Το δελτίο μάλιστα φέρει τον τίτλο «2017: Annus Mirabilis ή Horribilis; Η επιλογή είναι στα χέρια μας!».
Στο προοίμιο του δελτίου ο Σύνδεσμος, αφού πρώτα μας ενημερώνει ότι πρόκειται για ένα «Δελτίο επετειακού χαρακτήρα», υπογραμμίζει ότι η ελληνική οικονομία θα κατορθώσει να ανασάνει μόνο εάν «κάνουμε τις μεταρρυθμίσεις δική μας υπόθεση. Μόνο, έτσι, θα βγούμε στις αγορές και θα ξαναμπούμε στην Ενιαία Αγορά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς στη χρηματοδότηση των ελληνικών επιχειρήσεων, και περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων».
Παραμένει σταθερός στην πάγια θέση του ότι θα πρέπει να υπάρξει «μείωσης της υπερφορολόγησης των συνεπών φορολογουμένων και οργανωμένων επιχειρήσεων. Κάτι τέτοιο είναι δυνατόν αφενός με τη διεύρυνση της φορολογικής βάσης, τη χρήση πλαστικού χρήματος και ηλεκτρονικής τιμολόγησης στις συναλλαγές, και αφετέρου με τη μείωση των λειτουργικών δαπανών μέσω βελτίωσης της παραγωγικότητας στον δημόσιο τομέα».
Αναφορικά με το ασφαλιστικό σύστημα, εκτιμά ότι το ζητούμενο είναι να υπάρξει «περαιτέρω στοχευμένη μετεξέλιξη του ασφαλιστικού και προνοιακού συστήματος προς ένα πιο ανταποδοτικό, σύστημα εισφορών και συντάξεων και ένα αποτελεσματικό σύστημα καταπολέμησης της φτώχειας, στο πλαίσιο μιας σύγχρονης, ευέλικτης και ευνομούμενης αγοράς εργασίας, όπως διαμορφώνεται από τις τεχνολογικές εξελίξεις και τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας».
Προϋπολογισμός 2025: Πόροι 9,2 δισ. ευρώ ή το 3,72% του ΑΕΠ, σε έργα το επόμενο έτος
Όσο για την ανάπτυξη, ο ΣΕΒ είναι κάτι παραπάνω από ξεκάθαρος, υπογραμμίζοντας ότι: «Η ανάπτυξη δεν χαρίζεται, κερδίζεται!».
Συμμετοχή στα χαρτιά ή αποχώρηση της Ελλάδας από την ΕΕ αν διαιωνιστεί η επιτροπεία από τους ξένους
Ο Σύνδεσμος χτυπάει «καμπανάκι» τονίζοντας πως η κορυφαία μεταρρύθμιση για το 2017 είναι πολιτική ηγεσία και διοίκηση να γίνουν…ευρωπαϊκές.
« Η μεγαλύτερη μεταρρύθμιση που θα μπορούσε να γίνει εντός του 2017 είναι να ξεκινήσει η πολιτική ηγεσία, και κατά προέκταση η Ελληνική διοίκηση, να συμμετέχει πιο ενεργά και συντονισμένα σε όλες τις διεργασίες της Ε.Ε., σε όλα τα επίπεδα» σημειώνεται.
Διαφορετικά εκτιμά ότι αν συνεχίσει η χώρα τη διαρκή εξάρτηση από τους ξένους τεχνοκράτες που ελέγχουν την καλή εφαρμογή της συμφωνίας στο τέλος είτε θα μείνουμε σε καθεστώς ειδικής επιτροπείας ή θα αποχωρήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά: «Αν διαιωνιστεί η σημερινή κατάσταση επιτροπείας από ξένους τεχνοκράτες, η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ενωμένη Ευρώπη είτε θα παραμείνει στα χαρτιά, με υποκατάσταση της απουσίας ουσιαστικής συμμετοχής από κάποια ειδική επιτροπεία, είτε θα λυθεί κάποια στιγμή μέσω της αποχώρησης της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση».