Ελεύθερος Τύπος
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

10ετές ομόλογο: Νέα έκδοση με στόχο τα 2,5 δισ. και επιτόκιο κάτω από το 0,9%

Νέα έξοδος της Ελλάδας στις αγορές με 10ετές ομόλογο

Τάσος Δασόπουλος [email protected]

Με 10ετές ομόλογο θα γίνει σήμερα η πρώτη επίσημη έξοδος του Ελληνικού Δημοσίου στις αγορές για το 2021 με στόχο να αντλήσει κεφάλαια ύψους 2,5 δισ. ευρώ με επιτόκιο κάτω από 0,9%.

Η σχετική ανακοίνωση, που αναρτήθηκε χθες στο ιστότοπο του Χρηματιστηρίου Αθηνών, τόνιζε ότι η Ελληνική Δημοκρατία έχει δώσει εντολή σε πέντε μεγάλες επενδυτικές τράπεζες και μία ελληνική (Barclays, Citi, Deutsche Bank, Morgan Stanley, Nomura και Eurobank) για την έκδοση ενός νέου 10ετούς ομολόγου μέσω βιβλίου προσφορών, με πληρωμή στο ακέραιο τον Ιούνιο του 2031.

Η δημοπρασία δεν ανακοινώνει το ποσό που σκοπεύει να αντλήσει το Δημόσιο, όπως έγινε σε όλες τις εκδόσεις του 2020 για δύο λόγους:

* Ο πρώτος είναι ότι το Ελληνικό Δημόσιο δεν δανείζεται για να καλύψει κάποια συγκεκριμένη υποχρέωση, δεδομένου ότι υπάρχουν ακόμη ταμειακά διαθέσιμα πάνω από 32 δισ. ευρώ.

* Ο δεύτερος είναι ότι χωρίς συγκεκριμένο όριο δημοπρασίας μπορεί να καθορίσει ως ένα βαθμό και το μέσο σταθμικό επιτόκιο της έκδοσης, αφού μπορεί να κάνει δεκτές τις προσφορές που ζητούν χαμηλότερο επιτόκιο και να απορρίψει τις πιο «ακριβές» προτάσεις.

Επίσης, ο ΟΔΔΗΧ, με την έκδοση του νέου δεκαετούς, στοχεύει στο να μειώσει περαιτέρω το επιτόκιο δανεισμού από την πρωτογενή αγορά κάτω από το 0,9%, από το 1,3% που είχε φτάσει στην τελευταία έκδοση 10ετούς, με δεδομένο ότι χθες το ελληνικό δεκαετές διαπραγματευόταν με απόδοση 0,7%. Με τα χρήματα που θα αντλήσει το Ελληνικό Δημόσιο από τις αγορές θα ενισχύσει και τα ταμειακά διαθέσιμα σε μια κρίσιμη στιγμή καθώς ακόμη η αβεβαιότητα σχετικά με το μέλλον της πανδημίας είναι μεγάλη και η διάθεση των εμβολίων αντιμετωπίζει ακόμη προβλήματα.

Συνολικά το Ελληνικό Δημόσιο αναμένεται να προχωρήσει μέσα στο χρόνο σε 4 ή 5 εκδόσεις ομολόγων με στόχο να διατηρεί συνεχή επαφή με τις αγορές, αντλώντας παράλληλα ένα ποσό που θα κυμαίνεται από 8 έως και 12 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις πολιτικές αποφάσεις που θα ληφθούν για τη μείωση των ταμειακών διαθεσίμων του.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέσα στο 2021 σχεδιάζεται η πρόωρη αποπληρωμή 3,6 δισ. ευρώ, μέρους τους χρέους προς το ΔΝΤ, το οποίο θα καλυφθεί από τα ταμειακά διαθέσιμα.

Παράλληλα, ο ΟΔΔΗΧ έχει προχωρήσει από τις 19 του μήνα σε επανέκδοση του 30ετούς ομολόγου για 2 δισ. ευρώ που έχει καλυφθεί με ιδιωτική τοποθέτηση από τις τράπεζες Εθνική και Πειραιώς. Από αυτές τις διαχειριστικές πράξεις το Δημόσιο έχει μειώσει το ύψος του ελληνικού χρέους κατά 600 εκατ. ευρώ, παρέχοντας παράλληλα και εμπορεύσιμα ομόλογα στις δύο εμπορικές τράπεζες.

Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου 

Ειδήσεις 

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 5: Από σήμερα η καταβολή της ενίσχυσης στους δικαιούχους

Νέα μέτρα-ανάσα για τις επιχειρήσεις – Τι προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή

Αναστολή εργασίας: Τι ισχύει για την αναστολή συμβάσεων εργασίας κατά το μήνα Δεκέμβριο

ΟΠΕΚΑ: Δείτε ποια 12 επιδόματα πληρώνονται στις 29 Ιανουαρίου

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr

 

Προτεινόμενα για εσάς

Υψηλή προσφορά για την επανέκδοση του 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Νέα έξοδος στις αγορές με επανέκδοση 5ετούς και 30ετούς ομολόγου

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

10ετές ομόλογο: Άνω των 19,5 δισ. οι προσφορές

Σταϊκούρας για επιτυχή έξοδο στις αγορές με 5ετές ομόλογο: Ψήφος εμπιστοσύνης στην Ελλάδα

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Νέα «ψήφο εμπιστοσύνης» από τις αγορές – Άνω των 20 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο 5ετές ομόλογο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Πάνω από τα 14 δισ. ευρώ οι προσφορές για το νέο πενταετές ομόλογο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Βγαίνει ξανά στις αγορές το Ελληνικό Δημόσιο – Ανοίγει το βιβλίο προσφορών για το 5ετές ομόλογο

Ελεύθερος Τύπος Newsroom

Ξεπέρασαν τα 26 δισ. ευρώ οι προσφορές για το 30ετές ομόλογο – Κοντά στο 1,9% το επιτόκιο

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom

Υψηλή ζήτηση για το 30ετές ομόλογο: Ξεπερνούν τα 17 δισ. ευρώ οι προσφορές

Ελεύθερος Τύπος NewsRoom