Το πρωτογενές έλλειμμα έφτασε στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου έφτασε τα 5,5 δισ. ευρώ λόγω της υστέρησης στα έσοδα κατά 2,4 δισ. ευρώ και της υπέρβασης των δαπανών κατά 4,4 δισ. ευρώ λόγω των αναστολών πληρωμών και της συνέχισης των μέτρων στήριξης της οικονομίας απέναντι στις συνέπειες του κορονοϊού.
Κρίσιμο σημείο
Ωστόσο ο Αύγουστος αποτέλεσε μήνα καμπής για τα έσοδα. Τον Αύγουστο το σύνολο των καθαρών εσόδων ανήλθε στα 6.160 εκατ. ευρώ, αυξημένο κατά 1.777 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον μηνιαίο στόχο, γεγονός που οφείλεται τόσο στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ όσο και στην παράταση που δόθηκε για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και την πληρωμή της πρώτης και της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος μέχρι το τέλος Αυγούστου.
Τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 6.657 εκατ. ευρώ, αυξημένα έναντι του μηνιαίου στόχου κατά 1.795 εκατ. ευρώ.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 4.326 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 67 εκατ. ευρώ έναντι του μηνιαίου στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ωστόσο, σύμφωνα με τις επικαιροποιημένες μηνιαίες εκτιμήσεις που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα για το μήνα Αύγουστο κατά 344 εκατ. ευρώ, παρά τη μείωση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των νομικών προσώπων που έχουν πληγεί από τον COVID-19.
Οκτάμηνο
Στο επίπεδο οκταμήνου Ιανουαρίου-Αυγούστου τα συνολικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού ανήλθαν σε 33.382 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 1.899 εκατ. ευρώ ή 5,4% έναντι του στόχου.
Τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 26.996 εκατ. ευρώ, μειωμένα κατά 3.645 εκατ. ευρώ ή 11,9% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού. Ωστόσο, σε σύγκριση με τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου 2020 που περιλαμβάνονται στο Πρόγραμμα Σταθερότητας, το οποίο κατατέθηκε στην Ε.Ε. στις 30 Απριλίου 2020, και οι οποίες περιέχουν τις επιπτώσεις των μέτρων για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης και λαμβανομένου υπόψη του ποσού των 114 εκατ. ευρώ, του οποίου η καταχώριση εκκρεμεί, ως ανωτέρω, τα έσοδα από φόρους είναι αυξημένα κατά περίπου 308 εκατ. ευρώ.
«Ετρεξαν»
Τη διαφορά στα έσοδα για την περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου έκανε κυρίως η υπέρβαση του στόχου:
* Στους λοιπούς τρέχοντες φόροι κατά 72 εκατ. ευρώ ή 8,5% εκ των οποίων: φόροι οχημάτων κατά 35 εκατ. ευρώ ή 26%,
* Στις μεταβιβάσεις κατά 1.409 εκατ. ευρώ ή 52,1%, γεγονός που οφείλεται αφενός στα αυξημένα έσοδα ΠΔΕ, αφετέρου στην είσπραξη το μήνα Ιούλιο 2020 ποσού ύψους 644 εκατ. ευρώ από ANFAs, το οποίο δεν είχε προβλεφθεί στον Προϋπολογισμό έτους 2020.
Ταξί: 1.000 ευρώ πρόστιμο από σήμερα στους οδηγούς που δεν έχουν αυτοκόλλητα για πληρωμές με POS
* Στα λοιπά τρέχοντα έσοδα κατά 785 εκατ. ευρώ ή 69,7% εκ των οποίων: Επιστροφές δαπανών κατά 768 εκατ. ευρώ ή 330,2% εξαιτίας των αυξημένων εσόδων ΠΔΕ. Ολες οι υπόλοιπες κατηγορίες φόρων, άμεσων και έμμεσων, είχαν μείωση λόγω της μείωσης της κατανάλωσης λόγω κορονοϊού.
Οι επιστροφές εσόδων ανήλθαν σε 3.332 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 505 εκατ. ευρώ από το στόχο (2.826 εκατ. ευρώ).
Πέντε νέες παρεμβάσεις για πληγείσες επιχειρήσεις από τον «Ιανό»
Σε άλλες πέντε διορθωτικές παρεμβάσεις προχωρά το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να διευκολύνει τις επιχειρήσεις να επανέλθουν μετά τις καταστροφές που προκάλεσε η μεσογειακή καταιγίδα «Ιανός». Εκτός από την οικονομική ενίσχυση των 8.000 ευρώ, την αναβολή φορολογικών υποχρεώσεων και την ένταξή τους στο πρόγραμμα της επιστρεπτέας προκαταβολής, το υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε άλλες πέντε παρεμβάσεις. Συγκεκριμένα:
1 Θεσπίζεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τη θεομηνία, με βάση την αποτύπωση που θα γίνει από τις αρμόδιες επιτροπές ελέγχου των περιφερειών. Με αυτόν τον τρόπο, οι πληττόμενες επιχειρήσεις θα λάβουν προκαταβολικά ένα μέρος της επιχορήγησης, για να μπορέσουν να επανεκκινήσουν άμεσα τις δραστηριότητές τους.
2 Ενισχύονται άμεσα οι αρμόδιες επιτροπές ελέγχου και καταγραφής των ζημιών που συστήνονται από τις περιφέρειες, προβλέποντας τη δυνατότητα συνδρομής από στελέχη του ευρύτερου δημόσιου τομέα, καθώς και από επίσημους επιστημονικούς συμβούλους του Δημοσίου. Ετσι, δίνεται η δυνατότητα να ολοκληρωθεί γρήγορα η διαδικασία αξιολόγησης και αποτύπωσης της ζημιάς των πληττόμενων επιχειρήσεων.
3 Παρέχεται στις περιφέρειες ευελιξία, ώστε να μπορούν να αποστέλλουν ανά δεκαπενθήμερο και τμηματικά τις καταστάσεις των πληττόμενων επιχειρήσεων, προκειμένου στη συνέχεια να εκκινήσει η διαδικασία αξιολόγησης και καταβολής της επιχορήγησης. Ετσι, η καταβολή των επιχορηγήσεων θα μπορεί να γίνει τμηματικά, σε συντομότερο χρονικό διάστημα.
4 Ανατέθηκε στα Κέντρα Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών του υπουργείου Οικονομικών, στις έδρες των πληττόμενων από τη θεομηνία Περιφερειακών Ενοτήτων, η ενημέρωση των πολιτών για τα δικαιολογητικά που απαιτούνται και τις σχετικές διαδικασίες για την επιχορήγηση των πληττόμενων επιχειρήσεων.
5 Ορίστηκε τηλεφωνική γραμμή ενημέρωσης και καθοδήγησης ως προς τα προβλεπόμενα έγγραφα και τις διαδικασίες για την επιχορήγηση των επιχειρήσεων. Το τηλέφωνο επικοινωνίας είναι το 210 3375704.
Από την έντυπη έκδοση
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, ανά πάσα στιγμή στο EleftherosTypos.gr