Οπως προκύπτει από την 7η Ετήσια Εκθεση Υδατοκαλλιέργειας που εκδόθηκε φέτος από την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), η παραγωγή τσιπούρας και λαβρακιού το 2020 ανήλθε σε 117.000 τόνους, αξίας 546,2 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας πτώση 3% ως προς τον όγκο, αλλά παραμένοντας σταθερή ως προς την αξία πωλήσεων σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά. Ανά είδος, η παραγωγή τσιπούρας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητη
(-0,5%), ενώ το λαβράκι υποχώρησε κατά 5,8%.
Ωστόσο, το 2021 δείχνει πως ο κλάδος θα επανέλθει στα προ της πανδημίας επίπεδα και θα κλείσει με αύξηση της παραγωγής κατά 3% και θα κυμανθεί στους 120.500 τόνους.
Οσον αφορά στις τιμές, το 2020 παρουσίασαν διακυμάνσεις και δέχτηκαν τη μεγαλύτερη πίεση το 4ο τρίμηνο λόγω της ανάγκης διάθεσης των ποσοτήτων που συσσωρεύτηκαν, ως αποτέλεσμα των περιοριστικών μέτρων κατά τη διάρκεια όλων των προηγούμενων μηνών. Ετσι, η μέση τιμή πώλησης της τσιπούρας ανήλθε στα 4,42 ευρώ/κιλό, μειωμένη κατά 2% συγκριτικά με το προηγούμενο έτος, ενώ το λαβράκι διατέθηκε έναντι 4,98 ευρώ/κιλό καταγράφοντας άνοδο 9,5%. Σύμφωνα με τα ως τώρα διαθέσιμα στοιχεία, η τάση αυτή αναμένεται να διατηρηθεί και το 2021 λόγω της παρατηρούμενης έλλειψης στο λαβράκι.
Σχετικά με τη διάρθρωση των ελληνικών ιχθυοκαλλιεργειών, εκτός από την τσιπούρα και το λαβράκι που αποτελούν με διαφορά τα πιο σημαντικά είδη εκτροφής και εμπορίας, τα τελευταία χρόνια καταβάλλονται προσπάθειες διαφοροποίησης των εκτρεφόμενων ειδών προκειμένου να διατεθεί στον καταναλωτή μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων. «Η προσπάθεια αυτή έχει αποδώσει, με αποτέλεσμα να εκτρέφονται σε όλο και μεγαλύτερες ποσότητες και άλλα είδη μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, όπως ο κρανιός και το μυτάκι. Το 2020 παρήχθησαν συνολικά 5.100 τόνοι νέων ειδών παρουσιάζοντας αύξηση 19% σε σχέση με το προηγούμενο έτος», σημειώνεται στην έκθεση του ΕΟΠΥ. Αν και τα νέα είδη αντιπροσωπεύουν μόλις το 4% του όγκου παραγωγής, η καλλιέργειά τους αυξάνεται διαρκώς λόγω της υψηλής ζήτησής τους στην εγχώρια και στις ευρωπαϊκές αγορές, αλλά και της διαρκούς βελτίωσης της τεχνογνωσίας εκτροφής τους. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, το 2021 η παραγωγή τους αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 12% και να ξεπεράσει τους 5.700 τόνους.
Εξαγωγές
Σε επίπεδο εξαγωγών, αυτές αυξήθηκαν κατά 5,6% σε σχέση με το 2019 και ανήλθαν σχεδόν σε 92.000 τόνους, αξίας 427 εκατ. ευρώ. Το 79% της παραγωγής εξάχθηκε σε 40 χώρες διεθνώς, ενώ το υπόλοιπο 21% εκτιμάται πως διατέθηκε στην εγχώρια αγορά. Αναλυτικά, 25.160 τόνοι απορροφήθηκαν για την κάλυψη των αναγκών της εσωτερικής αγοράς και 91.840 εξήχθησαν σε 40 χώρες (73% στην Ε.Ε. και 6% εκτός Ευρώπης).
Συγκεκριμένα, τα ελληνικά ψάρια κατατάχθηκαν στην 3η θέση ως προς την αξία εξαγωγών μετά τα φρούτα/λαχανικά και τα γαλακτοκομικά και στη 10η θέση ως προς τον όγκο των εξαγωγών αγροτικών προϊόντων. Σύμφωνα με την κατηγοριοποίηση της ΕΛ.ΣΤΑΤ. και του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για την κατηγορία «ψάρια και παρασκευάσματα αυτών», το 2020 ο συνολικός όγκος των εξαγωγών ανήλθε σε 147.925 τόνους αξίας 728,39 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων το 62% αφορούσε στην ελληνική τσιπούρα και το λαβράκι ιχθυοτροφείου (91.841 τόνοι αξίας 456,36 εκατ. ευρώ).
Κυριότερες αγορές για το ελληνικό ψάρι ιχθυοκαλλιέργειας παραμένουν για άλλη μία χρονιά η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, καθώς και οι τρεις μαζί απορρόφησαν σχεδόν το 56% της ελληνικής παραγωγής ή το 72% των εξαγωγών.
Επένδυση στην οικονομική παιδεία
Αξίζει να σημειωθεί ότι, παρά τις δυσκολίες που προκάλεσε στις μεταφορές το κλείσιμο των συνόρων, το δίκτυο διανομής του κλάδου λειτούργησε αποτελεσματικά προμηθεύοντας σταθερά όλες τις αγορές. Διευκρινίζεται ωστόσο πως η αύξηση των εξαγωγών σε ένα περιβάλλον παγκόσμιας οικονομικής αδράνειας οφείλεται μεταξύ άλλων και στο διπλασιασμό των εξαγωγών προς την Ισπανία, η οποία έχασε σημαντικό μέρος της εγχώριας παραγωγής της λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων στις αρχές του 2020.
Αναλυτικά, η Ιταλία αποτελεί διαχρονικά τη μεγαλύτερη αγορά για τα ψάρια ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, όπου εξάγεται το 32% της παραγωγής τσιπούρας και λαβρακιού. Το 2020 εισήχθησαν στη γειτονική χώρα συνολικά 67.841 τόνοι τσιπούρας και λαβρακιού, εκ των οποίων οι 37.442 τόνοι, δηλαδή το 55%, από την Ελλάδα, καθιστώντας την τον κύριο προμηθευτή και στα δύο είδη. Εκτιμάται δε πως η αγορά της Ιταλίας είναι ακόμα μεγαλύτερη λόγω των φορτώσεων που γίνονται στην Ελλάδα από Ιταλούς εμπόρους και ενδεχομένως καταγράφονται ως πωλήσεις στην εγχώρια αγορά.
Η Ισπανία είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά για τα ελληνικά ψάρια, δεδομένου ότι πέρυσι απορρόφησε το 26% της παραγωγής, ενώ την τριάδα συμπληρώνει η Γαλλία, στην οποία εξήχθησαν 10.424 τόνοι τσιπούρας και λαβρακίου, αριθμός που αντιστοιχεί στο 9% της ελληνικής παραγωγής.
Ανταγωνισμός από Τουρκία
Σε σχέση με τον ανταγωνισμό, σε επίπεδο παραγωγής στην Ε.Ε., στις τρεις πρώτες χώρες βρίσκονται η Ισπανία με 308.033 τόνους, η Γαλλία με 196.151 τόνους και η Ιταλία με 143.600 τόνους. Η Ελλάδα βρίσκεται στην 4η θέση με 128.822 τόνους. Ως προς την αξία παραγωγής, στις τρεις πρώτες χώρες κατατάσσεται η Γαλλία με 686,35 εκατ. ευρώ, η Ισπανία με 569,71 εκατ. ευρώ και η Ελλάδα με 448,051 εκατ. ευρώ.
Ομως, η χώρα μας κατέχει την 1η θέση παραγωγής ψαριών στην Ε.Ε.-27 αντιπροσωπεύοντας το 20% του όγκου και της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής ψαριών. Ακολουθεί η Ισπανία, η οποία με 77.066 τόνους ψαριών αξίας 446.236 εκατ. ευρώ αντιπροσωπεύει το 14% του όγκου και το 204% της αξίας της ευρωπαϊκής παραγωγής ψαριών. Τρίτη έρχεται η Ιταλία με 50.428 τόνους αξίας 209.939 εκατ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας μόνο το 9% της ευρωπαϊκής παραγωγής.
