Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από σχετική έρευνα του «Spitogatos», οι επισκέψεις στην ιστοσελίδα, που φιλοξενεί πληθώρα αγγελιών, από χρήστες οι οποίοι διαμένουν σε χώρες του εξωτερικού, ανέβηκαν κατά 30% τον τελευταίο μήνα. «Για την ακρίβεια, ως επί το πλείστον ακίνητο στην Ελλάδα ψάχνουν κάτοικοι από τη Γερμανία, το Ηνωμένο Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά, ενώ οι 10 πιο δημοφιλείς περιοχές για τους χρήστες από το εξωτερικό είναι η Γλυφάδα, η Πάρος, η Σαντορίνη, η Ρόδος, η Θεσσαλονίκη, η περιοχή Κασσάνδρα στη Χαλκιδική, η ευρύτερη περιοχή, που συμπεριλαμβάνει το Κολωνάκι και τον Λυκαβηττό, η Μύκονος, η Καβάλα και η Σιθωνία Χαλκιδικής», επισημαίνεται χαρακτηριστικά και προστίθεται: «Το 69,5% των χρηστών προσβλέπει σε αγορά κατοικίας, έναντι 14,8% που αναζητεί σπίτι για ενοικίαση. Το 8% στρέφει την αναζήτησή του στην αγορά οικοπέδων και το 3,1% επαγγελματικών ακινήτων».
«Πάντα υπήρχε ενδιαφέρον στην περιοχή από το εξωτερικό, ιδιαίτερα από την Κίνα, αυτή την περίοδο, όμως, είναι σε ύφεση, καθώς υπάρχουν πρακτικές δυσκολίες και κακή ψυχολογία», τονίζει ο επικεφαλής του BROKERHOUSE Real Estate στη Γλυφάδα, Αντώνης Νίνος και συνεχίζει: «Συμβόλαια που ήταν εν εξελίξει έχουν “παγώσει”, οι ενδιαφερόμενοι αδυνατούν να κάνουν πληρεξούσια στα προξενεία και το ενδιαφέρον είναι περισσότερο ερευνητικό παρά ουσιαστικό».
Επιστροφή της ζήτησης στα επίπεδα προ κορονοϊού διαπιστώνει από την πλευρά του ο ιδιοκτήτης του SCOPAS REAL ESTATE στην Πάρο, Μανώλης Ακάλεστος. «Λαμβάνουμε καθημερινά αιτήματα, με τα περισσότερα να προέρχονται από Ιταλία, Γαλλία, Ελβετία και Βέλγιο», προσθέτει.
«Το ενδιαφέρον από το εξωτερικό για τη Ρόδο παραμένει αμείωτο, κυρίως από Αυστραλία, Αγγλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιταλία και σκανδιναβικές χώρες. Τα αιτήματα μειώθηκαν το προηγούμενο διάστημα, χωρίς, όμως, να σταματήσουν και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν περαιτέρω, καθώς το νησί είχε ελάχιστα κρούσματα», δηλώνει με τη σειρά του ο κ. Ανδρέας Κατσουλίδης του AKTA-Bee Real Estate.
Συντάξεις Δεκεμβρίου: Πότε μπαίνουν τα χρήματα - Αντίστροφη μέτρηση
Τέλος, για αύξηση 15% στα αιτήματα ενδιαφέροντος από το εξωτερικό σε σχέση με πέρυσι και 45% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο για Χαλκιδική και Θεσσαλονίκη κάνει λόγο ο κ. Γιώργος Τσιγαράς των Halkidiki Properties Real Estate και Greek Properties Group. «Πιο συγκεκριμένα, το ενδιαφέρον για Χαλκιδική είναι πιο έντονο από Σερβία, Βουλγαρία και Βόρεια Μακεδονία, ενώ για Θεσσαλονίκη μεγάλη αύξηση εμφανίζεται από το Ισραήλ, τη Βουλγαρία και τη Γερμανία», καταλήγει.
Airbnb: Ποιες περιοχές ανακάμπτουν με πιο ταχείς ρυθμούς
Στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, και συγκεκριμένα σε Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική, εντοπίζει τη μεγαλύτερη ανάκαμψη των βραχυχρόνιων μισθώσεων ο επικεφαλής της Airbnb για Ιταλία και Νοτιοανατολική Ευρώπη, Τζιάκομο Τροβάτο. «Στα επίμαχα μέρη, όπως, άλλωστε και στα νησιά, την Κρήτη, αλλά και την Κέρκυρα, η ανάκαμψη είναι σημαντική. Η Αθήνα, από την άλλη πλευρά, βρίσκεται κάπου στη μέση», σχολίασε χαρακτηριστικά στο πλαίσιο συζήτησης στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, υπογραμμίζοντας πως το 80% των κρατήσεων αφορούν σε Ελληνες χρήστες της πλατφόρμας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Airbnb βρίσκεται σε συνεννόηση με τους Ελληνες ιδιοκτήτες για την παροχή προσφορών που θα οδηγήσουν σε μειώσεις στις τιμές, ενώ ερωτηθείς αναφορικά με την αποχώρηση πολλών από τις βραχυχρόνιες μισθώσεις σημείωσε: «Στα τέλη του 2019 η Airbnb “μετρούσε” 119.000 καταλύματα. Μέχρι σήμερα έχουν προστεθεί άλλα 40.000».
Από την έντυπη έκδοση