ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θόδωρος Σκυλακάκης: Τουρισμός και Ταμείο Ανάκαμψης τα κλειδιά της ανάπτυξης τον επόμενο χρόνο

Τάσος Δασόπουλος

Με βασικό σενάριο για ανάκαμψη της οικονομίας με ρυθμό ανάπτυξης πάνω από το 5% του ΑΕΠ για τον επόμενο χρόνο συντάσσεται το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του 2021 μετά και το δεδομένο του δεύτερο ολικού lockdown στην οικονομία.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στο ραδιόφωνο του «Πρώτου Θέματος», τόνισε ότι τα κλειδιά της ανάπτυξης για τον επόμενο χρόνο θα είναι δύο: ο τουρισμός και τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.

Σχετικά με την ανάκαμψη του τουρισμού, ο κ. Σκυλακάκης εκτίμησε πως ο τζίρος το 2021 θα φτάσει το 60% του 2019. Είπε μάλιστα ότι, αν η αύξηση είναι ακόμη μεγαλύτερη, θα έχει θετική επίδραση και στο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας.

Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, ο κ. Σκυλακάκης είπε πως το οικονομικό επιτελείο αναμένεται να στείλει το προσχέδιο του ελληνικού σχεδίου ανάπτυξης μέσα στην επόμενη εβδομάδα.

Στη συνέχεια θα υπάρξει διαβούλευση με την Ε.Ε. έως και τον Φεβρουάριο μέχρι να έρθει στην τελική του μορφή, και στη συνέχεια θα πρέπει να περιμένουμε άλλους δύο μήνες έως και την τελική του έγκριση. Με αυτό το χρονοδιάγραμμα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών εκτίμησε ότι τα 5,5 δισ. ευρώ που περιμένει η Ελλάδα για τον επόμενο χρόνο θα αρχίσουν να έρχονται από το δεύτερο εξάμηνο του 2021.

Στο μεταξύ, εκτός από την αναθεώρηση της αρχικής πρόβλεψης για ανάπτυξη 7,5% του ΑΕΠ που είχε ενταχθεί στο προσχέδιο του προϋπολογισμού, αναθεωρείται -όπως αναμενόταν- προς τα πάνω και η πρόβλεψη για την ύφεση του 2020 στο 10% του ΑΕΠ, έναντι αρχικής πρόβλεψης για ύφεση 8,2%.

Ο κ. Σκυλακάκης τόνισε πως η εξέλιξη του χρέους δέχεται για φέτος διπλό «χτύπημα». Από τη μία αυξάνεται σταδιακά λόγω της αύξησης του δανεισμού για την κάλυψη των μέτρων στήριξης, από την άλλη αυξάνεται αυτόματα λόγω της αναδρομικής αναθεώρησης που έκανε τον περασμένο μήνα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. στα στοιχεία του ΑΕΠ από το 2015 μέχρι και το 2019.

Οπως είπε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, το ΑΕΠ του 2018 αναθεωρήθηκε προς τα κάτω κατά 4,8 δισ. ευρώ, και του 2019 κατά 4 δισ. ευρώ, αυξάνοντας αυτόματα και το χρέος του 2020, που εκτίμησε ότι θα περάσει το ψυχολογικό όριο του 200% του ΑΕΠ, φτάνοντας το 205%-206%. Αναφορικά με την κριτική που δέχεται η κυβέρνηση για τα μέτρα στήριξης, είπε ότι οι δαπάνες για φέτος λόγω των μέτρων στήριξης θα ξεπεράσουν τα 70 δισ. ευρώ.

Από την έντυπη έκδοση

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

 

Προτεινόμενα για εσάς

Η λίστα της κυβέρνησης: Αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Τράπεζα της Ελλάδος: Μαύρη τρύπα 12,6 δισ. στα τουριστικά έσοδα το 9μηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Κυβέρνηση: Αυτά τα έργα θα χρηματοδοτηθούν με τα 32 δισ. ευρώ του Ταμείου Ανάκαμψης

Δημήτρης Ντόγκας

Αεροδρόμια: «Βουτιά» 68% στην επιβατική κίνηση το δεκάμηνο

Δημήτρης Ντόγκας

Τουρισμός: Έλληνες και ξένοι μοιράστηκαν τις διακοπές τους σε… ξενοδοχεία και Airbnb

Δημήτρης Ντόγκας

Κορωνοϊός: Ανάσα σε εκατοντάδες τουριστικές επιχειρήσεις και τα ΚΤΕΛ

Δημήτρης Ντόγκας

Πώς το βέτο Πολωνίας, Ουγγαρίας και Σλοβενίας κρατά «ομήρους» τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό και το Ταμείο Ανάκαμψης

Tinad

Πανδημία, lockdown,οικονομία: Ένα δύσκολο παζλ για την πολιτική της χώρας

Δημήτρης Ντόγκας

Επένδυση 43 εκατ. ευρώ απογειώνει το αεροδρόμιο και τον τουρισμό της Πάρου

Δημήτρης Ντόγκας