Ασήμαντη είναι η συμμετοχή ελληνικών ΜΜΕ στο επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, εξαιτίας της απροθυμίας των τραπεζών να αναλάβουν το ρίσκο που τους αναλογεί, εξέλιξη που προβληματίζει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Η διαπίστωση αυτή προκύπτει από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες η Κομισιόν με την ευκαιρία ενός έτους από την έναρξη λειτουργίας του Ευρωπαϊκού Ταμείου Στρατηγικών Επενδύσεων (ΕΤΣΕ), το οποίο είναι επενδυτικός βραχίονας του σχεδίου Γιούνκερ.
Ερωτηθείς σχετικά με την πολύ μικρή ελληνική συμμετοχή, ο αρμόδιος αντιπρόεδρος της Κομισιόν Γίρκι Κατάινεν υπογράμμισε ότι «για να μπορέσει να λειτουργήσει η χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ απαιτείται ένας τοπικός μεσάζοντας, ο οποίος θα αξιοποιήσει τις εγγυήσεις του ΕΤΣΕ, αλλά θα αναλάβει και αυτός το ρίσκο που του αναλογεί». Μέχρι στιγμής, όπως είπε, και παρά τις συναντήσεις που είχε στην Αθήνα με τραπεζίτες, δεν έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον.
Ο Φινλανδός αντιπρόεδρος εξέφρασε την εκτίμηση ότι θα υπάρξει συμφωνία, ενώ το μήνυμα που έστειλε τόσο στις τράπεζες όσο και στην κυβέρνηση είναι ότι η έξοδος της ελληνικής οικονομίας από την κρίση σύντομα περνάει από τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ. Αναγνώρισε, όμως, ότι πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά στο θέμα αυτό.
Από τα στοιχεία της Κομισιόν προκύπτει ότι μέχρι τον Μάιο του 2016 είχε συμβασιοποιηθεί για την Ελλάδα ένα σχέδιο στο τομέα της καινοτομίας, το οποίο αφορούσε την εταιρία Κρέτα Φαρμ, όπου τα δάνεια από το ΕΤΣΕ ανέρχονται σε 15 εκατ. ευρώ, η συνολική επένδυση σε 31 εκατ. ευρώ, ενώ προβλέπεται να δημιουργηθούν 100 θέσεις εργασίας.
Σε σχέση με τον πυλώνα του ΕΤΣΕ που αφορά τη χρηματοδότηση των ΜΜΕ είχαν εγκριθεί για τη χώρα μας σχέδια που αφορούσαν μόλις 121 μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Η συμμετοχή του ΕΤΣΕ ανέρχεται σε 4 εκατ. ευρώ και οι συνολικές επενδύσεις σε 56 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για μακράν τη χειρότερη επίδοση στην Ε.Ε. μετά την Κύπρο και τη Μάλτα, οι οποίες προς το παρόν δεν συμμετέχουν στις χρηματοδοτήσεις του ΕΤΣΕ.
ΝΙΚΟΣ ΜΠΕΛΛΟΣ
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου