Τη «σκυτάλη» από τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο στη μηνύτριά του (για παρέμβαση στο έργο της) Γεωργία Τσατάνη… παραδίδει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας: Οι βουλευτές αποφάσισαν ομόφωνα την κλήση σε ακρόαση της εισαγγελέως Εφετών στις 15 Ιουνίου, έχοντας πάντως «ερωτηματικό» για το αν θα ανταποκριθεί η λειτουργός καθώς σε επιστολή της εμφανιζόταν να προκρίνει ως πλέον ενδεδειγμένη τη μετάβαση των εκπροσώπων της Βουλής στο Εφετείο.
Τα μέλη της Επιτροπής διχάστηκαν ως προς τα επόμενα πρόσωπα που θα… παρελάσουν ενώπιόν τους και κυρίως ως προς τη σκοπιμότητα κλήσης του Ανδρέα Βγενόπουλου και της προέδρου του Αρείου Πάγου, θέμα το οποίο τελικά θα αποφασιστεί σε επόμενη συνεδρίαση. Ενδεικτική του προβληματισμού που αναπτύχθηκε ήταν η παρότρυνση της προέδρου της Επιτροπής προς τους βουλευτές να κρίνουν βάσει της αναγκαιότητας των μαρτυριών, αλλά και της αναγκαιότητας αποκλιμάκωσης της έντασης στο χώρο της Δικαιοσύνης. «Πρέπει να αποφασίσουμε εάν θέλουμε να αποκλιμακωθεί η ένταση ή να κάνουμε “γλέντι”», είπε η κ. Χριστοδουλοπούλου.
‘Αγρια κόντρα
Τη χθεσινή διαδικασία, κατά την οποία περατώθηκε η ακρόαση του Δ. Παπαγγελόπουλου, «στιγμάτισε» η μετωπική σύγκρουσή του με τον πρώην υπουργό Δικαιοσύνης Χαράλαμπο Αθανασίου, ενώ αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του αναπληρωτή υπουργού περί νέων σκευωριών, με «έναυσμα» τη διαρροή συνομιλιών του προέδρου του Ολυμπιακού με εκδότη.
Τη «μονομαχία» των πρώην συναδέλφων δικαστικών πυροδότησε η αναφορά του κ. Παπαγγελόπουλου σε μήνυση κατά του πρώην υπουργού, που είχε κατατεθεί λίγες ημέρες πριν από τη δική του (της κ. Τσατάνη). Τονίζοντας ότι δεν υιοθετεί το περιεχόμενο, ο αναπληρωτής υπουργός την ανέφερε για να καταδείξει τη διαφορετική αντιμετώπισή της σε σχέση με τη σε βάρος του αναφορά που «διαβιβάστηκε στη Βουλή σε χρόνο-ρεκόρ». Ο κ. Αθανασίου από την πλευρά του «κάρφωσε» ότι η μήνυση κατατέθηκε στον ίδιο τον κ. Παπαγγελόπουλο, κι όχι στην Εισαγγελία, από το δικηγόρο Κ. Πλεύρη, ο οποίος στράφηκε εναντίον του (κι εναντίον άλλου βουλευτή) αφού πρώτα είχε ζητήσει να βρεθεί λύση σε αντιδικία του με το Δημόσιο της Λιβύης (διεκδικούσε τη δικηγορική του αμοιβή). Κατηγόρησε τον κ. Παπαγγελόπουλο ότι «το ίδιο βράδυ την έδωσε σε περιοδικό», ενώ σήκωσε το… γάντι που αυτός πέταξε αφήνοντας αιχμές για ένα, προειδοποιητικό τρόπον τινά, γραπτό μήνυμα που του είχε σταλεί. «Τη Δικαιοσύνη δεν θα αφήσω να τη διαλύσετε», ανέφερε το μήνυμα αποκάλυψε ο κ. Αθανασίου, ξεκαθαρίζοντας ότι ήταν αποστολέας του κι ότι δεν ενείχε καμία «απειλή».
Μιλώντας αργότερα στους δημοσιογράφους, είπε ότι το SMS ανέφερε επίσης προφανώς ειρωνικά: «Αντί να συνδιαλέγεσαι με Βαξεβάνηδες, Χίους και Πλεύρηδες, δεν ψάχνεις καλύτερα μήπως έχω καμιά offshore στον Aγιο Μαυρίκιο!!!».
Οι κασέτες
Αίσθηση προκάλεσαν οι αναφορές του Δ. Παπαγγελόπουλου σε νέα -μετά τη δική του την «κακοστημένη»- σκευωρία. «Κασέτες που ήταν στα χέρια της Δικαιοσύνης τρία χρόνια, επανέρχονται ξαφνικά… Και εμφανίζεται συνομιλία εκδότη με εφοπλιστή και μεταφράζεται σε “πάμε να κάνουμε παιχνίδι”», είπε ο αναπληρωτής υπουργός «δείχνοντας» τις συνομιλίες Ευ. Μαρινάκη-Τάσου Καραμήτσου. Πρέπει η Δικαιοσύνη να ερευνήσει τη διαρροή, όσο και τον τρόπο που τέτοια στοιχεία υπόκεινται σε «ελεύθερη μετάφραση». «Αν πάρω τηλέφωνο κάποιον και του πω στείλε μου 5 κιλά λάδι ή 5 κιλά ψάρια, μπορεί αυτό να μεταφραστεί σε 5 εκατομμύρια. Βλέπω τώρα τελευταία ότι τα βιβλία μεταφράζονται σε εκατομμύρια», είπε. Αυτή η κατά το δοκούν «μετάφραση», σημείωσε, είναι επικίνδυνη. Μαθαίνει -πρόσθεσε- ότι υπάρχουν κασέτες και για άλλους και διερωτήθηκε τι θα γίνει αν όλα αυτά αρχίσουν και «βγαίνουν» κατά αυτόν τον τρόπο.
ΧΡΙΣΤΙΑΝΝΑ ΧΑΤΖΗΪΟΡΔΑΝΟΓΛΟΥ
Από την έντυπη έκδοση του «Ελεύθερου Τύπου»