Ο Κώστας Γαβρόγλου σημείωσε επίσης ότι η κυβέρνηση θα επιδιώξει ευρύτερη συνεννόηση και συναίνεση με τα κόμματα, ώστε να υπάρξει συμφωνία για το συγκεκριμένο ζήτημα στο αμέσως προσεχές διάστημα.
Νωρίτερα, ο κ. Μητσοτάκης είχε διατυπώσει επιφυλάξεις σχετικά με τη διάταξη που επιτρέπει την επιχορήγηση του μουσουλμανικού τεμένους από την αλλοδαπή στη σχετική παρέμβασή του στη Βουλή, διευκρινίζοντας παράλληλα ότι θα στηρίξει το σχετικό άρθρο αν διασφαλιστεί ο κρατικός έλεγχος για τις πηγές χρηματοδότησής του.
To σχετικό απόσπασμα:
«Έρχομαι τώρα, κ. Υπουργέ, κλείνοντας, σύντομα, στο ζήτημα του τεμένους. Και θα ήθελα λίγο την προσοχή σας στο ζήτημα αυτό. Βέβαια, επιτρέψτε μου ένα πολιτικό σχολιασμό. Μόνο ως φάρσα μπορώ να εκλάβω τη στάση των ΑΝΕΛ, οι οποίοι καταψηφίζουν το σχετικό άρθρο, την ώρα που ο Υφυπουργός τους υπογράφει το νομοσχέδιο. Αλλά με τις αντιφάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, όλα μπορούμε να τα δούμε.
Κοιτάξτε, υπάρχουν επιχειρήματα, κ. Υπουργέ, υπέρ και κατά της αλλαγής στον τρόπο διοίκησης του τεμένους. Και θα μπορούσα να δεχθώ τα επιχειρήματά σας και να συμφωνήσω με τη σχετική διάταξη, αλλά έχω μια επιφύλαξη σοβαρή – και θέλω να την εξετάσετε – στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Η διάταξη, έτσι όπως είναι διατυπωμένη, επιτρέπει σε νομικά πρόσωπα από την αλλοδαπή να χρηματοδοτήσουν αυτό το Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου και θα πρέπει να είμαστε απολύτως σίγουροι ότι διασφαλίζουμε την πηγή χρηματοδότησης και την προέλευση αυτών των πόρων. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ περισσότερο, κ. Υπουργέ. Νομίζω ότι καταλαβαίνετε ακριβώς τι εννοώ.
Θα σας ζητούσα, λοιπόν, να αποσύρετε τη σχετική διάταξη περί χρηματοδότησης, να τη συζητήσουμε ξανά, να την επαναφέρετε ή, εν πάση περιπτώσει, να την επαναφέρετε με τέτοιο τρόπο, ώστε να υπάρχει απόλυτη εξασφάλιση ότι ο κρατικός έλεγχος, ο οποίος είναι απαραίτητος σε αυτήν τη δομή, θα επεκτείνεται και στον έλεγχο των πηγών χρηματοδότησης του τεμένους».
Διαβάστε ακόμα:
Μητσοτάκης για το νομοσχέδιο για την Παιδεία: Η κυβέρνηση είναι ένας πολιτικός στρατός ατάκτων