Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οδηγός επιβίωσης για πυρόπληκτους ιδιοκτήτες ακινήτων – Τι πρέπει να ξέρουν οι ενοικιαστές

Οδηγός επιβίωσης για πυρόπληκτους ιδιοκτήτες ακινήτων

ΜΑΡΙΝΑ ΞΥΠΝΗΤΟΥ

Στην κωδικοποίηση των μέτρων τα οποία αφορούν άμεσα και τους ιδιοκτήτες εκμισθωμένων κατοικιών και κτιρίων που επλήγησαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές προχώρησε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων θα ανοίξει μια νέα διαδικτυακή πύλη, στη διεύθυνση arogi.gov.gr, όπου οι πολίτες μέσω των κωδικών τους του Taxisnet θα καταθέτουν, με υπεύθυνη δήλωσή τους, για κάθε ακίνητο, κατοικία ή επαγγελματικό, την έκταση της ζημίας που έχει υποστεί.

Το πρώτο μέτρο αφορά τη στεγαστική συνδρομή για την αποκατάσταση κτιρίων και αποζημιώσεις για οικοσκευή νοικοκυριών σε φυσικά και νομικά πρόσωπα.

 Για κατοικίες:

* Για κατοικίες που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, 20.000 ευρώ, εκ των οποίων 14.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 6.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

* Για κατοικίες που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τις καθιστούν προσωρινά μη κατοικήσιμες, 12.000 ευρώ, εκ των οποίων 8.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 4.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

* Για κατοικίες που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές αλλά είναι κατοικήσιμες, 5.000 ευρώ, εκ των οποίων 3.000 ευρώ είναι η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή και 2.000 ευρώ η αποζημίωση για την οικοσκευή.

Για λοιπά κτίσματα και επιχειρηματικά ακίνητα:

* Για κτίρια που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, προκαταβολή 14.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή.

* Για κτίρια που δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που τα καθιστούν προσωρινά μη λειτουργικά, προκαταβολή 8.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή.

* Για κτίρια που έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες αλλά είναι λειτουργικά, προκαταβολή 3.000 ευρώ για τη στεγαστική συνδρομή.

Ακατάσχετα

Η στεγαστική συνδρομή αφορά ιδιοκτησίες φυσικών και νομικών προσώπων όπως αυτές έχουν δηλωθεί στην τελευταία περιουσιακή κατάσταση (έντυπο Ε9). Η προκαταβολή για τη στεγαστική συνδρομή δεν δύναται να υπερβαίνει το 80% της αξίας του ακινήτου, όπως υπολογίζεται για τον ΕΝΦΙΑ. Οι οικονομικές ενισχύσεις πληγέντων από φυσικές καταστροφές θα είναι ακατάσχετες, αφορολόγητες και μη συμψηφιστέες με οφειλές προς το Δημόσιο.

Οι ιδιοκτήτες των κατοικιών που τις ιδιοχρησιμοποιούν δικαιούνται τόσο τη στεγαστική συνδρομή όσο και την αποζημίωση για οικοσκευή. Σε περίπτωση που η κατοικία έχει μακροχρόνια μίσθωση, ο ιδιοκτήτης δικαιούται τη στεγαστική συνδρομή, και ο ένοικος την αποζημίωση για οικοσκευή.

Από αυτό προκύπτει ότι, σε περίπτωση μίσθωσης επιπλωμένου ακινήτου για θερινή διαμονή (ή δευτερεύουσα κατοικία), την αποζημίωση για την οικοσκευή δικαιούται αποκλειστικά ο εκμισθωτής-ιδιοκτήτης.

Επιχειρήσεις

Οσον αφορά την επιχορήγηση επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πυρκαγιά, σύμφωνα με το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο της Κρατικής Αρωγής, το υπουργείο Οικονομικών είναι αρμόδιο για την αποζημίωση επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, σε συνεργασία με την Περιφέρεια, η οποία συστήνει σχετικές επιτροπές που προχωρούν στην εκτίμηση των ζημιών κάθε επιχείρησης.