Οσον αφορά στις τρίτες χώρες, η αυξημένη παραγωγή κυρίως από την Τουρκία δημιούργησε πίεση στις τιμές, τάση που παρατηρείται και το 2021. Βραχυπρόθεσμα, ο κλάδος απορρόφησε, εν μέρει, τους κραδασμούς που προκάλεσαν οι επιπτώσεις της πανδημίας και ο ανταγωνισμός, δηλαδή την πτώση των πωλήσεων και την πίεση στις τιμές. Μακροπρόθεσμα όμως, η πίεση που προκαλεί ο διεθνής ανταγωνισμός, σε συνδυασμό με τις ανατιμήσεις σε όλες τις βασικές πρώτες ύλες υδατοκαλλιέργειας, συνθέτει μια δύσκολη εξίσωση για όλες τις επιχειρήσεις του κλάδου.
Μάλιστα, για μια ακόμα φορά συνεχίστηκε η διακίνηση τουρκικών ψαριών μέσω της Ελλάδας. Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ΕΛΟΠΥ, εισήχθησαν 13.470 τόνοι νωπών ψαριών (4.622 τόνοι τσιπούρας και 8.868 τόνοι λαβρακιού), τα οποία εκτελωνίστηκαν στη χώρα μας και στη συνέχεια σχεδόν στο σύνολό τους επαναπροωθήθηκαν (ως τουρκικό ψάρι) σε άλλες χώρες της Ε.Ε.
Σε σχέση με την προσφορά τσιπούρας και λαβρακιού στην Ε.Ε., αξίζει να σημειωθεί πως, εκτός από την εγχώρια παραγωγή, η αυξανόμενη ζήτηση καλύπτεται εν μέρει και από τις αυξανόμενες εισαγωγές από τρίτες χώρες. Ο κύριος εξαγωγέας στην Ε.Ε. είναι η Τουρκία, η οποία προμηθεύει σχεδόν το 98% των εισαγόμενων ποσοτήτων τσιπούρας και λαβρακιού (σχεδόν 65.000 τόνους), ενώ το υπόλοιπο 2% εισάγεται κυρίως από την Τυνησία.
Σε διεθνές επίπεδο, το 95% της παραγωγής προήλθε από 5 χώρες, την Τουρκία (205.000 τόνοι), την Ελλάδα (117.000 τόνοι), την Ισπανία (30.056 τόνοι) και την Ιταλία (16.800 τόνοι).
Η Ελλάδα και η Τουρκία παραμένουν οι δύο μεγαλύτεροι παραγωγοί ελέγχοντας από κοινού το 70% της παραγωγής παγκοσμίως. Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία την τελευταία δεκαετία έχει παρουσιάσει αλματώδη ανάπτυξη, καθώς μέσα σε δέκα χρόνια σχεδόν τριπλασίασε την παραγωγή της ξεπερνώντας τους 200.000 τόνους, αντιπροσωπεύοντας πλέον το 40% του συνολικού όγκου παραγωγής της τσιπούρας και του λαβρακίου το 2020.
Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις
Ειδήσεις σήμερα
- Απογραφή 2021: Πώς θα κάνετε αυτοαπογραφή – Τα 16 βήματα για την συμπλήρωση της φόρμας
- Διάγγελμα Μητσοτάκη την Πέμπτη για την πανδημία ενόψει Χριστουγέννων
- Ξύλο μέσα και έξω από Πολυτεχνείο – Μπουνιές και τραμπουκισμοί
- Κορονοϊός – Εξαδάκτυλος: Τους ανεμβολίαστους τους πείθει θάνατος και όχι οι γιατροί
- Κορονοϊός – Καπραβέλος: Γέμισαν οι νεκροθάλαμοι του νοσοκομείου – Έχουμε μαύρο Νοέμβρη με 2.500 νεκρούς
- Επίδομα θέρμανσης έως και 750 ευρώ – Ποιοι το δικαιούστε, πώς θα το πάρετε
- Απίστευτα πράγματα στη Μεσσηνία: Αφρικανοί χορευτές έστειλαν στο νοσοκομείο «νύφη», «μάνα» και «κουμπάρα» σε bachelor πάρτι
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr