Την επισήμανση αυτή έκανε χθες στις Βρυξέλλες ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης, ενώ από τις δηλώσεις που έκανε προκύπτει σαφέστατα ότι σε αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης, η πρόοδος που επιτεύχθηκε τον τελευταίο μήνα είναι ελάχιστη, ενώ όλα τα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοικτά.
Το χειρότερο, όμως, από την καθυστέρηση της κυβέρνησης, εκτός από τη ζημιά που ήδη έγινε στην οικονομία, είναι ότι τον Απρίλιο δεν πρόκειται να υπάρξει συνολική συμφωνία και για το χρέος, γιατί το ΔΝΤ έχει «φορτωμένο» πρόγραμμα (εαρινή σύνοδος 18-22 Απριλίου).
Δεν είναι καθόλου τυχαίος ο τρόπος με τον οποίο «φωτογράφισε» την πολιτική αδυναμία της κυβέρνησης να συμφωνήσει, προφανώς γιατί δεν είναι σίγουρη ότι θα περάσει στη Βουλή. «Ο,τι είναι τεχνικά δυνατόν δεν είναι απαραίτητα και πολιτικά εφικτό». Το είπε αυτό γιατί ο ίδιος αξιωματούχος τον Φεβρουάριο είχε χαρακτηρίσει εφικτή την επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο στις 20 Μαρτίου.
Σε κάθε περίπτωση, οι επαφές μεταξύ των θεσμών και της κυβέρνησης θα συνεχιστούν σήμερα και πιθανότατα το Σαββατοκύριακο με στόχο την επίτευξη ουσιαστικής προόδου, από την οποία θα εξαρτηθούν τα επόμενα βήματα. Εάν η πρόοδος κριθεί από τους υπουργούς του Εurogroup σημαντική και η ελληνική κυβέρνηση διαβεβαιώσει τους εταίρους ότι είναι διατεθειμένη να συμφωνήσει σύντομα, τότε τη Δευτέρα μπορεί να αποφασιστεί η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα, ανέφερε ο αξιωματούχος.
Φυσικά, αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία που έχει μπροστά της η κυβέρνηση προκειμένου να κλείσει η αξιολόγηση, διαφορετικά θα χαθεί και ο Απρίλιος και η διαπραγμάτευση θα συρθεί μέχρι το καλοκαίρι, και όπως σημείωσε χθες ο αξιωματούχος «η στασιμότητα δεν αποτελεί επιλογή για την Ελλάδα», εννοώντας προφανώς τις αρνητικές επιπτώσεις που έχει για την οικονομία.
Σχετικά με την ουσία, είπε ότι δεν έχουν αλλάξει πολλά πράγματα σε σχέση με τη συζήτηση που είχε γίνει στο τελευταίο Εurogroup, στις 20 Φεβρουαρίου, παρά το γεγονός ότι μεσολάβησε η επιστροφή των θεσμών στην Αθήνα επί ένα 10ήμερο.
Τα δημοσιονομικά μέτρα για τη διασφάλιση ετήσιων πλεονασμάτων 3,5% του ΑΕΠ μετά το 2018 παραμένουν ανοικτά, δηλαδή το «αγκάθι» της διαπραγμάτευσης, γιατί ναι μεν υπάρχει πρόοδος στη μείωση του αφορολογήτου, αλλά όχι στις συντάξεις.
Επίδομα επικινδυνότητας: Αυτές είναι οι αυξήσεις για τους ένστολους [πίνακες]
Απόσταση με ΔΝΤστα εργασιακά
Για τα εργασιακά άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι οι Ευρωπαίοι θα μπορούσαν να συμφωνήσουν σχετικά εύκολα και με βάση τις βέλτιστες πρακτικές στην ΕΕ και διεθνώς, ωστόσο επισήμανε ότι δεν υπάρχει προς το παρόν κοινή θέση με το ΔΝΤ στο θέμα αυτό, που φαίνεται ότι κρατάει και τη σκληρή στάση. Πάντως, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσιεύματα στην Ελλάδα τα οποία έφεραν τους θεσμούς να συζητούν το θέμα της μεταφοράς των εργασιακών στην επόμενη αξιολόγηση. «Δεν έχουν καμία βάση αυτές οι φήμες», είπε.
Ο αξιωματούχος αναφέρθηκε και σε άλλα προβλήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμη και τα οποία έχουν να κάνουν με την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας και τις ιδιωτικοποιήσεις, για τα οποία προειδοποίησε ότι δεν πρέπει να υποτιμώνται γιατί χωρίς αυτά δεν κλείνει η δεύτερη αξιολόγηση.
Για το χρονοδιάγραμμα, είπε ότι οι προσπάθειες πλέον εστιάζονται στην επίτευξη συμφωνίας στο επόμενο Εurogroup, στις 7 Απριλίου. Ωστόσο, περιόρισε τις προσδοκίες υπογραμμίζοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει συνολική απόφαση στην εν λόγω συνεδρίαση. Κι αυτό γιατί, μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο θα αναλάβουν δράση οι υπουργοί οι οποίοι θα πρέπει να συμφωνήσουν μεταξύ τους σε σχέση με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, κάτι που ζητάει το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Στο πλαίσιο αυτό, η ευκαιρία για επαφές μεταξύ των Ευρωπαίων και του ΔΝΤ θα δοθεί στο περιθώριο της εαρινής συνόδου του διεθνούς οργανισμού (18-22 Απριλίου), εκεί θα μπορούσε να συμφωνηθεί η συμμετοχή του στο πρόγραμμα. Συνεπώς η συνολική συμφωνία θα μπορούσε να επιτευχθεί μεταξύ του τελευταίου 10ημέρου του Απριλίου και το Εurogroup της 22ας Μαΐου. Εάν όλα πάνε καλά, γιατί προς το παρόν μόνο στασιμότητα υπάρχει και τίποτα περισσότερο.
Νίκος Μπέλλος
Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου