Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Εστίαση: Από Παρασκευή αιτήσεις για το πρόγραμμα στήριξης των 330 εκατ. ευρώ

εστίαση Πώς αμείβεται η εργασία τη Δευτέρα του Αγίου Πνεύματος

Ιωάννα Φεντούρη

Την προσεχή Παρασκευή (14/5) αναμένεται να ανοίξει, τελικά, για υποβολή αιτήσεων το πρόγραμμα οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων στην εστίαση, συνολικού προϋπολογισμού 330 εκατ. ευρώ.

Η απαιτούμενη -για την ενεργοποίησή του- έγκριση από την Κομισιόν ήρθε, χθες, στις 12.08 μ.μ. Σήμερα Τετάρτη (12/5) η ελληνική πλευρά θα λάβει τη σχετική, επίσημη επιστολή, από τις Βρυξέλλες, όπως έγραψε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Αδωνις Γεωργιάδης, στο twitter.

Λίγο αργότερα μιλώντας στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής ανέφερε πως την Πέμπτη (13/5) η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων θα λειτουργήσει δοκιμαστικά και την Παρασκευή (14/5) θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία. Ο ίδιος κοινοποίησε πως οι αιτήσεις θα κατατίθενται έως τις 31 Ιουλίου.

Κατά τα λεγόμενα του κ. Γεωργιάδη, στην πλατφόρμα θα εμφανίζεται το ποσό που δικαιούται ο κάθε επιχειρηματίας, για να το γνωρίζει εκ των προτέρων και να διευκολυνθεί ο προγραμματισμός του. Παράλληλα, εξήγησε πως εάν ένας δικαιούχος θεωρεί ότι δεν θα καταφέρει να καλύψει το σύνολο του ποσού με τιμολόγια και αποδείξεις, θα δύναται να αιτηθεί ποσό αναλόγως των αναγκών του, για να μην μπαίνει μετέπειτα σε διαδικασίες επιστροφής. Η υποβολή των τιμολογίων για την επιδότηση θα μπορεί να γίνει μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2021.

Το πρόγραμμα

Ειδικότερα για τα χαρακτηριστικά της νέας δράσης, αφορά στην παροχή κεφαλαίου κίνησης στις επιχειρήσεις στην εστίαση, με σκοπό την αγορά πρώτων υλών κατά τους 2-3 πρώτους μήνες της επαναλειτουργίας τους.

Η πρωτοβουλία απευθύνεται σε μικρομεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα της εστίασης. Δικαιούχοι χρηματοδότησης είναι και επιχειρήσεις franchise, υπό την προϋπόθεση πλήρωσης ορισμένων κανονιστικών κριτηρίων του ΕΣΠΑ.

Το ποσό της ενίσχυσης θα ανέρχεται στο 7% επί του τζίρου του κύριου ΚΑΔ εστίασης ή του ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα του 2019. Για τις επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί εντός 2019 ή 2020 το ποσό της ενίσχυσης υπολογίζεται από τον εξής τύπο: [(κύκλος εργασιών 2019 ή 2020)/αριθμός ημερών λειτουργίας ]*365*7%. Σημειώνεται πως ως μέγιστο ποσό ενίσχυσης ορίζονται οι 100.000 ευρώ, ανά ΑΦΜ.

Οι προϋποθέσεις

Για την ένταξή τους στο πρόγραμμα οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:

* Μείωση ετήσιου τζίρου 2020 σε σχέση με το 2019 μεγαλύτερο ή ίσο του 30%.

* Για τις επιχειρήσεις που συστάθηκαν εντός του 2019, για την πτώση του τζίρου υπολογίζεται ίσος αριθμός ημερών λειτουργίας.

* Συσταθείσες εντός του 2020 μπαίνουν αυτοδικαίως στη δράση.

* Επιχειρήσεις εστίασης που ήταν σε στάδιο κατασκευής το 2019 και ξεκίνησαν να έχουν έσοδα το 2020 αντιμετωπίζονται ως συσταθείσες εντός του 2020.

* Επιχειρήσεις εστίασης που είναι υπόχρεες σε υποβολή περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ.

Εκταμιεύσεις

Από το υπουργείο υποστηρίζουν πως η αξιολόγηση των αιτήσεων θα είναι άμεση. Οι δικαιούχοι δεν θα λαμβάνουν τόσο γρήγορα τα χρήματα όπως συμβαίνει στην επιστρεπτέα προκαταβολή. Ωστόσο, λόγω της απλοποίησης των διαδικασιών στο ΕΣΠΑ, οι εκταμιεύσεις θα γίνονται σε σύντομο χρονικό διάστημα. Ο αρμόδιος υφυπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Γιάννης Τσακίρης, εκτιμάει πως οι πρώτες πληρωμές θα πραγματοποιηθούν εντός Ιουνίου, όπως δήλωσε, προσφάτως, σε τηλεοπτικό σταθμό. Οι δε επιχειρήσεις οφείλουν να αναλώσουν την επιχορήγηση μέχρι 31.12.2021.

Ο έλεγχος θα γίνεται με βάση τις περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ και τα δηλωθέντα έξοδα. Στο πλαίσιο αυτού, το ποσό της ενίσχυσης που θα χορηγηθεί από τη δράση δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 70% του αθροίσματος των ποσών των Κωδικών 361, 363 και 364 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το 2021.

Επίσης, το άθροισμα του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης από τη δράση, του ποσού της δημόσιας χρηματοδότησης στο πλαίσιο των δράσεων ενίσχυσης επιχειρήσεων που επλήγησαν από την πανδημία COVID-19 των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ με τη μορφή επιχορήγησης, δεν μπορεί να υπερβαίνει το 100% του αθροίσματος των ποσών που αναγράφονται στον Κωδικό 367 του εντύπου των περιοδικών δηλώσεων ΦΠΑ για το τρέχον έτος.

Εάν ισχύει είτε η πρώτη είτε η δεύτερη περίπτωση, τότε το ποσό της δημόσιας χρηματοδότησης της δράσης θα καταλογίζεται ως αχρεωστήτως καταβληθέν και θα επιστρέφεται από τον λήπτη της ενίσχυσης.

Υπενθυμίζεται πως η δράση χρηματοδοτείται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα – Επιχειρηματικότητα – Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ) του ΕΣΠΑ 2021 – 2027.

Ακολούθησε το eleftherostypos.gr στο Google News και μάθε πρώτος όλες τις ειδήσεις 

Ειδήσεις σήμερα

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

Προτεινόμενα για εσάς

Πρώτη νύχτα ελευθερίας για τους εμβολιασμένους στην εστίαση με μουσική και όρθιους

Κορονοϊός: Επιστροφή στην προ πανδημίας εποχή για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Σαρωτικοί έλεγχοι για ανεμβολίαστους στην εστίαση από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Κορονοϊός: Ελεύθερη η διασκέδαση για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κορονοϊός: Ελεύθερη η διασκέδαση για τους εμβολιασμένους – Τι αλλάζει από το Σάββατο – Οι επιφυλάξεις και οι αντιδράσεις

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Κωδικός «Ελευθερία» για τους εμβολιασμένους – Τι θα ανακοινωθεί την Τετάρτη για «κόκκινες» περιοχές και κλειστούς χώρους

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Σκέρτσος : Πιο αυστηρά τα μέτρα στην εστίαση συγκριτικά με την υπόλοιπη Ευρώπη

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Με rapid test στους χώρους εστίασης οι ανεμβολίαστοι 12-17 ετών – Τι αλλάζει

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Εστίαση: Ανατροπή για τους ανεμβολίαστους 12-17 – Ερχεται νέο ΦΕΚ που θα επιτρέπει την είσοδο με rapid test

Ελεύθερος Τύπος Newsroom