Ο κ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι πολλά έχουν γίνει τόσο στο θεσμικό, όσο και στο διοικητικό επίπεδο, με αποτέλεσμα την αύξηση της εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία. Επίσης, σημείωσε ότι στο Eurogroup του Απριλίου υπήρξε συνολική συμφωνία ως προς το τι μέλλει γενέσθαι, επισημαίνοντας, όμως, ότι οι καθυστερήσεις στο κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης δεν ειναι προς όφελος της ελληνικής οικονομίας.
Για την πορεία της αξιολόγησης δήλωσε συγκεκριμένα:
«Πράγματι η δεύτερη αξιολόγηση έχει αργήσει. Με δική μου πρωτοβουλία επανεκκίνησαν οι συνομιλίες για να φτάσουμε στο κλείσιμο. Για τις συντάξεις τα μέτρα θα αρχίσουν το ’19 και η μεταρρύθμιση για τον φόρο εισοδήματος το ’20, εκτός αν χρειαστεί να εφαρμοστεί νωρίτερα. Προβλέπεται να βελτιωθεί ο εκσυγχρονισμός του δικτύου κοινωνικής προστασίας που σωστά προωθεί η Ελλάδα, πέραν των μεταρρυθμίσεων. Τα θεσμικά όργανα επέστρεψαν και έχω κάθε εμπιστοσύνη πως η συμφωνία για τα τελικά μέτρα θα επιτευχθεί σύντομα. Η περίοδος για τα πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% θα πρέπει να μειωθεί».
Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή του, ο επικεφαλής του Eurogroup εξέφρασε την εκτίμηση ότι ο ESM θα μπορούσε να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο στο μέλλον.
Ποιες φοροελαφρύνσεις για εργαζόμενους με οικογένεια ετοιμάζει η κυβέρνηση
Πρόκειται για μια άποψη που έχει εκφράσει και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Τόσο ο κ. Ντάισελμπλουμ, όσο και ο κ. Μοσκοβισί, σημείωσαν πως μετά το κλείσιμο της αξιολόγησης και την ψήφιση των προαπαιτούμενων ενεργειών θα πρέπει να συμφωνηθούν ρυθμίσεις για την ενίσχυση της βιωσιμότητας του δημοσίου χρέους της χώρας, καθώς και για τα μεσοπρόθεσμα δημοσιονομικά πλεονάσματα της Ελλάδας, για τα οποία ο πρόεδρος του Eurogroup τόνισε ότι η επίτευξή τους θα πρέπει να είναι σε περιορισμένο βάθος χρόνου. Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων επισήμανε ότι η Ελλάδα επιτυγχάνει δημοσιονομικό πλεόνασμα εννέα φορές μεγαλύτερο από τον στόχο που είχε ορίσει, σημειώνοντας παράλληλα πως τα μέτρα, που όπως έχει συμφωνηθεί θα εφαρμοστούν το 2019, θα έχουν ουδέτερο δημοσιονομικό αποτέλεσμα.
Τέλος, και οι δύο ανέφεραν ότι σταδιακά ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας θα πρέπει να μετεξελιχθεί σε Ευρωπαϊκό Νομισματικό Ταμείο.
Απολογία για τους άστατους Νοτιοευρωπαίους
Απολογητικός τόσο για τις δηλώσεις του στην εφημερίδα FAZ για τα “ποτά και τις γυναίκες” που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από τους ευρωβουλευτές, με πολλούς από αυτούς μάλιστα να ζητούν την παραίτησή του, όσο και από την άρνησή του να συμμετάσχει στην στη συζήτηση για την πορεία της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος στις 4 Απριλίου στην Ολομέλεια του ΕΚ, εμφανίστηκε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ. Μιλώντας σήμερα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, ο κ. Ντάισελμπλουμ επανέλαβε ότι οι δηλώσεις του παρερμηνεύτηκαν καθώς ποτέ του δεν είχε σκοπό να προσβάλει κανέναν, ενώ αναφορικά με την απουσία του από την Ολομέλεια του Σώματος πριν από περίπου 20 ημέρες, υποστήριξε ότι δεν μπορούσε να παραστεί για λόγους που είχαν να κάνουν με υποχρεώσεις του στην Ολλανδία.
Για το θέμα σήμερα δέχθηκε ευρεία κριτική από ένα μεγάλο αριθμό ευρωβουλευτών με ισχυρότερη τοποθέτηση αυτή της Γερμανίδας πράσινης ευρωβουλευτού Σκα Κέλλερ η οποία του καταλόγισε πως κατάφερε «να προσβάλει τη μισή Ευρώπη».