Η ομάδα διαπίστωσε επίσης ότι τα σκυλιά ερμηνεύουν το λόγο με παρόμοιο τρόπο με τους ανθρώπους, επεξεργάζοντας το νόημα των λέξεων με το αριστερό τους ημισφαίριο και τον τονισμό μέσω μιας περιοχής στο δεξί ημισφαίριό τους.
«Τα αποτελέσματα ήταν πολύ συναρπαστικά και πολύ περίεργα,» δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής Αττίλα Άντικς.
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Γράφοντας στο περιοδικό Science, ο Άντικς και οι συνεργάτες του περιγράφουν πώς εκπαίδευσαν 13 σκυλιά να βρίσκονται ακίνητα μέσα σε ένα μηχάνημα fMRI προκειμένου να εξετάσουν πώς θα επεξεργαστούν την ανθρώπινη ομιλία.
Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τις σαρώσεις για να δουν πώς η δραστηριότητα του εγκεφάλου τους άλλαζε καθώς έπαιζαν ηχογραφήσεις των φωνών των εκπαιδευτών τους μέσα από ένα ζευγάρι ακουστικά. Τέσσερις διαφορετικές ηχογραφήσεις παίχτηκαν είτε με λέξεις που τόνιζαν επαίνους (όπως «εύγε!») ή ουδέτερες λέξεις (όπως «ωστόσο» ή «παρά ταύτα») σε συνδυασμό μ’ έναν υψίσυχνο τονισμό – ενδεικτικό του επαίνου – ή ένα ουδέτερο τονισμό.
Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν ότι, σε σύγκριση με ουδέτερες λέξεις, λέξεις με επαίνους είχαν ως αποτέλεσμα την αύξηση της δραστηριότητας στο αριστερό ημισφαίριο του εγκεφάλου, γεγονός που υποδηλώνει ότι, όπως οι άνθρωποι, τα σκυλιά χρησιμοποιούν την αριστερή πλευρά του εγκεφάλου τους για την επεξεργασία λέξεων στις οποίες αποδίδουν νόημα. Από την άλλη πλευρά, οι διαφορές στον τονισμό είχαν ως αποτέλεσμα μια αλλαγή στην δραστικότητα σε μια περιοχή εντός της ακουστικής περιοχής του δεξιού ημισφαιρίου.
Σύμφωνα με τον Άντικς, η έρευνα προσφέρει νέες γνώσεις σχετικά με την εξέλιξη της γλώσσας και πως ανθρώπινοι μηχανισμοί μπορούν να εντοπιστούν και σε άλλα ζώα.