Ελεύθερος Τύπος
ΠΕΡΙΕΡΓΑ

«H ζωή είναι πιο ενδιαφέρουσα στα 95»: Τι λέει μια ανατρεπτική ομάδα ηλικιωμένων [βίντεο]

«Οι ζωή είναι πιο ενδιαφέρουσα στα 95»: Τι λέει μια ανατρεπτική ομάδα ηλικιωμένων [βίντεο]

Newsroom eleftherostypos.gr

Οι περισσότεροι άνθρωποι φοβούνται το γήρας. Αν προσέξει όμως κανείς τα λόγια των ηλικιωμένων κατοίκων της Εβραϊκής Οικείας του Ρίβερντεϊλ θα καταλάβει ότι το πέρας του χρόνου φέρνει και αρκετά προνόμια, τα οποία καθιστούν την τρίτη ηλικία πιο απολαυστική από όσο νομίζουμε.

Το μικρού μήκους ντοκιμαντέρ της Τζένι Σβάιτσερ Μπελ με τίτλο Οι Ευλογίες του Γήρατος (The Blessings of Aging), ακολουθεί τη ζωή ηλικιωμένων ανθρώπων, οι οποίοι περιγράφουν πως άρχισαν να νιώθουν καλύτερα μεγαλώνοντας.

«Αυτό που με ενοχλεί είναι ότι τα παιδιά μου είναι 60 χρονών – Εγώ μένω νέος και αυτά γερνάνε!», λέει περιπαικτικά ένας από τους ηλικιωμένους στην κάμερα.

Όταν ξεκίνησε αυτό το ντοκιμαντέρ η Σβάιτσερ ανησυχούσε ότι οι συνεντευξιαζόμενοι θα ήταν διστακτικοί μπροστά στον φακό. «Αυτό που με εξέπληξε είναι ότι περισσότερα από 30 υποκείμενα κάθισαν για εμένα και τις ερωτήσεις μου με περίσσιο ενθουσιασμό και με μια βαθύτατη αίσθηση του χιούμορ», δήλωσε η ίδια. «Οι συζητήσεις δοκίμασαν πραγματικά τις προηγούμενες απόψειες μου για τα γερατειά. Όλοι μας συγκλονιστήκαμε κατά τη διάρκεια των γυρισμάτων».

Η Σβάιτσερ σχολίασε πως οι περισσότεροι άνθρωποι από τους οποίους πήρε συνέντευξη θεωρούσαν ότι οι προσωπικές τους ελευθερίες είχαν αυξηθεί όσο γερνούσαν. «Για εμένα το καλύτερο κομμάτι του να μεγαλώνεις είναι ότι καταλύονται οι συστολές», δήλωσε μια γυναίκα. «Δεν με νοιάζει τι πιστεύουν οι άλλοι. Είναι δικό τους πρόβλημα, όχι δικό μου«, προσέθεσε χαρακτηριστικά.

«Τα υποκείμενα που έδωσαν συνέντευξη μου επέτρεψαν να γνωρίσω την άλλη όψη του γήρατος», δήλωσε η παραγωγός. «Αντί να εισέλθουν σε μια συγκρατημένη και περιοριστική φάση της ζωής, τα γεράματα μπορεί να αποβούν απελευθερωτικά ή όπως το έθεσε μια κυρία «Μια περίοδος για να κάνεις αυτό που σου αρέσει. Αυτό που θέλεις».» Σημείωσε παράλληλα ότι οι νέοι άνθρωποι συχνά δυσκολεύονται να ιεραρχήσουν τις προτεραιότητές τους με τόσες καθημερινές υποχρεώσεις και δεσμεύσεις για να σχεδιάσουν το μέλλον τους.

«Ακούγεται λίγο ψεύτικο», είπε καταληκτικά, «αλλά μετά από αυτό το βίντεο, είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη για την περίοδο που θα γεράσω».

Με πληροφορίες από το the Atlantic