Οι γιατροί πιστεύουν πως η 11χρονη από το Βιετνάμ πάσχει από αιματίδρωση (Hematidrosis), μια νόσο που ελάχιστα έχει μελετηθεί από την επιστημονική κοινότητα λόγω της σπανιότητάς της.
Ήταν πριν από μερικούς μήνες που το κορίτσι εμφάνισε τα πρώτα συμπτώματα. Εκείνη την εποχή ετοιμαζόταν για τις ενδοσχολικές εξετάσεις και μετά από την επίσκεψη στο νοσοκομείο της δόθηκε αγωγή για δερματοπάθεια.
Τα συμπτώματα παρέμειναν με αποτέλεσμα να επισκέπτεται συχνά τους γιατρούς η οικογένεια. Εν τέλει, ως πιθανό σενάριο προκρίνεται αυτό της αιματίδρωσης.
Οι ασθενείς αυτής τη νόσου έχει διαπιστωθεί πως εμφανίζουν επίπεδα αδρεναλίνης 20 φορές υψηλότερα από κάποιον μη πάσχοντα. Οι κρίσεις στρες και άγχους που προκαλούνται αυξάνουν τόσο πολύ την πίεση που οι ασθενείς ιδρώνουν κι όλο αυτό αποβάλλεται από τον οργανισμό ως αίμα.
Ύπνος: Τέλος στην αϋπνία με... στρατιωτικό κόλπο - Σταματήστε να μετράτε προβατάκια μέχρι το πρωί
Μόλις ένας στους δέκα εκατομμύρια ανθρώπους προσβάλλεται από τη σπάνια πάθηση. Σύμφωνα με τους γιατρούς, ο ασθενής μπορεί εντελώς ξαφνικά ή μετά από έντονο συναισθηματικό στρες να ιδρώσει αίμα.
«Η αιματίδρωση χαρακτηρίζεται από αίμα να εκκρίνεται από το δέρμα. Η αιμορραγία οφείλεται στη ρήξη πολύ μικρών αγγείων στο δέρμα».
Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί το τι προκαλεί την ασθένεια εξαιτίας του γεγονότος ότι οι ανάλογες μελέτες έχουν γίνει σε μεμονωμένα περιστατικά. Εικάζεται πως η υψηλή αρτηριακή πίεση, οι φλεγμονές των αιμοφόρων αγγείων και η έμμηνος ρήση την πυροδοτούν.
Στην περίπτωση της 11χρονης οι γιατροί εστίασαν περισσότερο στη διαχείριση των συμπτωμάτων και, κυρίως, την μείωση του άγχους.
«Η αιματίδρωση δεν υφίσταται εφ’ όρου ζωής αλλά προκαλεί δυσφορία και φόβο. Επίσης μπορεί να στιγματίσει το άτομο σε κοινωνικές καταστάσεις και να επηρεάσει την ποιότητα ζωής του δημιουργώντας έναν φαύλο κύκλο», δηλώνει ο γιατρός ο Vu Tuan Anh.
Παλαιότερες έρευνες σχετικά με το ζήτημα δεν έδειξαν την παραμικρή ανωμαλία στο αίμα ή τους ιδρωτοποιούς αδένες των ασθενών, ούτε κάποια εμφανή δερματοπάθεια.
[dynamic-sidebar id=”post-area-diabaste”]