Ειδικότερα, η επιχορήγηση μέρους της εκτιμηθείσας ζημίας περιλαμβάνει τη ζημία σε μηχανολογικό εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα, μέσα παραγωγής και κατεστραμμένα οχήματα της επιχείρησης, ενώ στο ίδιο πλαίσιο εντάσσονται οι αγροτικές εκμεταλλεύσεις και οι κτηνοτροφικές μονάδες. Πιο συγκεκριμένα:

* 8.000 ευρώ σε επιχειρήσεις των οποίων οι εγκαταστάσεις έχουν καταστραφεί ολοσχερώς.

* 4.000 ευρώ σε επιχειρήσεις των οποίων οι εγκαταστάσεις δεν έχουν καταστραφεί ολοσχερώς αλλά έχουν υποστεί σοβαρές ζημίες που καθιστούν προσωρινά μη δυνατή την άσκηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

* 2.000 ευρώ σε λοιπές επιχειρήσεις που έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές σε εξοπλισμό, πρώτες ύλες, εμπορεύματα ή οχήματα, αλλά είναι λειτουργικές.

Αγρότες

Επίσης, προβλέπεται η άμεση χορήγηση πρώτης αρωγής για αγροτικές εκμεταλλεύσεις που δεν έχουν υποστεί ζημίες οι εγκαταστάσεις τους ή δεν διαθέτουν εγκαταστάσεις και έχουν υποστεί ζημία σε πολυετείς καλλιέργειες, ως εξής:

* 4.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις άνω των 50 στρεμμάτων.

* 2.000 ευρώ εφόσον έχουν πληγεί εκτάσεις μεταξύ 10 και 50 στρεμμάτων.

Απαλλαγή ΕΝΦΙΑ

Το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ότι η στεγαστική συνδρομή των πυρόπληκτων θα μπορεί να ανέλθει έως 150.000 ευρώ για κατοικίες που καταστράφηκαν ή έχουν ζημιές και άμεση προκαταβολή έως 20.000 ευρώ, 12.000 ευρώ ή 5.000 ευρώ ανάλογα με τον βαθμό φθοράς κάθε κτιρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα ακίνητα (κτίσματα, οικόπεδα, αγροκτήματα) που έχουν αποδεδειγμένα καταστραφεί ολοσχερώς ή έχουν υποστεί λειτουργικές ζημιές που τα καθιστούν μη κατοικήσιμα απαλλάσσονται από τον ΕΝΦΙΑ του 2021, του 2022 και του 2023, δηλαδή απαλλάσσονται για μια τριετία.

Ταυτόχρονα, στα φυσικά και στα νομικά πρόσωπα που επλήγησαν και είναι δικαιούχοι των μέτρων της στεγαστικής συνδρομής ή/και της επιχορήγησης για τις επιχειρήσεις αναστέλλεται η πληρωμή όλων των εκκρεμών -βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων- φορολογικών υποχρεώσεων για έξι μήνες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

H αναδημοσίευση του παραπάνω άρθρου ή μέρους του επιτρέπεται μόνο αν αναφέρεται ως πηγή το ELEFTHEROSTYPOS.GR με ενεργό σύνδεσμο στην εν λόγω καταχώρηση.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Ακολουθήστε το EleftherosTypos.gr σε InstagramFacebook και Twitter

Προτεινόμενα για εσάς

ΕΝΦΙΑ: Πληρωμή μέχρι και σε 12 μηνιαίες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πληρωμή λογαριασμών ΔΕΗ με δόσεις και μείωση ΕΝΦΙΑ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Διορθώστε το Ε9, μειώστε τον ΕΝΦΙΑ – Τα 7 σημεία-SOS που… κοστίζουν

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΑΑΔΕ: Άνοιξε η πλατφόρμα για διορθώσεις στο Ε9 – Βήμα-βήμα η διαδικασία

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Προσωρινό «πάγωμα» αποζημιώσεων σε πυρόπληκτους: Εξετάζονται περιπτώσεις απάτης – 500 αιτήσεις για …6 καμμένα κτίρια

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πυρόπληκτοι: Νέος κύκλος πληρωμών – Πάνω από 4,1 εκατ. ευρώ

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: Η ακτινογραφία του φετινού λογαριασμού [πίνακες]

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

ΕΝΦΙΑ: 1,3 εκατ. είδαν μειώσεις από 50% έως και 100%

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

ΕΝΦΙΑ: Αναρτήθηκαν τα εκκαθαριστικά – Ποιοι απαλλάσσονται [βίντεο]

Λάμπρος Κατσαρός