπορώ να πω ότι οι πιθανότητες πλησιάζουν το 100%», ανέφερε χθες αξιωματούχος της Ευρωζώνης με καλή γνώση των διαπραγματεύσεων, εκφράζοντας την πεποίθησή του ότι οι θεσμοί θα υποβάλουν στους υπουργούς θετική έκθεση συμμόρφωσης της Ελλάδας με τις 140 προαπαιτούμενες δράσεις.
Η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ανοίξει τον δρόμο για την εκταμίευση της δόσης, αφού προηγουμένως προηγηθούν οι επικυρώσεις από εθνικά κοινοβούλια της Ευρωζώνης. Αναφορικά με το ποσό της δόσης που θα καθοριστεί επίσης την Πέμπτη, οι εκτιμήσεις στις Βρυξέλλες το τοποθετούν μεταξύ 8,5 και 10 δισ. ευρώ.
Αναφορικά με το ΔΝΤ ο αξιωματούχος είπε ότι θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα με ή χωρίς χρηματοδότηση στην παρούσα φάση, προσθέτοντας ότι ο διεθνής οργανισμός συμφωνεί απόλυτα με τη συμφωνία (δηλαδή τις περικοπές των συντάξεων και τη μείωση του αφορολογήτου) που επιτεύχθηκε με την κυβέρνηση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Αναγνώρισε, ωστόσο, ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ του ΔΝΤ και των Ευρωπαίων στην ανάπτυξη στο απώτατο μέλλον και αυτό, παρά την πρόοδο, το τελευταίο διάστημα εμποδίζει την προσέγγιση σε σχέση με τη βιωσιμότητα του χρέους.
Σε σχέση με το τι θα πρέπει να περιμένουμε αύριο υπήρξε για το χρέος κατηγορηματικός εκφράζοντας την απορία του για τη διάσταση που έχει δοθεί στον τύπο. Δεν υπήρξε ποτέ θέμα λήψης μέτρων ελάφρυνσης του χρέους σε αυτή τη συνεδρίαση του Εurogroup, τόνισε. Πρόσθεσε δε ότι υπάρχει η απόφαση της 25ης Μαΐου 2016, η οποία καθορίζει βραχυπρόθεσμες, οι οποίες υλοποιούνται και αν χρειαστεί μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες παρεμβάσεις, που θα αποφασιστούν στο τέλος του προγράμματος, το καλοκαίρι του 2018.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην αυριανή συνεδρίαση οι υπουργοί θα μπορούσαν να εξειδικεύσουν ορισμένα πράγματα σε σχέση με τα μέτρα της απόφασης του Μαΐου 2016, ωστόσο υπάρχουν και όρια που δεν μπορούν να ξεπεραστούν.
Ποσοτική χαλάρωση: Ψάχνουν διατύπωση να διευκολύνουν τον Ντράγκι
Πάντως, το βέβαιο πλέον είναι πως η συμφωνία που προωθείται στο Εurogroup δεν ανοίγει τον δρόμο για ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Το ζητούμενο, πλέον, είναι κατά πόσο η τελική διατύπωση των υπουργών για το χρέος θα διευκολύνει τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι να το κάνει, έστω και όχι άμεσα, αλλά τους επόμενους μήνες. Στη βελγική πρωτεύουσα μιλούν για πολύ λίγες ελπίδες.
Τέλος, αισιόδοξος εμφανίστηκε χθες και ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, επιβεβαιώνοντας ότι η έκθεση συμμόρφωσης για την τήρηση των προαπαιτουμένων θα είναι θετική για την Ελλάδα, ενώ κάλεσε τους δανειστές να τηρήσουν τώρα τις δικές τους δεσμεύσεις.
Νίκος Μπέλος
Τάσος Δασόπουλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου