Η έξοδος από το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας θα επικυρωθεί δημόσια με την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να μην επεκτείνει για άλλο ένα εξάμηνο το καθεστώς της, όπως συνέβαινε περιοδικά, από το καλοκαίρι του 2018, οπότε και αποφασίστηκε και το ειδικό αυτό καθεστώς για την Ελλάδα. Το οικονομικό επιτελείο έχει ήδη λάβει την επιστολή που συνυπογράφουν ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις, και ο επίτροπος αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Πάολο Τζεντιλόνι, στην οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν προτίθενται να συνεχίσουν το καθεστώς της ενισχυμένη εποπτείας για την Ελλάδα. Πάντως, μετά από 12+1 πετυχημένες αξιολογήσεις, η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία από τις 20 του μήνα είναι περισσότερο τυπική παρά ουσιαστική.
Στο πιο ουσιαστικό μέρος της η έξοδος από την ενισχυμένη εποπτεία θα πρέπει να συνοδευτεί και από μια τελική αξιολόγηση που θα γίνει στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εξαμήνου, αλλά η επιτυχία θα εξασφαλίσει την τελευταία δόση ύψους 650 εκατ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων, μέχρι και το τέλος του χρόνου. Με την τελευταία αυτή δόση η Ελλάδα θα έχει λάβει το σύνολο των 5,2 δισ. ευρώ, από κέρδη που είχε η ΕΚΤ και άλλες κεντρικές τράπεζες από ελληνικά ομόλογα, τα οποία αγοράστηκαν και δεν αναχρηματοδοτήθηκαν, ούτε και συμμετείχαν στο κούρεμα των ελληνικών ομολόγων, το γνωστό PSI. Τα χρήματα αυτά θα επιστρέφονταν κατά τη διάρκεια του 2ου Μνημονίου, το οποίο όμως έληξε… άδοξα το καλοκαίρι του 2015. Οι Θεσμοί επανήλθαν μετά την ολοκλήρωση του 3ου Μνημονίου και ενσωμάτωσαν τα χρήματα αυτά στα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους. Η δε καταβολή τους αποφασίστηκε να γίνει σε εξαμηνιαίες δόσεις, η εκταμίευση των οποίων θα συνδεόταν με την υλοποίηση των δεσμεύσεων της Ελλάδας.
Κατά την επικείμενη αξιολόγηση, θα πρέπει η ελληνική πλευρά να αναλύσει στους Θεσμούς τα σχέδιά της μέχρι και το τέλος του 2022, αλλά και για το σύνολο του 2023. Μέχρι στιγμής, έχει ήδη προαναγγελθεί ένα νέο γενναίο πακέτο στήριξης απέναντι στην ακρίβεια, με ισχύ μέχρι και τα μέσα του επόμενου χρόνου και κόστος που θα φτάνει τα 3 δισ. ευρώ. Το πακέτο αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, αφορά στη μεγαλύτερη ενίσχυση των νοικοκυριών στα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, μια νέα επιδότηση για τα καύσιμα (το fuel pass 3), αλλά και μια νέα σημαντική ενίσχυση για τα περίπου 2 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτων πολιτών που πήραν τον Απρίλιο, την «επιταγή ακρίβειας» των 200 ευρώ. Επίσης, θα αναλυθούν και οι μόνιμες παρεμβάσεις που θέλει να κάνει η Ελλάδα το 2023, σε μισθούς και συντάξεις και σε συνδυασμό με τον διαθέσιμο δημοσιονομικό χώρο. Ειδικότερα έχει δρομολογηθεί η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης για το ιδιωτικό και τον δημόσιο τομέα και η αύξηση των συντάξεων σε περίπου 700.000 συνταξιούχους. Στο τραπέζι βρίσκεται και η οριστική διευθέτηση των αναδρομικών των επικουρικών συντάξεων και των δώρων που κόπηκαν από το 2012, σε εφαρμογή της σχετικής απόφασης του ΣτΕ.
Μεσσήνη: Πώς ο πρώην σύζυγος παραμόνευε τη γυναίκα για να της πετάξει υδροχλωρικό οξύ
Μεγάλη φωτιά στη Θάσο: Μήνυμα εκκένωσης στα Κοίνυρα – Τραυματίστηκε εθελοντής